28. 8. 2013 22:07 − 3068× − 0

Ojibwe Forests Rally – komentář

Block si na předposlední letošní rally dojel pro další vítězství a málem mohl zapomenout na špatný úvod sezóny.

Dramatický duel z úvodní Sno*Drift Rally naznačil, že by se letos v americkém šampionátu mohla strhnout o titul pořádná mela. Vítěz sněhové rally Antoine L’Estage se ovšem ze hry o metu nejvyšší vyřadil sám, když hned při prvním startu doslova zničil čerstvě pořízené Mitsubishi Lancer WRC05. Do hry se následně zapojil při předešlém pátém podniku kalendáře, to už ale startoval spíše pro radost bez možnosti zasáhnout do boje o titul. Se stařičkým Hyundaiem Tiburon ale moc parády nenadělal a tentokrát osedlal Subaru Impreza, se kterým před několika lety bojovala o titul tamní oficiální stáj. Její aktuální jezdec David Higgins má k letošní korunovaci rázně nakročeno a jeho jedinou překážkou se může stát Ken Block. Mistr Gymkhany ovšem nezažil úplně nejlepší úvod roku a bilanci si vylepšuje kvalitními výsledky teprve v nynější pozdní fázi.

A nutno říct, že v Minnesotě nebyl vůbec daleko k tomu, aby své stále poměrně velké bodové manko stáhnul na nulu. Higgins totiž zažil soutěž skoro jako z hororu. Nejprve hodně ztrácel v úvodní etapě, když startoval za svým soupeřem a v prachu toho moc neviděl. Blockovi tak paradoxně pozice čističe vyprahlé trati výrazně pomohla a z první etapy si odnášel takřka komfortní minutový náskok. To ale ještě byla Higginsova lepší etapa, k pořádné újmě přišel teprve v sobotu. U jeho Subaru odešel posilovač a rodák z ostrova Man musel dřít jako kůň, aby svůj vůz ukočíroval. Při této anabázi si poranil ruku a, aby toho nebylo málo, ještě do něho při opravě vozu na straně silnice narazilo jiné auto a zranilo mu nohu. Higgins i přes tyto nemilé události soutěž předčasně neopustil a dobře udělal. Do cíle si dojel pro druhé místo a připsal si cenné body, bez kterých by před závěrečnou soutěží na svého soupeře už neměl vůbec žádný náskok.

Block si na předposlední letošní rally dojel pro další vítězství a málem mohl zapomenout na špatný úvod sezóny. Nakonec mu jeho soupeř nic takového neumožnil a pilot Fordu má stále co dohánět. V podstatě se dá říct, že v poslední soutěži bude muset spoléhat na to, že Higgins nedojede do cíle. V Ojibwe se do cíle nedostali jiní, jako například L’Estage po potížích s elektronikou, lídr produkčních aut David Sterckx po poruše motoru (Rally 2) a také Rifat Sungkar. Tato odstoupení tak na pódium vynesla nejrychlejšího jezdce vozů s jednou poháněnou nápravou Brendana Reevese pilotujícího Ford Fiesta R2. Velké finále šampionátu se odehraje za dva měsíce na Lake Superior Performance Rally.

Pořadí v cíli
1. Ken Block/Alessandro Gelsomino (USA) Ford Fiesta HFHV 2:14.57,9
2. David Higgins/Craig Drew (GB) Subaru Impreza WRX STI +5.33,2
3. Brendan Reeves/Rhianon Smyth (NZ) Ford Fiesta R2 +18.08,1 (1. 2WD)
4. Adam Yeoman/Jordan Schulze (USA) Subaru Impreza WRX STI +20.23,9
5. Nick Roberts/Stephen Quin (USA) Subaru Impreza WRX STI +22.32,7 (1. SP)
6. Dillon Van Way/Andrew Edwards (USA) Subaru Impreza WRX STI +22.52,4 (2. SP)
7. Chris Greenhouse/Peter Watt (USA) Dodge Neon SRT4 +28.10,1 (2. 2WD)
8. Mason Moyle/Ryan Scott (USA) Subaru Impreza WRX STI +29.35,2 (3. SP)
9. Andrew Comrie-Picard/Jeremy Wimpey (CDN/USA) Scion xD +31.28,3 (3. 2WD)
10. Davix Sterckx/Karen Jankowski (B/USA) Subaru Impreza WRX STI +39.41,2 (4. SP)

Stav šampionátu: 1. Higgins 109, 2. Block 92, 3. Sterckx 55, 4. Reeves 46, 5. Comrie-Picard 33, 6. Sungkar 32, 7. Yeoman 30, 8. L'Estage 26

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!