Pohárobraní v Jeseníkách

Sprintové sestavě týmu LB Trans Racing se letos podařilo vejít do širšího povědomí motoristické veřejnosti.

Sprintové sestavě týmu LB Trans Racing se letos podařilo vejít do širšího povědomí motoristické veřejnosti. Dvě stříbra, tři bramborové medaile, jedno páté místo – to vůbec není špatná bilance prvních dvou třetin mistrovství, ve kterém jihomoravská stáj poprvé nasazovala do jednodenních soutěží dva vozy. Mezi medailovými úspěchy ve třídě 8 chyběla už jen pomyslná třešnička na dortu. O tu se předminulý týden na Rally Jeseníky postarali Jan Lunga s Ondřejem Koubkem.

Rally Jeseníky patří v českých luzích a hájích k soutěžím s nejstálejším počasím. Ať se jede v jakýkoliv termín, je předem prakticky jisté, že bude pršet. Alespoň nebylo třeba dlouze přemýšlet nad volbou pneumatik, neboť všechny tři týmové vozy v sobotu ráno odjížděly na trať s mokrým obutím. A jaká byla taktika? „Po propršené noci z pátku na sobotu nám bylo jasné, že podmínky na trati budou velmi zrádné a tomu jsme hodlali přizpůsobit tempo. Jet jen tak rychle, abychom neudělali žádnou chybu, ale nenechali si naše soupeře moc odjet,“ znělo před startem z úst Honzy Lungy, hlavního týmového tahouna, který chtěl po dvou nezdarech v Kostelci a na Barumce konečně dojet až na cílovou rampu. Navíc nebylo žádným tajemstvím, že při slušném bodovém přídělu ještě mohl zamíchat situací v tabulce třídy 8.

Třešnička na dortu

Taktika velela neriskovat. Nebyl by to však Honza Lunga, kdyby ho časy soupeřů nechaly chladným. Když po první sekci zaznamenal ztrátu pouhé 3,2 sekundy na první místo, šly taktické plány stranou a v jihomoravském pilotovi se naplno probudil závodník. „Po servisu jsme se rozhodli zrychlit a hned na další rychlostní zkoušce jsme se posunuli do čela. Další dvě RZ byly hodně zrádné, ale zároveň velmi krásné. RZ Dobřečov beru z mého pohledu jako jednu z nejkrásnějších v malém mistráku, z těch, které jsem prozatím absolvoval. Před poslední RZ se náš náskok snížil na 2,5 sekundy, což slibovalo boj do posledního metru. Před startem nás ale trochu rozhodilo oznámení před námi startujícího Libora Horáka, že mu nefunguje posilovač, a že jej určitě dojedeme. Na trati nás však ukázkově pustil, za což bychom mu chtěli poděkovat. Po dojetí do cíle jsme čekali na čas našeho soupeře Honzy Petra. Ten byl v této RZ o 7,1 sekundy pomalejší a my tím pádem mohli slavit naše první vítězství,“ radoval se v cíli mladík z Rohatce, který se spolujezdcem Ondřejem Koubkem zároveň vybojoval třetí místo v kategorii juniorů. V zázemí LB Trans Racing Teamu se to tentokrát poháry jen hemžilo a za necelý měsíc ve Vsetíně by mohlo být ještě lépe. Podmiňovací způsob je však prozatím na místě. „Vítězstvím v Jeseníkách jsme se vrátili v tabulce „osmiček“ na 3. místo. Teď děláme maximum pro to, abychom sehnali potřebné finance na poslední závod ve Vsetíně a mohli si tak tuto příčku udržet. Jestli se ale na start postavíme, není zatím vůbec jisté,“ ukončil ohlédnutí za šternberskou rally Lunga.

Bez jediného škrábnutí

Na startu nechyběly ani další dva týmové vozy, jejichž piloti na start nastupovali s poměrně střízlivými plány. Vlastimil Daňhel, startující poprvé s Ivo Vybíralem, se posadil za volant poprvé od červencového Kostelce s cílem rozšířit své průběžné bodové konto. Rozjet se před Příbramí bylo naopak záměrem Lubomíra Brtníčka, vedle kterého za zaneprázdněnou Kláru Šillerovou zaskočil Jindřich Jalůvka.

Obě zmíněné dvojice zvládly klouzání na mokrých tratích se ctí. Vlastík Daňhel si s Ivo Vybíralem až nečekaně rychle padli do noty a v cíli soutěže byli klasifikování na velmi slušném pátém místě ve třídě 8. Stalo se tak teprve podruhé, kdy v rodinném souboji Daňhelových „udolal“ táta dceru (Martina dojela s alfou hustopečského týmu sedmá). Vyhlídka startu v Příbrami trochu ubrala z tradičního nasazení Lubomíra Brtníčka. Pilot z Vyškovska si byl vědom, že si chybu tentokrát nemůže dovolit, protože by se jeho renault nestačil na náročnou dvoudenní Příbram včas připravit. A tak se držel více při zdi, déle se sehrával se svým příležitostným navigátorem a soutěž zakončil na osmé pozici. Cíle však bylo dosaženo: všechny tři vozy dojely na šternberské náměstí bez jediného škrábnutí.

Od burčáku do Příbrami

Burčák a pečená kolena. Ano, i tak může vypadat vytříbené menu sportovců, zvlášť když je potřeba náležitě oslavit úspěch. V tomto duchu se neslo sobotní setkání členů týmu, uskutečněné nedaleko týmové základny v Drnovicích, které se současně stalo příjemným shakedownem před připravovaným startem na Rally Příbram.

A kdo vlastně na Příbramsku usedne za volant? Ve středních Čechách budou LB Trans Racing reprezentovat Martina Daňhelová s Vlastimilem Daňhelem a Lubomír Brtníček s Klárou Šillerovou, tradičně s Renaulty Clio Sport. Start závodu je naplánován už na sobotní osmou hodinu, a tak vy, co se chystáte fandit, nezapomeňte si přivstat.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!