Pro Patrika Rujbra zůstala Barumka nedokončena

Na letošní ročník Barum Czech Rally Zlín nebude v dobrém vzpomínat smíšená posádka Patrik Rujbr – Petra Řiháková.

Na letošní ročník Barum Czech Rally Zlín nebude v dobrém vzpomínat smíšená posádka Patrik Rujbr – Petra Řiháková. Velmi dobře rozjetou soutěž překazila brňákům první nedělní rychlostní zkouška Maják, kdy Patrik havaroval.

Barumka má mezi posádkami velké jméno a proto na takřka domácí soutěži nemohli chybět ani Patrik s Petrou. Rujbr startoval doposud ve Zlíně třikrát, Řiháková má na svém kontě o jeden start méně. Vždy se jednalo o starty zakončené na cílové rampě. Každá úspěšná šňůra ale jednou končí a pro Patrika s Petrou to bylo bohužel letos. Pojďme ale pěkně po pořádku a nejlépe od seznamovacích jízd. „Na Barumku jsme se moc těšili, protože je to takřka domácí závod. Počasí sice ze začátku nebylo nějaké přepychové, ale předpověď slibovala slunce, tak jsme se deštěm nenechali odradit. Trénink probíhal v pohodě a bez časového presu. Jediné zdlouhavé čekaní bylo na noční trénovaní městské speciálky, ale to je zcela pochopitelné,“ podělila se o předzávodní dojmy Petra Řiháková.

Tak, jako každý rok i letos Barumka začínala v pátek, kdy si mohly posádky před závodem naposledy otestovat závodní vůz na shakedownu. Potom už následoval slavnostní start na zlínském náměstí a večerní super speciálka v centru města. Do závodu vyrážela smíšená posádka opět s Renaultem Clio R3 připravovaných v dílnách Lubomíra Minaříka. Ve třídě 5, kam byli zařazena i brněnská dvojice bylo celkem sedmnáct soupeřů. „Celý den se nesl v dobré atmosféře a my se těšili na boje o co nejvyšší posty, což jsme věděli, že úkol bude těžký, protože konkurence byla opravdu veliká. S výsledkem páteční erzety jsme byli spokojeni, i když Egon Smékal nám hodně ujel. Bylo nám líto Josefa Petáka, který díky motoru odstoupil hned po RZ,“ vrátil se k divácky atraktivní zkoušce Patrik Rujbr, jenž si připsal v ulicích Zlína 7. čas. Jeden z vážných soupeřů ve třídě byl mimo hru, přesto zbývalo do konce evropského závodu ještě velká porce ostrých kilometrů.

V první etapě čekalo na posádky osm erzet na čtyřech úsecích. Patrikovi s Petrou se výrazně podařilo zajet první průjezd Trojákem, kdy zaznamenali 19. nejrychlejší čas absolutně, vítězství ve třídě a mezi dvoukolkami byli druzí. Po první rundě erzet se posunula posádka ve startovní listině o patnáct míst vzhůru. „Na sobotu jsme se dobře vyspali a o vteřinky bojovali co to šlo. Do prvního servisu jsme přijížděli na 4.místě ve dvoukolkách a na třetím ve třídě 5. Spokojenost rozhodně byla, ale boj to byl o vteřinky,“ sršela spokojenost z Petry. Pokud se brněnské posádce vydařilo první kolo zkoušek, to druhé již provázely problémy. Nejprve nastaly problémy s komunikačním zařízením, poté posádku překvapilo civilní vozidlo na trati zkoušky a nakonec došlo i na stahovačku a sundávání kola. „Na druhém Trojáku jsme ale bohužel měli hodně nepříjemných zážitků najednou. Po odstartování nám zlobil interkom a i při přepnutí do druhého náhradního to nebylo zcela v pořádku. Následovala menší chyba při odbočení ve vesnici na vodě, ale dobře to dopadlo a interkom radši začal fungovat:). Dostali jsme se zpět do tempa, ale přibližně 2 km před cílem těsně před nás vjelo na erzetě civilní auto. To nás samozřejmě dost zpomalilo a rozhodilo. Nejvíce nás na tom mrzí, že to bylo auto s polepy Dakaru, takže by řidič měl vědět o co jde. V cíli Semetína jsme zase museli sundat levé zadní kolo, protože se nám tam zasekl obrovský šutr a kolo jsme táhli za sebou:),“ popsal potíže Patrik Rujbr.

Závěrečná zkouška první etapy byla pro neukázněnost opilých polských fanoušků zrušena a Patrik s Petrou zakončili první polovinu soutěže na 20. místě absolutně, 5. místě mezi dvoukolkami, 3. místě ve třídě 5 a s minutovým náskokem vedli Clio R3 Cup. S průběžným umístěním byla posádka velmi spokojena. Nedělní ráno přivítalo všechny soutěžící deštivé počasí. „V neděli ráno dost lilo, volba pneu proto byla jasná a my chtěli zvolit správné tempo. Bohužel se nám to nepodařilo. Zhruba 2 km po startu první zkoušky jsme byli příliš rychlí v levé zatáčce na bahně, což mělo za následek havárii. Moc nás tato chyba mrzí, neboť jsme si mohli odvést cenné body. Auto by snad ale do Jeseníku mělo být v pořádku, kde si chceme spravit chuť,“ shrnul krátkou účast v druhé etapě Patrik. Přes brzké odstoupení získali P + P body za první etapu. Ve dvoukolkách jsou ve velkém mistráku průběžně na 7. místě a ve třídě 5 si drží pátou příčku.

Nyní čeká na Rujbra s Řihákovou start v Šternberku, kde se jede ve dnech 20. – 21.9.2013 sedmý sprint letošní sezony Rally Jeseníky. Zde budou obhajovat průběžně vedoucí pozice mezi dvoukolkami i své třídě.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!