8. 11. 2013 17:30 − 3066× − 0

Pilař – Kosán, konec jedné éry

Byla to sobota 31. 10. 2009 odpoledne, kdy si dvojice Honza Pilař a Tomáš Kosán řekla své ano. Tedy, to soutěžácké ano.

Byla to sobota 31. 10. 2009 odpoledne, kdy si dvojice Honza Pilař a Tomáš Kosán řekla své ano. Tedy, to soutěžácké ano. Ve chvíli, kdy Tom poprvé usedl s Honzou do Hondy Civic VTi Jardy Kastnera v rámci narozeninové oslavy jezdce, pronesl památnou větu: jestli ty pojedeš rally, já budu Tvůj spolujezdec. Bylo to přesně den po 27. narozeninách Honzy Pilaře, tenkrát ještě snílka o tom, že se jednou sveze v závoďáku.

Za půl roku spolu s Tomem seděli ve stejném autě, ale tentokráte již na opravdové RZtě při Rallye Show Stříbro 2011. Tam započala jejich společná kariéra, kdy ve stejný rok společně odstartovali ještě v Poháru České republiky na Rally Krkonoše 2011 a při Horácké Rally Třebíč 2011. Tam kluci rovněž poprvé havarovali. I když jen lehce, tak Tom k tomu vymyslel příměr >parkovat na Pilaře<. V roce 2012 se kluci ještě věnovali závodění v PČR, kdy odstartovali na Rally Krkonoše 2012, Rally Pačejov 2012 a Rally Vyškov 2012. V tomto roce si vyjeli svůj první kalíšek v PČR a vyhráli svou první RZ v životě.

Rok 2013 se nesl v duchu absolvování celého Timeseal Mistrovství České republiky v sprintrally, kdy prioritou bylo opět sbírat zkušenosti, získávat důvěru v auto a zrychlovat. Společně tak letos kluci vybojovali kompletní stupně vítězů, kdy na Rally Pačejov vyhráli, ve Vsetíně byli druzí a v okolí Šternberka při Rally Jeseníky získali třetí místo. Společně letos vyhráli sedm rychlostních zkoušek v rámci skupiny 9 a hlavně díky výsledkům z druhé půlky letošní sezóny, se společně stali druhými vicemistry Timeseal Mistrovství České republiky ve skupině 9. Letošek se tak dá považovat za velký úspěch a splněný sen.

Bylo to úterý 29. 10. 2013 večer, kdy si dvojice Honza Pilař a Tomáš Kosán řekla své ne. Tedy přesněji, kdy Tom oznámil svůj záměr již v rally nepokračovat. Nebo alespoň ne na té pravidelné úrovni. Bylo to přesně den před Honzovými narozeninami. Jako kdyby tomu náhoda chtěla, že rally svatba i rally rozvod tohoto rallyového manželství probíhal vždy den okolo Honzových narozenin.

„S Tomem jsme si naplánovali po skončení sezóny společné pivko, kde si sezónu probereme a rozhodneme se co dál. Já jsem samozřejmě chtěl pokračovat dále v MČR-S abych zúročil nabyté zkušenosti, bohužel pro Toma už takový program nepřipadal v úvahu. Pro mě osobně je důležité, že mi to Tom řekl co možná nejdříve a mám tak čas najít vhodného nástupce. Jakkoliv se to aktuálně zdá být náročné. S Tomem jsme byli už sehraní, jsme velcí přátelé a věděli jsme co od sebe čekat. Dále jsem moc rád, že Tomovo rozhodnutí nepramení z toho, že bychom se jako lidé odcizili a přestali být přáteli. Jeho rozhodnutí plně respektuji a chápu. Zároveň s tím jsme se domluvili, že společně pojedeme ještě jednu soutěž, a to Rally Bohemia 2014. To bude naše závodnická derniéra, kdy od té chvíle bude Tom fungovat ve WRCko Rally Teamu jako náhradní spolujezdec v případě, že ten stabilní by z jakéhokoliv důvodu nemohl na závody přijet. Kdo bude novým spolujezdcem a členem WRCko Rally Teamu se aktuálně řeší. Byla učiněna jedna nabídka, nyní je míč na straně poptávaného. Tak uvidíme. Na jménu nového potenciálního spolujezdce jsme se dokonce shodli s Tomem, kdy on mi ho nabízel jako možnou variantu a já už jsem ho v hlavě měl jako potenciálního nástupce. Uvidíme, jestli se tato akvizice povede, osobně doufám, že ano. Protože se s Tomem loučím jen v rámci „kokpitu“ Hondy, nebudu zde přednášet o nějakých přáních do budoucna a tak. Tom je a bude stálým inventářem WRCko Rally Teamu. Ale děkuji mu za všechno, co jsme spolu prožili, jak jsme to prožili a že se mnou vůbec jezdil. Ani s ním a ani se mnou to nebylo vždy jednoduché, ale vždy jsme to překonali a šli dál. A vždy jako dobří přátelé. A toho si vážím nejvíce. Díky Tome za všechno!“

Tomovo rozloučení s pozicí navigátora vám přineseme formou videoblogu zanedlouho.

Komplet fotogalerii a novinky z týmu naleznete na www.facebook.com/wrckorallyteam

Onboardy a další videa na www.youtube.com/wrckorallyteam.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!