Ropro Clio R3 Trophy: vítězství bral Raffael Sulzinger

Z mezinárodní konfrontace na Barum rally vyšla vítězně německo-rakouská dvojice Raffael Sulzinger – Jürgen Heigl.

Mírně překvapivý průběh z pohledu ROPRO Clio R3 Czech Trophy měla už úvodní divácká speciálka v ulicích Zlína. Dosavadní suveréni pohárové klasifikace Josef Peták s Alenou Benešovou zajeli až čtvrtý čas. Důvod se brzy ukázal, příbramský tandem odstoupil po úvodním testu kvůli poruše motoru. A dlouhého trvání nemělo ani zlínské vystoupení manželů Trojanových. Po dokončení úvodního testu se tato dvojice kvůli problémům s brzdami a zdravotní indispozici jezdce na tratích už neobjevila.

Naopak své kvality od úvodních kilometrů potvrzovali oba zahraniční účastníci Rakušan Hannes Danzinger i německý pilot Raffael Sulzinger, jenž za volantem Renaultu Clio R3 debutoval. V úvodu jim sekundoval pouze Patrik Rujbr. Český jezdec po dopolední páteční sekci figuroval pouhé čtyři desetiny za rakouským pilotem, když byl nejrychlejší ve dvou měřených testech (ze tří). Na Semetíně 1 vystrčil růžky i přes problémy s brzdami Milan Kneifel, když zajel druhý čas.

A ve stejném duchu se pokračovalo i na Pinduli. Po jejím absolvování se Rujbr posunul do čela a Kneifel přeskočil Sulzingera na třetí místo pohárové klasifikace. Na druhém průjezdu Trojáku ale zaúřadoval déšť. Danzinger v průběhu testu havaroval, ze startovní pozice mírně profitovali Sulzinger a postupně se rozjíždějící Jiří Plšek. Do konce první etapy, kterou poznamenalo zrušení večerního průjezdu RZ Pindula, se už pořadí zásadně nezměnilo. Rujbr s Řihákovou vedli s téměř minutovým náskokem před Sulzingerem, kterému dýchali na záda Kneifel s Plškem.

Rujbrovy pohárové kalkulace ale ovlivňovaly souboje ve dvoukolkách, kde mu po první etapě patřila pátá příčka. Ve snaze o co nejlepší umístění bohužel na trati RZ Maják dvojice Rujbr – Řiháková havarovala a zkouška musela být zastavena. „Zhruba dva kilometry po startu první zkoušky jsme byli příliš rychlí v levé zatáčce na bahně, což mělo za následek havárii. Moc nás tato chyba mrzí, neboť jsme si mohli odvést cenné body mezi dvoukolkami i do pohárové klasifikace,“ popsal Rujbr.

Z této situace profitoval Raffael Sulzinger, jenž následně dovezl speciál Renault Clio R3 pražského týmu Ralex Sport vítězně až do cíle. Nic na tom nezměnil ani defekt pravého předního kola v RZ13. „Začali jsme opatrněji, navíc hned na městském testu jsme přišli o brzdy. Ale postupně jsme se s neznámým vozem sžívali a zrychlovali. Na neznámých a těžkých vložkách to bylo kilometr za kilometrem lepší a lepší. A nakonec jsme se ze soutěží rozloučili nejrychlejším časem mezi dvoukolkami na poslední zkoušce,“ radoval se v cíli Raffael Sulzinger.

V poslední sekci závodu gradoval i souboj o druhou příčku ROPRO Clio R3 Czech Trophy. Milan Kneifel nakonec neudržel za sebou Jiřího Plška. V cíli oba domácí piloty dělilo 8,5 vteřiny… „Jsem rád, že jsme Barumku po mojí těžké havárii v Hustopečích zvládli a s Miroslavem Staňkem dojeli až do cíle. Na začátku jsem se nemohl vůbec rozjet, byl jsem hodně zabrzděný, ale postupně jsme zrychlovali a nakonec jsme v poslední rundě urvali druhou příčku pohárové klasifikace. A z toho mám velkou radost,“ řekl v cíli Jiří Plšek.

„Do poslední sekce jsme zvolili mokré gumy a to asi rozhodlo. Nebyla to dobrá volba. Maják nakonec nebyl až tak mokrý, jak jsme předpokládali a kvůli tomu jsme pneumatiky zničili. V závěru tak už nebylo, kde brát. Nechtěl jsem jít do extrémního rizika, naopak jsem chtěl, při možná mém posledním startu na Barumce, dojet až do cíle. Z mého pohledu nás o lepší výsledek připravilo zrušení večerního průjezdu Pinduli, kde jsem si věřil,“ komentoval průběh závodu Milan Kneifel.

Výsledky Barum Czech Rally Zlín – ROPRO Clio R3 Czech Trophy:

1. Sulzinger – Heigl (Renault Clio R3) 2:32:36.3
2. Plšek – Staněk (Renault Clio R3) + 1:10.6
3. Kneifel – Blažek (Renault Clio R3) + 1:19.1

„Barumka potvrdila svou náročnost, a tak mnoho účastníků ROPRO Clio R3 Czech Trophy cíl soutěže nespatřilo. To jen potvrzuje nevyzpytatelnost rallysportu a také jeho krásu. Sezonu zakončí Rally Příbram, kde bude definitivně korunován letošní pohárový vítěz," uvedl promotér ROPRO Clio R3 Czech Trophy 2013 Zdeněk Pekárek.

Průběžný stav ROPRO Clio R3 Czech Trophy (5/6):

1. Peták 245, 2. Kneifel 211, 3. Rujbr 167, 4. J. Trojan 134, 5. Sulzinger 97,5, 6. Plšek 78, 7. Triner 60, 8. Tomek 57, 9. Maxa 46, 10. Kravec 28, 11. D. Štefan 8, 12. Danzinger 0

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!