22. 9. 2013 22:03 − 3035× − 2

Unita Shutte Hellendoorn Rally – komentář

O víkendu se v Nizozemí odehrál největší podnik tamního šampionátu, který se svým obsazením stal opravdovou oslavou rallysportu.

O víkendu se v Nizozemí odehrál největší podnik tamního šampionátu, který se svým obsazením stal opravdovou oslavou rallysportu. Deset speciálů kategorie WRC na startu, to je počet nebezpečně se blížící standardům letošního mistrovství světa. Premiéru Citroënu DS3 WRC na holandské půdě zajistil Peter van Merksteijn jun., na kterého zde čekal nelehký úkol obhajoby dvojnásobného vítězství z předešlých dvou let. Jeho hlavním soupeřem měl být ten, který se stejně jako van Merksteijn jun. před dvěma roky věnoval startům na světové scéně. Dennis Kuipers usednul do Fordu Fiesta WRC a po dvou vítězstvích v rámci letošního holandského mistrovství pro něho hrály důležitou roli i případné body. Stále má totiž šanci znesnadnit cestu za titulem doposud vedoucímu Bobu de Jongovi, který i tentokrát zůstal věrný Mitsubishi Lancer WRC 05.

Šampión posledních dvou let Jeroen Swaanen letos pilotuje Citroën C4 WRC a zatím se mu vůbec nedaří, tentokrát měl třetí možnost k nápravě. Vedle dalších pilotů, kteří se už v letošní sezóně se svými WRC projeli, Erika van Loona (Ford Focus WRC 09), Edwina Schilta (Subaru Impreza WRC S14) a Petera Versluise (Ford Fiesta WRC) se na start postavilo i několik netradičních hostů. Někdejší šampión své země Mark van Eldik v soutěžním speciálu dva roky neseděl a nyní chtěl své soupeře potrápit s dobře známou technikou Subaru Impreza WRC S12B. Bernhard ten Brinke se letos zúčastnil pouštního dobrodružství Dakaru a v Hellendoornu jej čekal první letošní start v klasické soutěži, a to za volantem Fordu Fiesta WRC. Premiéru za volantem speciálu WRC si odbyl na největší domácí soutěži její pravidelný účastník Bas van Kamperdijk.

Na Ford Fiesta si ale musel zvykat a tak nebylo divu, že většině svých soupeřů nestíhal. Jelikož Versluis, který jako jediný jel pomaleji než on, do cíle nedojel, musel se van Kamperdijk smířit s pozicí nejpomalejšího jezdce WRC. Diváci mohli být spokojeni, jelikož většina speciálů WRC přežila všechny nástrahy náročné asfaltovo-šotolinové tratě a oni si je mohli vychutnat v plném nasazení. Kromě Versluise neodjel všechny testy už jen van Loon, který dokonce odstoupil v obou etapách. Tu první začal nejlépe Kuipers, ovšem druhou zkoušku projel nejrychleji Swaanen a vystřídal pilota Fordu v čele. Do konce páteční etapy už ale zaznamenal pouze jediné dílčí vítězství, zatímco Kuipers tři. Pilot Fordu tak šel do soboty s komfortním náskokem 17,5 sekundy.

Swaanen by jistě rád zabojoval na největší domácí soutěži o vítězství, ale v podvědomí jej jistě brzdily dvě předešlá odstoupení a žádný bod v klasifikaci mistrovství. Van Merksteijn jun. naopak nic takového neřeší, takže nebylo divu, že do druhé etapy vlétnul rychleji a po třetím testu se vyhoupnul před pilota C4 na druhé místo. Swaanen už se v závěru soutěže do boje o stříbro nepouštěl a jen si hlídal umístění na pódiu před ten Brinkem. To se mu nakonec povedlo a letos poprvé v nizozemském mistrovství dojel až na cílovou rampu. Van Merksteijn jun. po sobotním poledni zatroubil k útoku, ovšem měl před sebou nelehký úkol smazat ztrátu 27,2 sekundy. Pilot DS3 WRC vyhrál šest zkoušek v řadě, ovšem dělo se tak za podpory Kuiperse. Ten si byl dobře vědom svého náskoku a v druhé části sobotní etapy takticky zvolnil. Jeho náskok sice drtivě finišující van Merksteijn jun. snížil na 10,5 sekundy, ovšem o vítězství Kuipers nepřišel. Před závěrečnou soutěží si navíc díky tomu udržel šanci na zisk titulu, když za lídrem mistrovství de Jongem zaostává o 40 bodů.

Pořadí v cíli
1. Dennis Kuipers/Robin Buysmans (NL/B) Ford Fiesta RS WRC 1:27.51,6
2. Peter van Merksteijn Jr/Eddy Chevaillier (NL/B) Citroën DS3 WRC +10,5
3. Jeroen Swaanen/Bjorn Degandt (NL/B) Citroën C4 WRC +1.01,8
4. Bernhard ten Brinke/Michiel Poel (NL) Ford Fiesta RS WRC +1.18,1
5. Edwin Schilt/Lisette Bakker (NL) Subaru Impreza WRC S14 +1.29,5
6. Bob de Jong/Kees Hagman (NL) Mitsubishi Lancer WRC05 +2.27,3
7. Mark van Eldik/Erwin Mombaerts (NL/B) Subaru Impreza WRC S12B +2.48,8
8. Piet van Hoof/Max Jacobs (NL) Mitsubishi Lancer Evo IV +4.56,9
9. Bas van Kamperdijk/Gert Kamphuis (NL) Ford Fiesta RS WRC +5.14,2
10. Kevin Kooijman/Hans van Goor (NL) Mitsubishi Lancer Evo X R4 +6.15,3

Stav šampionátu: 1. Bob de Jong 440, 2. D. Kuipers 400, 3. Faes 390, 4. van Deijne 305, 5. van der Marel 240, 6. Wawrzyniak 165

Výsledky tohoto podniku jsou jako obvykle k nahlédnutí na ewrc-results.com

Komentářů celkem: 2
23. 9. 2013 09:341
0 0
WRCa dobrý ale na startu ani jedna S2000 a z tridy 2 jen jedna R4 smajlík
24. 9. 2013 18:582
0 0
Tak v Holandsku to snad není nic k divení, už dlouhá léta tam jezdí s tím, co jinde není k vidění.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!