5. 12. 2013 20:52 − 2848× − 0

Dubai International Rally – komentář

V Dubaji se o posledním víkendu sešli jezdci středovýchodního šampionátu, aby se tam letos naposledy utkali o mistrovské body.

V Dubaji se o posledním víkendu sešli jezdci středovýchodního šampionátu, aby se tam letos naposledy utkali o mistrovské body. Nasser Al-Attiyah do poslední destinace přicestoval už jako jistý mistr a tak měl více starostí s jednáními s Malcolmem Wilsonem o budoucí sezóně. Před začátkem roku se očekávalo, že bychom v MERC mohli být svědky atraktivního duelu Al-Attiyaha s Fordem a Khalida Al-Qassimiho s konkurenčním továrním Citroënem. Pilot DS3 RRC ovšem Katařanovi nestíhal a z předpokládaného duelu se stala jednoznačná one man show. I Al-Qassimi nastupoval do závěrečné soutěže s jistotou konečné druhé pozice, třetí Abdulaziz Al-Kuwari se v Dubaji neobjevil a nemohl už vylepšit své umístění.

Na startu naopak nechyběl Yazeed Al-Rajhi, který se s Fordem Fiesta RRC během prvního dne utkával v těsných soubojích s dalším borcem v takovém voze Misferem Al-Marrim. Druhý den dopadnul pro pilota WRC2 špatně, když skončil mimo trať a musel odstoupit. Al-Rajhi poslední dobou zažívá vůbec samá zklamání. Od Robbyho Gordona koupil Hummera a měl se s ním zúčastnit Dakaru 2014. Hned při prvním zkušebním startu s tímto vozem ale havaroval, zranil si záda a nyní je již jisté, že kvůli rekonvalescenci bude muset slavný pouštní maraton vynechat. Na bednu se tak v Dubaji nakonec vyhoupnul mistr MERC z roku 2010 Al-Marri.

Al-Qassimi do závěrečného podniku letošní sezóny vstoupil v takovém stylu, jaký se od něho očekával od začátku roku. V prvním testu zajel pomaleji o pouhou desetinku sekundy a po tom druhém už šel do čela. Závěrečný test první sekce sice zrovna nejlépe nezvládnul, ale i přes drobnou havárii a poškození přední části svého Citroënu zůstal ve vedení. Na konci dne se ale přeci jen radoval Al-Attiyah, když v druhé části etapy nenašel ani jednou přemožitele a jeho konečný půlminutový náskok vylepšovala ještě soupeřova desetisekundová penalizace. Do druhé etapy nastoupil znovu nejlépe pilot Citroënu a postupně dokázal snížit svůj odstup na pouhou čtvrt minutu. Tažení za vítězstvím nakonec ale nezvládnul a zakončil jej ve stylu nepovedené sezóny. O druhé místo v Dubaji přišel dvojnásobným defektem a odstoupením po poslední zkoušce. Devátý dubajský triumf si tak připsal Al-Attiyah, čímž jen ozdobil povedenou sezónu.

Ke konečným výsledkům této soutěže MERC se dostanete na stránkách ewrc-results.com.

Stav šampionátu: 1. al-Attiyah 143, 2. K. al-Qassimi 69, 3. Abdulaziz al-Kuwari 57, 4. A. al-Qassimi 45, 5. R. Feghali 43, 6. al-Marri 36, 7. al-Rajhi 20, 8. al-Suwaidi a Rasheed 18, 10. A. Feghali 15

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!