7. 12. 2013 20:25 − 3242× − 1

Antoine L’Estage získal šestý kanadský titul

Jestli lze o některém z národních šampionátu bezpečně říci, že se v něm událo minimální množství změn, pak jde o ten kanadský.

Jestli lze o některém z národních šampionátu bezpečně říci, že se v něm v posledních letech událo opravdu minimální množství změn, pak jde bezesporu o ten kanadský. Dlouhá léta se tam o body soutěží na šestici soutěží. Rallye Pierce Neige každý ročník svými sněhem a ledem pokrytými úseky otevírá, následuje čtyřměsíční pauza ukončená Rallye Baie des Chaleures a o dva měsíce později se rozjíždí závěrečná fáze mistrovství se čtyřmi posledními podniky. Jezdecké tituly si v posledních letech rozděluje dvojice hlavních soupeřů Patrick Richard pilotující Subaru a Antoine L’Estage s konkurenčním vozem se třemi diamanty ve znaku.

V posledních letech se svou rychlostí na tuto dvojici dotáhnul Leo Urlichich, který ale až moc často dostál svému jménu Crazy Leo a své Subaru menším či větším způsobem poničil. Letos se v Kanadě objevil během tří soutěží a z nich ani jednu ať už pro havárii nebo technickou závadu nedokončil. Obzvláště smutně pro něho skončila poslední soutěž Rally of the Tall Pines, kterou ještě tři zkoušky před cílem vedl a směřoval za svým prvním vítězstvím kariéry. Pak se ovšem u jeho vozu odporoučel motor a Leo tak ani na konci sezóny neprotrhnul smůlu. K vítězství tento incident posunul jiného z černých koní Chrise Martina. Pilot stařičké Imprezy z roku 1993 využil zimních podmínek, které poněkud nezvykle v rally panovaly, a dojel si pro svůj premiérový triumf.

Hlavní atrakcí závěrečné soutěže byl samozřejmě boj o titul, který spolu jako obvykle sváděla výše jmenovaná dvojice borců. Start sezóny vyšel lépe Richardovi, který se naposledy z kralování šampionátu radoval před pěti lety. L’Estage úvodní sněhovou soutěž nedokončil a obhajoba titulu pro něho nezačala zrovna dobře. Když ale druhou rally vyhrál a jeho sok pro změnu nedokončil, rázem se začínalo znovu od nuly a šance nemohly být vyrovnanější. Během následujících tří soutěží oba soupeři obsadili první a druhé příčky. V přímých soubojích se pokaždé z vítězství radoval L’Estage a do závěrečného klání šel s nemalým náskokem.

Richard v podstatě potřeboval, aby jeho soupeř soutěž nedokončil, jinak mohl na titul zapomenout. Jezdce Mitsubishi v úvodu postihly potíže s elektronikou, takže spadnul až na čtrnáctou příčku. Richard, který do rally nastoupil se svou sestrou Nathalie obvykle navigující jeho úhlavního rivala, se tou dobou mohl jen a jen usmívat. V rally mu patřila druhá příčka a za daných okolností platil za většího favorita na titul. Veškeré naděje na pátý titul ovšem Richardovi sebrala série defektů, které vážně poškodily jeho Subaru. L’Estage se s problémy popasoval statečně, postupně se vyhoupnul až na druhé místo a zajistil si už čtvrtý kanadský titul v řadě.

Konečný stav kanadského mistrovství: 1. L'Estage 107, 2. Richard 75, 3. Riddle 46, 4. Hobbs 42, 5. Losier 35, 6. Schmidtke 27

Podrobnější výsledky kanadských soutěží najdete jako vždy na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 1
11. 12. 2013 03:43
0 0
Nezapomen na dvoukolky Martine. smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!