21. 10. 2013 18:55 − 2632× − 0

Velké finále duelu o americký trůn

Letošní ročník amerického mistrovství v rally nabídnul atraktivní podívanou a strhující souboj o titul až do úplného závěru v Lake Superior.

Letošní ročník amerického mistrovství v rally nabídnul atraktivní podívanou a strhující souboj o titul až do úplného závěru v Lake Superior. Na začátku roku se o titul ucházela hned trojice jezdců z různých koutů světa. Nejlepší vstup do sezóny zaznamenal Kanaďan Antoine L’Estage, když vyhrál Sno*Drift Rally. Pak se ovšem rozhodnul pro změnu techniky a z Evropy si nechal přivézt Mitsubishi Lancer WRC05. Hned při první startu ovšem nový stroj zbořil a jeho šance na zisk titulu vzaly za své. Po slabém úvodu roku se naopak zlepšovala forma v případě domácího Kena Blocka. Pilot Fordu Fiesta před sebou měl pro druhou část roku nelehký úkol snížit co nejvíce bodový náskok Brita Davida Higginse pilotujícího Subaru. Blockovi se to povedlo a teprve závěrečný podnik měl rozhodnout, který z těchto dvou borců se letos bude radovat ze zisku titulu. Jejich vzájemný duel měl zároveň rozluštit tajenku šampióna mezi značkami.

Ani v poslední soutěži se příliš nedařilo dalšímu přednímu jezdci mistrovství, který rozšířil paletu národností o Indonésii. Hned na první zkoušce Rifat Sungkar utrhnul u svého Mitsubishi kolo. Závěrečná fáze duelu o titul začala stylově, když oba borci zajeli na prvním testu identický čas. Od druhého testu už převzal pozici lídra Block a postupně začal zvyšovat sekundu po sekundě svůj náskok. Higginsovi příliš nepomohlo, že na jednom z testů musel přejíždět stromek, který před ním přerazil L’Estage. Nakonec vše rozhodla mlha v závěru etapy a Brit tak přenocoval jako vedoucí muž s náskokem 13,4 sekundy. V sobotu ráno začal jezdec Fordu útočit a poměrně rychle se mu podařilo snížit svůj odstup na polovinu. V RZ 12 ale své snažení už přehnal a s Fiestou šel ve velké rychlosti přes střechu. Posádce se naštěstí nic nestalo, ale titul byl nenávratně pryč. Higgins vyhrál poslední soutěž roku a mohl se začít radovat ze zisku třetího titulu v řadě. Druhé místo si v Lake Superior vyjel L’Estage, ovšem bronz v konečném hodnocení mistrovství ani tak nevybojoval. Tuto příčku pro sebe získal nejrychlejší muž dvoukolek Brendan Reeves pilotující Ford Fiesta R2.

Pořadí v cíli
1. David Higgins/Craig Drew (GB) Subaru Impreza WRX STI 1:20.01,0
2. Antoine L'Estage/Marshall Clarke (CDN/GB) Subaru Impreza WRX STI +3.41,5
3. Dillon Van Way/Andrew Edwards (USA/GB) Subaru Impreza WRX STI +11.32,6 (1. SP)
4. Brendan Reeves/Rhianon Gelsomino (NZ) Ford Fiesta R2 +11.50,1 (1. 2WD)
5. Andrew Comrie-Picard/Jeremy Wimpey (CDN/USA) Scion xD +11.56,4 (2. 2WD)
6. Nick Roberts/Stephen Quin (USA) Subaru Impreza WRX STI +12.37,0 (2. SP)
7. David Sterckx/Karen Jankowski (B/USA) Subaru Impreza WRX STI +14.01,9 (3. SP)
8. George Plšek/Jeffrey Burmeister (USA) Mitsubishi Lancer Evo IX +16.54,8
9. Chris Greenhouse/Billy Mann (USA) Dodge Neon SRT4 +23.50,7 (3. 2WD)
10. Timothy Penasack/Peter Watt (USA) Subaru Impreza WRX STI +24.10,4 (4. SP)

Stav šampionátu: 1. Higgins 141, 2. Block 94, 3. Reeves 70, 4. Sterckx 66, 5. L'Estage 60, 6. Comrie-Picard 52, 7. Van Way 51, 8. Robinson a Roberts 37, 10. Sungkar 34

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!