V JAR rozhodnuto o držiteli titulu

Do konce sezóny sice po uplynulém víkendu stále schází odjet poslední rally, ovšem už teď je jistý šampión.

Do konce sezóny sice po uplynulém víkendu stále schází odjet poslední rally, ovšem už teď je jisté, kdo se pro tento rok stal jihoafrickým šampiónem. Oproti dřívějším létům letošek na jihu afrického kontinentu nepřinesl žádné strhující souboje o nejvyšší příčku. Od úvodní soutěže se držel na první příčce mistrovství úřadující mistr Mark Cronje, který i letos využívá služeb osvědčeného Fordu Fiesta Super 2000. Během sezóny jej překonal jediný muž, další pilot Fordu Jan Habig. Zbylé podniky ovládnul právě Cronje a tak nebylo divu, že si do Polokwane, kde se odehrála předposlední soutěž, přijel vyzvednout trofej pro šampióna. Ale nebyl by to dnes již dvojnásobný mistr, aby se nechtěl předvést v co nejlepší formě a získat další vítězství.


Foto: www.rallyworld.net

V úvodní etapě soutěže odehrávající se v provincii Limpopo ovšem řádil ještě někdo jiný. Leeroy Poulter za volantem Toyoty Yaris Super 2000 vyhrál polovinu z odjetých šesti zkoušek, což se mu v případě RZ 5 povedlo i s defektem předního kola. Na konci dne ale o etapový triumf přišel, obral jej o něj Cronje. Poulter zaostával jen o 1,3 sekundy a ve vzduchu stále vysela reálná možnost prvního vítězství nového Yarisu. Bohužel hned v sobotu ráno ji zhatila porucha posilovače na Poulterově voze, která jej donutila ze soutěže odstoupit. Na druhou příčku se sice dostal druhý pilot Toyoty Johnny Gemmell, ovšem ten už měl na svém kontě manko převyšující jednu minutu.

Jihoafrické zastoupení japonské značky tak muselo oslavy vítězství svého nového stroje znovu odložit, ale těšit je může alespoň Gemmellovo druhé místo, které jej vyneslo na stejnou příčku i v hodnocení šampionátu. Na bedně se tentokrát objevila trojice jezdců, z nichž každý hájil barvy jiné značky. Pro bronz si v Polokwane dojel Hergen Fekken za volantem VW Polo Super 2000 a byl vlastně jediným zástupcem značky, kterému na této rally přálo štěstí. Enzo Kuun totiž nabral hned na první zkoušce velkou ztrátu kvůli defektu a Henk Lategan na tom samém testu poškodil řízení. Nedařilo se ani Ginielu de Villiersovi se třetím Yarisem, když část pátku absolvoval s rozbitou poloosou a v sobotu musel hodně stahovat. Ze šestého letošního titulu se na cílové rampě radoval Cronje, jenž tamtéž oslavil i obhajobu titulu.

Pořadí v cíli:
1. Mark Cronje/Robin Houghton (ZA) Ford Fiesta S2000 1:56.49,4
2. Johnny Gemmell/Carolyn Swan (ZA) Toyota Yaris S2000 +1.37,2
3. Hergen Fekken/Pierre Arries (ZA) Volkswagen Polo S2000 +1.43,9
4. Jean-Pierre Damseaux/Hilton Auffray (ZA) Toyota Auris S2000 +3.17,0
5. Enzo Kuun/Douglas Judd (ZA) Volkswagen Polo S2000 +3.40,9
6. Wilro Dippenaar/Kesevan Naidoo (NAM/ZA) Toyota Auris S2000 +4.19,9
7. Japie van Niekerk/Gerhard Snyman (ZA) Ford Fiesta S2000 +9.07,5
8. Giniel de Villiers/Greg Godrich (ZA) Toyota Yaris S2000 +14.05,4
9. Marko Himmel/Francois Schoonbee (NAM/ZA) Toyota Corolla +15.49,4
10. Leeroy Poulter/Elvene Coetzee (ZA) Toyota Yaris S2000 +16.58,3

Stav šampionátu: 1. Cronje 163, 2. Gemmell 119, 3. Habig 99, 4. Damseaux 99, 5. de Villiers 97,5, 6. Poulter 81,5

Konečné výsledky tohoto podniku jihoafrického mistrovství naleznete na ewrc-results.com

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!