Federico Villagra stále vládne Argentině

Nejmenší šance měl pilot Peugeotu 207 MR Alejandro Cancio, který si už hlavní cíl pro letošek splnil.

V oblasti, kde se odehrává argentinský podnik mistrovství světa, se o minulém víkendu odjel závěrečný podnik domácího mistrovství. A nebyla to soutěž jen tak na dojetí, teprve v okolí Cordoby se totiž mělo rozhodnout o tom, kdo bude letos korunován králem argentinských šotolin. Na mistrovské křeslo si až do úplného finále dělala zálusk celá čtveřice jezdců. Nejmenší šance měl pilot Peugeotu 207 MR Alejandro Cancio, který si už hlavní cíl pro letošek splnil tím, že poprvé vyhrál jeden z podniků národního mistrovství. S titulem příliš nepočítal a jeho zisk by byl opravdu velkým překvapením. Daleko více se dalo v boji o nejvyšší primát věřit Marcosi Ligatovi, ostřílenému borci se zkušenostmi z MS startujícímu s Chevroletem Agile MR. Největší naděje na titul ovšem směřovaly do mistrovské stáje posledních let VRS, která měla ve hře ještě celkem dva piloty. Velkou část sezóny vedl šampionát Claudio Menzi a do závěrečného klání nastupoval jako jasný lídr. To mu hrálo do not, ovšem byla tu dvě velká ale. Zaprvé se body za poslední podnik násobily koeficientem 1,5 a zadruhé flintu do žita zatím nezahodil multišampión Federico Villagra s identickým Fordem Fiesta MR.

Již první den soutěže Mina Clavero vyřadil ze hry jednoho z adeptů na titul. Nejslabší kandidát Cancio tempu nejrychlejších borců sice nestíhal, ale držel se na čtvrté příčce. Na vyčkávací strategii se ale mohl spoléhat jen do RZ 4, ve které se jeho Peugeot s poškozením elektroniky zastavil. Na průběžné čtvrté příčce do cíle první etapy nakonec dorazil lídr mistrovství Menzi. Pilot Fordu zvolil pro těžké páteční zkoušky ostražitější tempo, ale na konci dne sám přiznal, že jel až moc opatrně. Odstup skoro dvou a půl minuty toho byl více než jasným důkazem. Zbylí dva aspiranti na titul se na opatrnou jízdu doslova vykašlali a celou první etapu spolu sváděli krásný souboj o každou vteřinku. Nejrychleji začal Ligato, ovšem po třetím testu jej v čele vystřídal Villagra. Toto pořadí vydrželo až do konce prvního dne a oba nejrychlejší borce dělilo nicotných 1,4 sekundy.

Úplně poslední dějství letošního argentinského mistrovství se odehrálo na dvou legendárních úsecích, zajímavější místo na vyvrcholení dramatických soubojů než úseky Giulio Cesare – Mina Clavero a San Lorenzo – El Mirador bychom hledali jen těžko. Menzi i po nepříliš povedené první etapě zůstával v čele mistrovství. V předposlední rychlostní zkoušce celé sezóny ale došlo k incidentu, který největšího favorita připravil o titul. Na vině byl defekt a následná výměna kola přímo v měřeném úseku, která lídra mistrovství poslala na nebodované dvanácté místo. Na čele pořadí i v sobotu pokračoval atraktivní duel jezdce Fordu a Chevroletu. Ani jeden z nich nemohl polevit, pokud chtěl toho druhého porazit. Po předlouhé sezóně tak nakonec o titulu rozhodoval sekundový souboj v jejím úplném závěru. Ligato tlačil na pilu a ze svého Chevroletu vymačkal doslova maximum. Na nezdolatelného El Coyota to ale ani tak nestačilo. Jezdec Agile nejprve prohrál boj v první etapě o 1,4 sekundy, pak v druhé o 1,6 sekundy a o celkové prohře v poslední rally i o titul rozhodly pouhé tři vteřinky! Tak vyrovnaný souboj se jen tak nevidí a z devíti absolutních mistrovských titulů bude ten letošní Villagru těšit snad vůbec nejvíce.

Pořadí v cíli
1. Federico Villagra/Diego Curletto (RA) Ford Fiesta 2:09.53,1
2. Marcos Ligato/Ruben Garcia (RA) Chevrolet Agile +3,0
3. Geronimo Padilla/Edgaro Galindo (RA) Ford Fiesta +4.17,1
4. Omar Kovacevich/Pablo Sciangula (RA) Mitsubishi Lancer Evo IX +9.21,2
5. Alvaro Marchetto/Marcos Bazan (RA) Ford Fiesta +9.43,0
6. Diego Grión/Pablo Olmos (RA) Fiat Punto +14.25,4
7. Lucio Alvarez/Javier Montero (RA) Volkswagen Gol Trend +15.16,9
8. Luciano Preto/Der-Ohanessian (RA) Peugeot 208 +15.28,6
9. Juan Manuel Machado/Damian Ordonez (RA) Mitsubishi Lancer Evo IX +15.33,1
10. Nicolas Carlomagno/Pedro Salamone (RA) Volkswagen Gol Trend +16.03,6

Konečný stav šampionátu: 1. Villagra 266,5, 2. Ligato 250,5, 3. Menzi 233,5, 4. Padilla 175,5, 5. Cancio 171,5, 6. Kovacevich 103, 7. Fuchs 101, 8. Diaz 99,5, 9. Baldoni 98,5, `10. Pozzo 98

Výsledky tohoto podniku naleznete ve výsledkovém servisu ewrc-results.com

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!