LB Trans Racing: Když na zimní přestávku není čas…

Patnáct odjetých soutěží, 137 odstartovaných rychlostních zkoušek – to není málo na tým, který se v kolotoči rally stále ještě zabydluje.

První vítězství Jana Lungy ve třídě 8, premiérové kilometry Lubomíra Brtníčka v Cliu R3, zisk stříbrné medaile v MMČR mezi „osmičkami“ a bronzová medaile v téže třídě ve sprintovém seriálu. To je jen krátký výčet událostí, které ve druhé polovině sezony stihl uskutečnit jihomoravský LB Trans Racing. Na podrobnější bilancování sezony však členové týmu nemají čas. Jen co skončil mikulášský sprint, putoval jeden z týmových vozů zpět do dílny, aby byla zahájena jeho příprava na blížící se Jänner Rallye. Zimní rakouská soutěž startuje již v pátek 3. ledna 2014 a LB Trans Racing na ní nebude chybět.

Patnáct odjetých soutěží, 137 odstartovaných rychlostních zkoušek – to není málo na amatérský tým, který se v kolotoči rally stále ještě zabydluje. A to měl LB Trans Racing původně v plánu i sklouznutí na rakouské Waldviertel Rallye v polovině listopadu. Dolnorakouská soutěž se však ukázala být na týmové možnosti až příliš nákladná a vzhledem k převládajícímu šotolinovému povrchu neperspektivní. Pro poslední letošní kilometry si proto všechny tři posádky, využívající služeb do žluta laděných renaultů, zajely raději do okolí Slušovic na Mikuláš rally.

Na valašských kotárech již nešlo o mistrovské body, a tak mohli reprezentanti jihomoravské stáje více myslet na bavení diváků než na zodpovědnou jízdu na výsledek. Uvolněné atmosféře odpovídalo i složení posádek. Martina Daňhelová půjčila Janu Lungovi svou obvyklou parťačku Karolínu Jugasovou, Lubomír Brtníček zase chtěl zavzpomínat na své skvělé časy z Bohemie a znovu k sobě posadil Ondřeje Koubka. Promíchání posádek jakoby týmovým soubojům dodalo na vyrovnanosti. Koneckonců, ještě dvě „erzety“ před koncem dělily trojici vozů stáje LB Trans necelé čtyři sekundy…

Pak se ale situace přeci jen změnila. Honza Lunga, který jel do té doby zcela v duchu show úplně jinak, než kdykoliv předtím („tolikrát jako na okruhu, jsem za ruční brzdu ještě nikdy nezatáhl“), v cílové pasáži RZ Podhoran neudržel svůj vůz v přímém směru a výsledkem klouzání po břečce se stal pád do příkopu. Naštěstí má Honza mediální cítění, a proto když už havárie, tak alespoň před zraky televizní kamery. Díky němu byl LB Trans Racing vidět v hlavním vysílacím čase kanálu ČT Sport.

V prestižním souboji o nejrychlejšího reprezentanta týmu tedy zůstali sami Martina Daňhelová a Lubomír Brtníček. Lepší výchozí pozici měl šéf týmu, krátce po startu závěrečného okruhu však „zakufroval“ v jedné odbočce a nabranou ztrátu již nedokázal smazat. V roli nejúspěšnějšího pilota LB Trans tak sezonu zakončila létající Jihočeška. „Slušovice jsme pojali jako trénink před Jännerem, abychom si opět zvykli na kluzké povrchy a poznali schopnosti různých druhů pneumatik. Přípravu na závod jsme tentokrát podcenili a již trénink na zmrzlém Podhoranu jsme nebyli schopni s tréninkovým autem projet. Naštěstí nám pomohl náš týmový kolega Jan Lunga a mohli jsme tak napsat rozpis ze zadních sedadel. Jedinou krizovou situaci za celý závod pro nás představovalo přetočení na prvním Podhoranu, ale pohotoví diváci nás hbitě vrátili zpět do hry o kalíšky,“ komentovala závod Martina, v cíli třetí ve třídě 8. Luboše Brtníčka v cíli trochu mrzelo, že se vozy jeho týmu tentokrát nezapojily do boje o vítězství mezi „osmičkami“. „Prokaučovali jsme si to volbou pneumatik na první okruhovou zkoušku. Nasadili jsme nové Vraníky, ale dostihovka byla celá na mokrém asfaltu a pro nás se proměnila v jednu velkou klouzačku,“ vysvětlil pilot z Vyškovska. K tomu, aby vystupňovaly svůj tlak na druhou pozici ve třídě, chyběla oběma renaultům ještě jedna rychlostní zkouška. Na vítězného Martina Radu však ani jeden z týmových pilotů tentokrát neměl.

Účastí na Mikuláš rally se sice letošní aktivity stáje LB Trans Racing uzavřely, v týmové základně však již od začátku prosince probíhají diskuze o sezoně nadcházející. Nejprve přijde na řadu rakouská Jänner Rallye, kde se za volant žluto-zeleného clia posadí Martina Daňhelová, podporovaná svým tátou Vlastimilem ze sedadla spolujezdce. Pak zasedne týmový management a začne horečnaté zbrojení na jarní část sezony. R-trojka? Opel Adam? Malý či velký „mistrák“? Možností dalšího směřování je více, na definitivní rozhodnutí si však příznivci týmu budou muset ještě chvíli počkat…

„Závěrem bych rád našim spolupracovníkům, partnerům, sponzorům a vůbec všem příznivcům rally sportu poděkoval za jejich podporu v letošní sezoně a popřál jim příjemné strávení vánočních svátků. Těším se na shledanou v soutěžní sezoně 2014,“ uzavírá naše povídání Luboš Brtníček.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!