Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
19. 10. 2013 19:30 − 2978× − 7

Jakeš vítězem, Odložilík se dočkal titulu

Jak před startem napovídala bodová matematika, Jakešovi nemuselo ani vítězství stačit k titulu a ten tak získal Odložilík, jenž dokončil druhý.

That's all folks! Tímto známým souslovím z konce animáků by šlo otevřít ohlédnutí za Partr Rally Vsetín, protože letošní sezónu Timeseal Mistrovství ČR ve sprintrally dnes uzavřel její jubilejní desátý ročník. Na posádky bylo připraveno celkem 70 ostrých kilometrů rozdělených do sedmi zkoušek, které se odehrávaly na třech úsecích. Hned ten první nesl známé jméno Semetín, jenž se do harmonogramu vsetínské rally vrátil po delší odmlce, druhá byla zkouška Vsetín-Vesník, která kombinovala prvky ze zkoušky Jabloňová a Vesník, který je na této rally tradičním testem. I třetí zkouška patří ke klasice, když se jelo okolo přehrady Bystřička. Na celkem 129 posádek, které sjely ze startovní rampy bylo opět nachystáno pěkné počasí, které tak z boje o poslední zbývající tituly sejmulo nejistotu pneumatikové loterie.


Foto: Tomáš Káňa

Do soutěže, stejně jako v Jesenících, vstoupil nejrychleji Jakeš, který se snažil živit naději na zisk titulu absolutního sprintového mistra. Ale matematika byla neúprosná, ani vítězství mu nestačilo, musel čekat na horší výsledek Odložilíka. Ten se však Jakeše držel jako stín a do prvního servisu přijížděla špička soutěže v pořadí Jakeš, do sprintů nebodující Grzyb a třetí Odložilík. Tuto trojici dělilo devět sekund, o dalších čtvrt minutu nazpět byl Sýkora, který se do Fiesty R5 vrátil poprvé od Agropy. Na pátém místě jel Cvček junior, který na poslední chvíli nahradil ve Fabii S2000 Lehera a ukazoval, že za volantem umí stejně jako jeho otec.

Druhá sekce se nesla v podobném duchu, když se o nejrychlejší časy opět podělili Jakeš s Grzybem a byl to právě Jakeš, který i po druhé sekci byl ve vedení. Polák měl sice více nejrychlejších časů, ale z čela jej srazila dvou minutová penalizace. Se ztrátou dvaceti sekund na první místo se na stříbrném postu objevil Odložilík, kterého s téměř totožnou ztrátou jako po RZ2 následoval Sýkora. Jedenáct vteřin za blovickým pilotem následoval Cvrček, který měl za zády Dohnala. Tuto dvojici dělilo pět sekund.


Foto: Tomáš Káňa

Třetí sekce již žádné drama nepřinesla, Jakeš si připsal druhé absolutní vítězství sprintu v kariéře, ale jak už bylo zmíněno, na titul mu to nestačilo. Ten tedy bral Odložilík, který se o jeho zisk pokouší od roku 2008 a po několika titulech vícemistra se tak letos dočkal kýženého umístění. Díky vítězství na RZ7 dokázal Sýkora snížit svou ztrátu na druhé místo, ale v cíli mu k lepší příčce stále šest sekund chybělo. Čtvrtým místem si další parádní výsledek připsal Cvrček junior, který když nepočítáme smutnou Příbram, seděl v autě poprvé od červencové Bohemie. Na pátém místě dojel Dohnal, ten však v poslední RZ mocně bojoval a téměř eliminoval ztrátu na besedického jezdce, ale časomíra v cíli ukazovala, že ještě 14 desetin chybělo.

Šestou příčku v cíli obsadil obhájce loňského vítězství Tlusťák, toho s čtyřmi a půl sekundami následoval Adolf. U něj je v průběhu sezóny jasně patrný posun ve výsledcích, jak si postupně zvykal na novou techniku a v závěru sezóny z toho byla umístění v TOP 10. Nejrychlejší vůz třídy 3 přivezl do cíle Březík na osmé příčce, s osmi sekundami ztráty pak následoval devátý Pešl. Elitní desítku uzavíral Trnovec, jenž mohl v cíli díky rozestupům mezi jezdci litovat desetisekundové penalizace. Dvoukolky vyhrál Smékal, kterého následovali Rujbr s Maxou, čtvrtý byl Brynda a pátý Zpěvák, který premiérově usedl do 208 R2 Jana Černého. Ke dvoukolkám se sluší dodat, že mezi Maxu a Bryndu se vklínil nový pohárový šampion Kašpar s Octavií, ten však do sprintů neboduje.


Foto: Tomáš Káňa

Rally Vsetín – konečné výsledky
1.Miroslav JakešMitsubishi Lancer Evo IX R440:58,3
2.Roman OdložilíkŠkoda Fabia S2000+29,5
3.Jan SýkoraFord Fiesta R5+35,9
4.Věroslav Cvrček jun.Škoda Fabia S2000+56,2
5.Jan DohnalPeugeot 207 S2000+57,6
6.Antonín TlusťákŠkoda Fabia S2000+1:29,4
7.Robert AdolfŠkoda Fabia S2000+1:33,8
8.Martin BřezíkMitsubishi Lancer Evo IX+1:42,1
9.Jaroslav PešlMitsubishi Lancer Evo IX+1:50,1
10.Petr TrnovecŠkoda Fabia S2000+1:51,0

Kompletní výsledky naleznete jako vždy na eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 7
19. 10. 2013 20:36
0 0
KE DVOUKOLKÁM SE HLAVNĚ SLUŠÍ DODAT, ŽE VŠEM ŘÁDNĚ NASEKAL ADAM KOBLIHA,,,nebýt pentle nevím přesně zaco, jel i na oko nádherně!!smajlík
20. 10. 2013 01:01
0 0
Věroslav Cvrček jun. By také mohl ještě hodně ukázat. Jezdí pěkně. Jen tak dál.
20. 10. 2013 11:31
0 0
Prosím - když už Vás nějaká niterní toha nutí v Čechách psát popř. mluvit cizím jazykem - zkuste to aspoň přeložit , abychom my hloupí popř.starší taky rozuměli. Dík
20. 10. 2013 12:19
0 0
to sem měl říct já smajlík smajlík
20. 10. 2013 17:55
0 0
Parádní podívaná a pro mě překvapení byl na Vsetíně Věrosav Crvček. Fabii vodil opravdu pěkně a rychle, a to umístění v cíli super, trumfnout řadu stálic sprintového pole fakt pěkný. Každopádně gratulace jak Mirkovi Jakešovi, tak Romanu Odložilíkovi. Prvně jmenovaný klobouk dolů až ke kotnkům za tu jízdu, nejen na Vsetíně, ale celou sezónu. Ta R5 v jeho rukou bude paráda a obrovský krok vzhůru.
21. 10. 2013 08:40
0 0
Toš ale co ten evropský reprezentant na šestém fleku?!? To je ostuda...
Mirek super výkony po celou sezónu! Taky už se těším až bude závodit s velkýma klukama s R5. Myslím, že hodně oživí stojaté vody české rally.
22. 10. 2013 15:37
0 0
Původně napsal marek.du
KE DVOUKOLKÁM SE HLAVNĚ SLUŠÍ DODAT, ŽE VŠEM ŘÁDNĚ NASEKAL ADAM KOBLIHA,,,nebýt pentle nevím přesně zaco, jel i na oko nádherně!!


O tom svědčí i 10. místo absolutně v jedné RZ. Ano, Jakeš perfektně a v příštím roce jsem zvědavý na jeho posun.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!