Castrol Ralli Tampere – komentář

Uspořádání závěrečného dílu finského mistrovství letos připadlo městu Tampere.

Uspořádání závěrečného dílu finského mistrovství letos připadlo městu Tampere. Tamní organizátoři si dali záležet a připravili na typických finských cestách podařenou soutěž, jejíž většinová část se odehrála o uplynulé sobotě. Oproti jiným podnikům se na startu sešla daleko atraktivnější konkurence, kterou ozdobila hlavně dvojice pilotů se speciály Ford Fiesta Super 2000. Do jednoho usednul Jarkko Nikara, který se letos v domácím mistrovství představil pouze jednou a v duelu s druhým jezdcem na identickém Mitsubishi Lancer EVO IX prohrál. Ze zahraničí dorazil na sever Evropy Estonec Karl Kruuda, který obsadil místo v druhé zmiňované Fiestě Super 2000. Nejvíce důležitosti ovšem soutěž v Tampere skýtala pro dva Finy, Juhu Sala s Mitsubishi Lancer EVO X a Ariho Vihavainena s Mitsubishi Lancer WRC Step2. Právě mezi nimi se totiž mělo rozhodnout o letošním šampiónovi.

Než se podíváme na souboj o titul, shrneme si počínání hostujících jezdců ve Fiestách. Už v prvním testu šel do čela soutěže Nikara, který po dvou pátečních zkouškách vyhrál i všechny sobotní a dojel si do cíle pro naprosto jednoznačný triumf. Jeho kolega Kruuda už v krátké úvodní etapě opanoval druhou příčku a tu si i přes větší ztrátu v poslední zkoušce udržel až do úplného konce rally. Salo se do souboje s těmito dvěma borci zbytečně nepouštěl a hlídal si svého soupeře v boji o titul Vihavainena. V úvodu jel rychleji než pilot Lanceru WRC, ale nakonec využil možnosti dojet za jeho zády a s klidem mu bronzový stupínek v tamperské soutěži přenechal. Vihavainen tedy poslední duel vyhrál, ale v tom hlavním, o titul se radoval Salo. Pro pilota Lanceru EVO X to znamenalo už osmý domácí zářez.

Pořadí v cíli
1. Jarkko Nikara/Petri Nikara (FIN) Ford Fiesta S2000 54.38,0
2. Karl Kruuda/Martin Järveoja (EE) Ford Fiesta S2000 +1.27,2
3. Ari Vihavainen/Jani Vainikka (FIN) Mitsubishi Lancer WRC +1.33,5
4. Juha Salo/Jarkko Kalliolepo (FIN) Mitsubishi Lancer Evo X R4 +1.39,9
5. Teemu Asunmaa/Tomi Ikonen (FIN) Subaru Impreza WRX STI +1.46,0
6. Jussi Tiippana/Henri Arpiainen (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX +2.17,2
7. Kristian Kiviniemi/Matti Kangas (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX +2.50,2
8. Jari Kihlman/Matti Heikkinen (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX +3.00,7
9. Joni Nikko/Jarno Ottman (FIN) Mitsubishi Lancer Evo VI +3.26,9
10. Mikko Lehessaari/Teemu Arminen (FIN) Subaru Impreza WRX STI R4 +3.43,3

Konečný stav šampionátu: 1. Salo 168,5, 2. Vihavainen 160, 3. Asunmaa 104,5, 4. Nikko 95, 5. Mäenpää 66 a Tiippana 66, 7. Kihlman 65, 8. Hosike 50,5, 9. Lehessaari 47, 10. Kuivinen 39

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!