3. 9. 2013 18:50 − 2881× − 7

Barumku Romana Kresty zhatil defekt pneumatiky

Roman Kresta s navigátorem Petrem Grossem zakončili prestižní Barum Czech Rally Zlín na pátém místě absolutní klasifikace.

Roman Kresta s navigátorem Petrem Grossem zakončili prestižní Barum Czech Rally Zlín na pátém místě absolutní klasifikace. Posádku ADELL MOGUL racing teamu připravil o lepší výsledek defekt pneumatiky.

Vyrovnanost startovního pole letošní Barum rally se potvrzovala od úvodních kilometrů. Krestova fabie figurovala po úvodní divácké speciálce v nočních ulicích Zlína na šestém místě, ale na klasických zkouškách začala stoupat kupředu. Po prvním průjezdu Trojákem se usadila na třetí pozici a nadále sekundovala tradičním konkurentům Kopeckému a Pechovi na čelních pozicích. Při druhém průjezdu Trojákem dvojici ADELL MOGUL racing teamu bohužel zpomalili diváci, asistující návratu tovární fabie Fina Lappiho zpět na trať.

„Diváci na nás mávali, museli jsme hodně zpomalit. Ztratili jsme tam nějaký čas. Když jsme posléze žádali o jeho úpravu, nebyli jsme vyslyšeni,“ popsal navigátor Petr Gross.

Ztráta na druhého Pecha se díky tomu navýšila o šestnáct vteřin, na necelou půlminutu a s tímto odstupem Kresta s Grossem zakončili i první etapu zlínského závodu.

Zlínsko se v neděli probudilo do sychravého rána. Ale proměnlivé podmínky byly vždy tím, čeho Roman v minulosti dokázal využít. A to platilo i tentokrát. Zvítězil v prvním průjezdu testu Maják, v součtu druhého dne byl nejrychlejší ve čtyřech ze šesti testů.

„Ráno jsme to ještě zkusili a Maják nás teoreticky vrátila do hry o druhé místo. Bohužel na následujícím testu Jankovice nás postihl defekt. Ani nevím, kde se to stalo, bohužel guma na pravém předním kole se rychle zula a v následných rychlých pasážích to bylo hodně nebezpečné. Proto jsme zastavili a před Kostelany pneumatiku měnili. Jenže část gumy se namotala na tlumič a poloosu, což nás zdrželo při její výměně,“ popsal smolný incident Roman Kresta.

Tříapůlminutová ztráta znamenala propad na páté místo, na kterém Roman Kresta s Petrem Grossem závod i zakončili.

„Závěrečný den jsem si vyloženě užíval. Jak jsem dříve nebýval fanouškem Majáku, letos mi sednul famózně. Proto škoda defektu. Po něm jsem se na to chtěl chvíli vykašlat, ale autu nic nebylo, a tak jsme pokračovali dál a výsledkem byly další rychlé časy. Domnívám se, že to bylo z naší strany podařené rozloučení,“ řekl v cíli Roman Kresta, zároveň se radující i z třetí pozice Jaromíra Tarabuse ve voze stáje Kresta Racing.

A právě v úloze manažera vidí luhačovický jezdec svoji další budoucnost. Nějaké další svezení ale nevylučuje…

„Určitě mám stále co dělat. Je nasmlouvána řada věcí, takže se budu kolem rallysportu neustále pohybovat. A co bude za rok, to zatím neřeším. Ale neříkám, že se nikdy nesvezu. Auto zůstává v našich dílnách, takže pokud bude chuť, tak do toho půjdu,“ naznačuje další budoucnost Roman Kresta.

„Závěrem bych rád poděkoval rodině, všem partnerům za spolupráci, členům týmu za hladký průběh sezony a fanouškům za citelnou podporu na všech letošních závodech,“ uzavřel pilot ADELL MOGUL racing teamu.

Komentářů celkem: 7
3. 9. 2013 18:591
0 0
Ač nejsem Romanův zarytý fanda, musím smeknout klobouk před jeho kariérou. Řekl bych, že ke konci byl i daleko vstřícnější k fanouškům než dříve. Takže Romanovi vše nej a snad ho ještě někdy na trati uvidíme.smajlík
3. 9. 2013 19:022
0 0
Amen
3. 9. 2013 19:393
0 0
Dík za perfektní sportovní zážitek! Skvěle odjetý závod a velká škoda defektu na RZ Jankovice, mohlo to být ještě více zajímavé! Do další činnosti přeji jak Romanovi, tak Petrovi pohodu, dobré zdraví a ještě spoustu skvělých výsledků! smajlíksmajlík
3. 9. 2013 19:534
0 0
Přeji Romanovi hodně úspěchů v dalším životěsmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
3. 9. 2013 21:495
0 0
jako dlouholetému fandovi mně bude na tratích hodně chybět.snad si to někdy rozmyslí
4. 9. 2013 15:446
0 0
..Kresta forever...smajlík
4. 9. 2013 17:087
0 0
Škoda, mohl to bejt krásnej souboj o druhý místo....Roman jel fakt krásně a přijde mi, že i tak nějak klidněji, možná, že s věkem naopak dokáže jet ještě líp...super výkon letos, klobouk dolů smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!