Fin ovládnul britský šampionát

Začátek podzimu v Británii patřil závěru tamního mistrovství, které se odehrálo na dvou chvíli po sobě uspořádaných šotolinových soutěžích.

Začátek podzimu v Británii patřil závěru tamního mistrovství, které se odehrálo na dvou chvíli po sobě uspořádaných šotolinových soutěžích (Yorkshire a Sunseeker). V pozici lídra dorazil na start první z nich Fin Jukka Korhonen, který za volantem Citroënu DS3 R3T ovládnul úvodní dvojici podniků. V dalších dvou soutěžích se sice musel smířit s druhou příčkou, nicméně i tak šel do posledních dvou podniků s komfortním náskokem sedmnácti bodů. Tom Cave s další DS3 sice zatím žádnou rally nevyhrál, ale byl to právě on, kdo měl být Finovým hlavním soupeřem v závěrečné fázi šampionátu.

V Yorkshiru ovšem tempu nejrychlejší trojice Cave nestíhal a musel se smířit až se čtvrtým místem. V průběžném pořadí se tak na něho dotáhnul Alastair Fisher rovněž pilotující Citroën DS3 R3T. Fisher ovládnul třetí soutěž roku ve Skotsku a v předposledním podniku se znovu objevil na bedně. Za vítězem sice zaostal jen o 13,1 sekundy, ale i tak se musel smířit s bronzem. O vítězství si to spolu rozdali lídr mistrovství Korhonen a vítěz předešlé soutěže Osian Pryce. Fin začal nejrychleji, ale brzy jej předstihl Pryce, aby následně šel znovu do čela Korhonen. V předposledním testu se pořadí změnilo naposledy a druhý podnik v řadě tak dokázal vyhrát Pryce.

V tuto chvíli mohl dvacetiletý Brit jen litovat nepovedeného úvodu roku, protože i přes dvě vítězství v řadě už na start poslední rally nastupoval bez šance na zisk titulu. Tu si naopak udržel Fisher, ovšem Sunseeker Rally dokončil až jako čtvrtý a hlavně až za zády lídra mistrovství Korhonena. Druhý Finův soupeř Cave sice zajel lépe, ale na dotažení bodové propasti to stejně nestačilo. Navíc se musel smířit s propadem na konečné třetí místo, když si na poslední chvíli zajistil pozici vicemistra Pryce. Talentovaný mladík doslova ovládnul druhou polovinu šampionátu a v Sunseekeru jen dokonal vítězný hattrick.

Z britského titulu se po dvanácti letech znovu raduje Fin, Jukka Korhonen. Značky podle předpokladů opanoval Citroën, kterému se podařilo přetvořit britský šampionát omezený pouze na vozy s jednou poháněnou nápravou ve svůj značkový pohár. V Yorkshiru hned celá devítka nejrychlejších posádek startovala v DS3 R3T! Pro dramatičnost soubojů jednotlivých jezdců to je sice přínos, ale pestrost značek tu očividně schází. Do budoucna tak nezbývá než doufat, že přijde plánovaná ofenzíva vozů kategorie R3 od dalších výrobců. Renault ten svůj již začal testovat, o Toyotě, Fordu a Opelu se zatím jen mluví.

Konečné výsledky britských podniků BRC 2013 si můžete prohlédnout na ewrc-results.com

Stav britského šampionátu: 1. Korhonen 100, 2. Pryce 92, 3. Cave 92, 4. Fisher 91,5, 5. Greer 77,5, 6. Donnelly 77, 7. Black 61,5, 8. McKenna 60,5, 9. MacCrone 60, 10. Røkland 55

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!