Patagonské radosti a strasti

Pro všechny byly připraveny náročné testy na samém jihu jihoamerické země v Patagonii, kam se nikdo moc často nedostane.

Argentinský šampionát o víkendu zavítal do úplně nové lokality, kde na všechny zúčastněné posádky čekalo obrovské dobrodružství. Pro všechny totiž byly připraveny náročné testy až na samém jihu této jihoamerické země v Patagonii, kam se nikdo moc často nedostane. Novinka v kalendáři nabídla doslova strhující podívanou s pořádnou zápletkou, která se vyřešila až v úplně posledních kilometrech. Jako lídr mistrovství dorazil na jih Argentiny Claudio Menzi se svým Fordem Fiesta MR. Za jeho zády se vyhřívá jeho stájový kolega Federico Villagra, ale těžko říct, zda od něho může Menzi očekávat podporu nebo se naopak má mít na pozoru před náhlým útokem. Každopádně zbraně ještě nesložil ani Marcos Ligato, který se s Chevroletem Agile MR drží kousek za El Coyotem na třetí příčce. Kromě těchto tří tu je ještě další hodně rychlý pilot Nicolas Fuchs, vítěz páté soutěže letošního kalendáře.

Svou rychlost letos už několikrát předvedl i Miguel Baldoni, který i do „ledovcové“ soutěže vstoupil nejrychleji. Ale jak se u něho občas stává, po rychlém úvodu následuje rychlý konec. Tentokrát pilot VW Gol Trend svůj vůz poslal mimo trať hned na druhé zkoušce. Tamtéž si prožil horké chvilky i Menzi, ovšem v jeho případě se o ně zasloužila neposlušná technika. Lídr mistrovství kvůli problémům s řízením ztratil pět minut a hned v úvodu soutěže se ocitnul mimo hru o příčky nejvyšší. Gabriel Pozzo letos zůstal věrný Fordu Palio MR, který se naopak ke svému pilotovi příliš věrně nechová. V Patagonii jej vyřadil kvůli poruše zadního diferenciálu. Aby těch potíži zdržovaných jezdců nebylo málo, kvůli problémům s kardanem končil sobotní etapu Villagra s minutovým odstupem na šestém místě.

Nejlépe si naopak první den počínal Fuchs, ovšem moc velký náskok si vytvořit nedokázal, když se jej jako klíště držel Ligato. Pilot Chevroletu měl na svém kontě minimální manko 5,2 sekundy a hned ráno se pustil do jeho stahování. Pro maximální nasazení ovšem jeho vůz neměl příliš pochopení a třetího muže šampionátu vyřadil rozbitý motor. Fuchs si tak mohl oddechnout, rázem se na čele ocitl s pěkným náskokem 26 vteřin na pilota Peugeotu 207 MR Alejandra Cancia. Peruánec se už viděl na cílové rampě, kterak slaví své druhé letošní vítězství, když se náhle v posledním testu u jeho vozu Baratec zlomilo přední zavěšení. Drsný závěrečný test opanoval Juan José Gil de Marchi, který se po Fuchsově smůle vyhoupl na třetí místo a zajistil tak první pódium pro speciál Citroën DS3 MR. Druhá příčka spadla do klína poslednímu z jezdců Fordu Fiesta MR, který se jako jediný vyhnul větším problémům, Alvaro Marchettovi. Senzační úspěch ale mezi patagonskými ledovci zaznamenal Alejandro Cancio, když poprvé v kariéře vyhrál soutěž argentinského mistrovství. V průběžném pořadí se pilot Peugeotu dotáhnul těsně za třetího Ligata a za titulem nadále směřuje Menzi.

Pořadí v cíli
1. Alejandro Cancio/Santiago Garcia (RA) Peugeot 207 1:12.46,0
2. Alvaro Marchetto/Marcos Bazan (RA) Ford Fiesta +25,9
3. Juan Jose Gil de Marchi/Mauro Albornoz (RA) Citroën DS3 +42,1
4. Omar Kovacevich/Pablo Sciangula (RA) Mitsubishi Lancer Evo IX +3.01,3
5. Daniel Preto/Marcelo Brizio (RA) Fiat Palio +4.44,3
6. Claudio Lopez/Fabian Cretu (RA) Chevrolet Agile +4.50,0
7. Fernando Scarlatta/Matias Mercadal (RA) Citroën DS3 +5.24,2
8. Santiago Gomez Liquitay/Rolando Fontana (RA) Mitsubishi Lancer Evo IX +6.30,0
9. Claudio Menzi/Diego Cagnotti (RA) Ford Fiesta +6.36,6
10. Luciano Preto/Ricardo Kember (RA) Mitsubishi Lancer Evo IX +6.45,8

Stav šampionátu: 1. Menzi 175,5, 2. Villagra 149, 3. Ligato 136,5, 4. Cancio 135, 5. Fuchs 101, 6. Pozzo 98

Výsledky tohoto podniku naleznete ve výsledkovém servisu ewrc-results.com

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!