12. 9. 2013 16:49 − 2766× − 0

Rally of Lebanon – komentář

Jako perla vypadá mezi ostatními podniky MERC libanonská soutěž, která se jako jediná odehrává pouze na ryze asfaltových úsecích.

Mistrovství střední východu, to nejsou jen prašné úseky v poušti. Jako perla vypadá mezi ostatními podniky libanonská soutěž, která se jako jediná odehrává pouze na ryze asfaltových úsecích. Organizátoři chtěli tuto rally před více jak deseti lety prodrat i do světového šampionátu, což se ale nepovedlo a tak zůstali věrni střednímu východu. Ani tam ale není jejich pozice kdovíjak silná, za což dost možná může právě v této oblasti nezvyklý povrch rychlostních zkoušek. Z pravidelných účastníků MERC se jich do Libanonu i letos vydalo pouze pár, z toho do přední skupiny bojující o nejvyšší příčky patřil jediný. Katarská vláda letos už svým občanům z bezpečnostních důvodů neradila do Libanonu necestovat, takže si Nasser Al-Attiyah mohl v M-Sportu v klidu objednat Ford Fiesta RRC v asfaltové verzi a vyrazit do boje.

Jeho hlavním soupeřem a vzhledem k výsledkům předcházejících ročníků libanonské soutěže hlavním favoritem na vítězství se stal Roger Feghali, který usednul do obdobného Fordu Fiesta RRC. Za volant nově pořízeného Fordu Fiesta R5, se kterým Feghali absolvoval předcházející soutěž národního mistrovství, usednul Gilbert Bannout, který doposud pilotoval Mini Super 2000. Na rozdíl od vystoupení šéfa stáje Motortune v Rallye des Cédres, které skončilo odstoupením pro technickou závadu, Bannout odjel všechny ostré kilometry a pro nový speciál zaznamenal první úspěch. Na souboj s předními posádkami pomýšlet nemohl, ale skončil těsně pod stupni vítězů a díky získaným bodům se stal libanonským vicemistrem.

Pro mistrovský titul si v největší domácí rally dojel jiný Libanonec, bratr Rogera Feghaliho Abdo. Ten si stejně jako vloni pro tento podnik obstaral Mini Super 2000 a s ním chtěl zkusit potrápit i největší dva favority. Na třetí zkoušce sice zajel nejrychlejší čas, ovšem v dalších už nestíhal a musel se smířit s bronzem. I ten mu ale zajistil úspěch na domácí půdě. Z uvedeného už jasně vyplývá, kdo si to nakonec na žhavých libanonských asfaltech rozdal o vítězství. Úvodní superspeciálku v Beirutu zajel nejlépe Al-Attiyah, ovšem druhý den ve trojici nočních zkoušek už úřadoval domácí Feghali a vybudoval si náskok 21,5 sekundy. Roztahanou první etapu, která odstartovala ve čtvrtek večer na divácké zkoušce a skončila až v sobotu v poledne, nakonec domácí pilot Fordu ovládnul s náskokem 42,1 vteřiny. Al-Attiyah se dostal k vyhrávání rychlostních zkoušek až v neděli, ale to už bylo v době, kdy jeho soupeř pouze kontroloval situaci. Feghali tak ani letos nenašel na domácí půdě přemožitele a připsal si už rekordní jedenáctý tamní triumf! Al-Attiyahovi při neúčasti hlavního soupeře Khalida Al-Qassimiho druhé místo stačilo k tomu, aby znovu navýšil náskok v klasifikaci MERC.

Ke konečným výsledkům této soutěže MERC se dostanete na stránkách ewrc-results.com.

Stav šampionátu: 1. al-Attiyah 93, 2. K. al-Qassimi 51, 3. R. Feghali 43, 4. al-Kuwari 42, 5. A. al-Qassimi 30, 6. al-Rajhi 20

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!