Fiesty WRC Jipocar Racing Teamu úspěšné na Setkání mistrů

Na víkendovém Setkání mistrů v Sosnové u České Lípy se představil kompletní Jipocar Racing Team.

Na víkendovém Setkání mistrů v Sosnové u České Lípy se představil kompletní Jipocar Racing Team se svým rozsáhlým profesionálním zázemím a do akce nasadil oba své špičkové závodní speciály Ford Fiesta RS WRC, které se jinak prohání po tratích MS v rally. A že to bylo představení velice úspěšné, dokumentuje pohled do výsledkové listiny, ve které oba vozy figurují na prvním a třetím místě.

Během sobotních volných tréninků se za volant jednoho z nich posadil i sám Martin Prokop, devátý muž letošního pořadí Mistrovství světa, nicméně do nedělního závodního programu zasáhli již jiní jezdci. Nováčky v kokpitech Fiest WRC byli liberecký ex-soutěžák Štěpán Vojtěch a reprezentant Melico Racing Teamu Jaroslav Melichárek, kterého jsme byli letos zvyklí vídat především s Citroënem C4 WRC v závodech Mistrovství Slovenska.

Postup do finále těsně unikl právě Jaro Melichárkovi, který o něj svedl pěkný souboj s Václavem Pechem startujícím s vozem Mini Cooper WRC. „Třetí místo považuji za velmi dobré, protože jsem startoval s pro mě zcela novým autem na nové trati. Poprvé jsem se ve Fiestě WRC svezl právě v sobotu během volných jízd a neskrývám své nadšení z tohoto vozu. Přesto, že výkonem motoru nedosahuje dvoulitru Citroënu C4, na který jsem zvyklý, potom podvozkem, brzdami a také celkovým nastavením, které se nám od Jipocar Racingu dostalo, dokáže vše velmi dobře dohnat. V nedělní rozhodující jízdě mi bohužel chyběla zkušenost s ostrými starty a také vše trochu znepříjemnil déšť, který mi připravil zcela nové podmínky, protože celou sobotu jsem jezdil jen na suché trati. Václav Pech mi proto po startu dost poodskočil a já si první okruh v novém voze na mokrém asfaltu netroufl jet na maximum za hranou rizika. V dalším kole jsem si již věřil a dokázal náskok několika délek vozu stáhnout na závěrečných několik desítek centimetrů. Inu škoda, že se nejel ještě jeden okruh navíc,“ komentuje s úsměvem svůj premiérový start ve Fiestě RS WRC spokojený Jaroslav Melichárek.

Souboj o vítězství v kategorii WRC Open se tedy strhl mezi Štěpánem Vojtěchem a letošním absolutním mistrem republiky v rally Václavem Pechem. Posledně jmenovaný, zkušený matador trati v Sosnové, měl ale v neděli odpoledne méně sportovního štěstí a tak ve Štěpánu Vojtěchovi s Fiestou RS WRC našel svého pokořitele. Vítěz Setkání mistrů 2013 v kategorii WRC Open Štěpán Vojtěch: „Ve finálové jízdě jsme si s Vencou Pechem nedarovali ani centimetr a věřím, že jsme předvedli divácky zajímavý závod. Václav tuhle trať dobře zná a určitě se sem nepřijel spokojit s druhým místem. Fiesta WRC ale fungovala skvěle a mně se závod parádně vydařil. Na takovouto „áčkovou“nebo řekněme WRC techniku si zvykám velmi rychle, dokážu se s autem okamžitě sžít, porozumět mu a dostat z něj maximum. S N-kovými speciály to mám složitější, tam potřebuji na test a 100% zvládnutí auta více času. Fiesta WRC mi ale již během soboty padla do rukou a okamžitě jsme si navzájem sedli, dá-li se to tak říci. To auto má samozřejmě daleko větší potenciál, třeba na rozbité šotolinové trati mistrovství světa to s ní musí být pořádný zážitek.“

Komentářů celkem: 3
28. 11. 2013 11:24
0 0
Strašná škoda že už brouk nejezdí smajlík strašně rád bych ho zase viděl za volantem v nějakem šampionatu smajlík
28. 11. 2013 11:57
0 0
Brouk v rally neskutečně chybí. Pařmen, skvělej jezdec. Jeho souboje s Pechem na trati i mimo trať, to bylo koření rally.
28. 11. 2013 12:49
0 0
Pravda, pravda. Na ty nádherné 206 WRC v barvách OMV se nedá zapomenout. Mohl by ještě popřemejšlet o návratu...smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!