28. 10. 2013 22:29 − 2620× − 0

Silveston Saaremaa Ralli – komentář

O předminulém víkendu estonští soutěžní jezdci ukončili svou sezónu a stalo se tak na tradiční podzimní soutěži v okolí Saremy.

O předminulém víkendu estonští soutěžní jezdci ukončili svou sezónu a stalo se tak na tradiční podzimní soutěži v okolí Saremy, bydliště Otta Tänaka. Ten se svým Subaru Impreza Sti N12 nemohl chybět ani zde, kde měl za úkol získat titul ve třídě N4 a stát se absolutním vicemistrem. Na titul už loňský jezdec M-Sportu dosáhnout nemohl, všechny dosavadní estonské podniky totiž ovládnul jediný pilot WRC Georg Gross. Ze 148 posádek na startu to samozřejmě byla zrovna ta sedící v černém Fordu Focus WRC 08, která platila za hlavní favority. O přední příčky ale měli vedle již zmíněných bojovat také další borci. Karl Kruuda se rozešel s týmem Markko Märtina a podruhé usednul do Fordu Fiesta Super 2000 finského Printsportu. Do Märtinových Fiest R5 usedli Martin Kangur a Jukka Hiltunen.

Fin se však v soutěži moc dlouho neohřál, když ze zdravotních důvodů předčasně odstoupil. Kangur sice zajížděl časy v popředí, ale ztráta po nepovedeném skoku a následných technických problémech v první etapě mu neumožnila získat lepší výsledek než osmé místo. Naopak Kruuda, který již služeb stáje MM nevyužívá, začal skvěle a po první etapě mu patřila druhá příčka s nicotným odstupem 6,6 sekundy. V sobotu se propadnul na bronzový stupínek, do boje s nejrychlejší dvojicí už nezasáhnul, ale i tak si připsal velmi povedený výsledek. O vítězství si to v poměrně nerovném souboji Imprezy Sti N12 a Focusu WRC rozdali Gross a Tänak. Pilot Fordu měl po pátku na svého soka náskok 9,4 vteřiny, ale sobotní ráno doslova prospal a umožnil Tänakovi jít do čela s pěkným náskokem takřka dvaceti sekund. Když se pak lídr mistrovství probral, začal využívat technického náskoku svého vozu a stahovat své manko. Do závěrečné zkoušky šel Gross už s odstupem pouhých 4,4 sekundy. Tänak nakonec vedoucí příčku udržet nedokázal, ale i tak se předvedl ve výborném světle a hlavní cíle, titul v N4 a pozici vicemistra získal. Gross vyhrál i šestý estonský podnik a pro letošek je samozřejmě mistrem.

Pro podrobnější konečné výsledky zavítejte na stránky ewrc-results.com.

Konečný stav šampionátu: 1. Gross 140, 2. Tänak 79, 3. Kōrge 68, 4. Kaur 55, 5. Aus 38, 6. Kruuda a Łukjaniuk 34, 8. Abram 32, 9. Jeets 24, 10. Kangur 19

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!