13. 10. 2013 10:51 − 2720× − 3

Basso: V jednu chvíli jsem už ve vítězství nevěřil

Start Giandomenica Bassa na letošním ročníku Rally Sanremo byl jeho desátý. Jubileum oslavil skvostně – vítězstvím.

Start Giandomenica Bassa na letošním ročníku Rally Sanremo byl jeho desátý. Jubileum oslavil skvostně – vítězstvím. Před patnácti lety měl jeho první start na Sanremu trpkou příchuť. V úvodní vložce zajel Basso s Fiatem Seicento 3. čas od konce a následně odstoupil. Letos to byla jiná písnička a po loňském prvenství a výhře z roku 2008 zaokrouhlil počet vítězství na tři. Po dojezdu do cíle odpověděl nedávno čtyřicetiletý Ital na pár otázek serveru fiaerc.com.


Foto: fiaerc.com

Bylo to jedno z nejtěžších vítězství, které jste kdy dosáhl?

Myslím, že ano, protože dnes jsem neměl úplně dobrý pocit z auta. Nemohl jsem srovnat auto a pneumatiky, aby správně fungovaly dohromady. Chtěl jsem vyhrát, ale v jednu chvíli si myslel, že už to není možné. Tak, jak jsme to nakonec dokázali udělat, je docela úspěch. Je to určitě nejtěžší vítězství, které jsem zde dosáhl.

Jak jste nakonec problém vyřešil?

Bylo toho víc, ale hlavně šlo o to, jak zapojit pneumatiky. Všiml jsem si totiž na konci zkoušky v dopoledních hodinách, že Bryan Bouffier má pneumatiky, které byly silně opotřebovány, zatímco ty moje byly jako nové. To není dobré znamení. Ukazuje, že gumy nefungují. Takže jsme provedli některé úpravy na tlumičích, které odemkly potenciál pneumatik. To bylo to, co udělalo největší rozdíl.


Foto: fiaerc.com

Jaká byla úroveň soutěže?

Byla to opravdu náročné: rally byla rozhodnuta až v poslední zkoušce. Museli jsme jet naplno od začátku až do konce, podle výsledků rychlostních zkoušek jsem měl čím dál větší důvěru v auto.

Jak zvláštní je Sanremo?

Je to prvotřídní soutěž – jedna z nejlepších na světě. Myslím, že když se zeptáte lidí na rally v Itálii, řeknou Sanremo. Má velmi vysoký standart, i když si nejsem jistý, jestli je to dost na to, aby přišla další generace italských jezdců do tohoto sportu. Bohužel. To je to, co v tomto sportu chybí. Nejdůležitější je dostat italské jezdce pravidelně na mezinárodní scénu. Jistě se budou snažit, stejně jako já. Ale zpět k Sanremu – je to dost speciální, není o tom pochyb.


Ano, Basso triumfoval v Sanremo již potřetí. Foto: fiaerc.com

Co příští rok?

Všechno bohužel záleží na penězích. V ideálním případě bych chtěl jet příští rok ERC v autě R5, protože je to fantastický šampionát a myslím, že R5 je cesta vpřed pro tento sport. Máme před sebou ještě kus cesty, než tohoto cíle dosáhneme. Ve zbytku roku na tom budu pracovat. Doufám, že budeme moci jet Valais, to by byl dobrý začátek.

Komentářů celkem: 3
13. 10. 2013 19:301
0 0
Bylo by fajn aby jel Basso ERC smajlík
14. 10. 2013 10:102
0 0
Jo, to bylo fajn. Když si tak vzpomenu na Barum 2007, 2008 apod. na kolika místech v servisu zněla taliánština. Ach jo.
14. 10. 2013 11:593
0 0
JJ souhlas pánové.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!