31. 12. 2013 19:38 − 3183× − 6

Sváteční posezení s Emilem Trinerem v Sedlčanech

Je sobota mlhavé ráno,do konce roku zbývají čtyři dny a Milan s Tomášem už rozdělávají oheň v udírně místní oblíbené restaurace.

Je sobota mlhavé ráno,do konce roku zbývají čtyři dny a Milan s Tomášem už kolem 9 hodiny rozdělávají oheň v udírně místní oblíbené restaurace. Visí tady kolem 30ti kilogramů vepřových zůstatků a připraveno je několik kilogramů klobás domácí výroby. Rezervovaný salonek s kapacitou kolem 20ti míst k sezení zatím zeje prázdnotou, jen personál občas nakoukne do prázdného prostoru.

Milan objednává pro oba pivko a Tomáš vytahuje z tašky výzdobu, která opravdu není vánoční. Vlajky a transparenty, stojan s modely závodních aut, trika a polokošile s podpisy jednoho z nejoblíbenějších a nejúspěšnějších jezdců rally v ČR. Mezitím do salonku vešli Aleš se Standou a pomáhají s aranžováním výzdoby s rallyovou tématikou. Přijíždí také hlavní fotograf a po načerpání pár silných a žíznivých doušků zlatavého moku, začíná průběžně dokumentovat již tradiční setkání přátel rally z okolí Sedlčan. Do toho se ve dveřích objevuje Luboš a přispívá dalšími prvky výzdoby v podobě závodních bot a rukavic, stejně jako Petr, který pokládá na stůl ručně stavěný, rádiem řízený model Škoda Felicia v továrních barvách.

Samozřejmě se po celou dobu čepuje pivo a servírují se nakrájené klobásky několika chutí s chlebem a okurkou. Prohlížíme fotografie, komentujeme promítaná videa, čerpáme informace z donesené literatury a konverzace všech přítomných se kupodivu točí víceméně kolem jediného tématu – RALLY.

Okolo 14 hodiny odpoledne se před dveřmi restaurace ozývají syrové zvuky upravené červené Škody Fabia, která je sestavena z dílů a komponentů, jenž rozhodně nejsou určeny pro sériové vozy. Z ní vystupují Milan a David a vytahují podivuhodné hliníkové monstrum, které připomíná část kabiny stíhacího letounu. Ve skutečnosti jde o velmi podařený simulátor pilota rally, který sedí v opravdové závodní sedačce (včera vymontované ze speciálu WRC), vybaven hydraulickými pedály a 3-motorovým volantem s ručním řazením od firmy Logitech. Tuto konstrukci usazujeme před LCD obrazovku připravenou v salonku. Ještě zapojení kabelů, kalibrace zařízení s poslední verzí hry WRC na konzoly PS3 a legrace může začít.

Po administrativní přejímce u hlavního časoměřiče je zapsáno 13 jezdců, kteří budou bojovat o hodnotné ceny (jak jinak než s rally tematikou). Ty jsou již připraveny a zatím jen obdivovány všemi přítomnými, kterých už je v tuto chvíli téměř 20. Startujeme závod, který je složen z osmi světových soutěží, z nichž je z každé vybrána jedna RZ.

Krájení vepřových pochutin a rušná zábava vytváří velmi spokojené úsměvy na tvářích přítomných. Kolem 17h tyto úsměvy ještě více rozzáří otevřené dveře, ve kterých stojí dvaapadesátiletý legendární soutěžák a bývalý tovární jezdec Emil Triner. Nepřijel do neznámého prostředí mezi neznámé tváře. Přijel do společnosti, kterou dobře zná ze soutěží a okolí rallyového dění. Podání ruky a pozdravy rychle střídá diskuse všech v místnosti a velká pozornost pochopitelně směřuje k Emilovi. Okamžitě je zavalen spoustou otázek, na které bezprostředně a s přátelským tónem odpovídá. Mezitím konzumuje připravené pohoštění a s úsměvem na tváři se kochá výzdobou, kterou jsme pro něj připravili.

Témat k diskusi je dlouhá řada, protože v jeho více než 30ti leté kariéře se toho událo hodně a je opravdu na co vzpomínat a o čem vyprávět. Probíráme se v historii, technických věcech, bezpečnosti kolem rally a současné situaci. Zpovídáme také jeho plány do budoucna, úsměvy se na chvilku vytratí, ale nepředbíhejme, čas ukáže. Některé poznatky a historky jsou velmi úsměvné, jiné naopak smutnější, tak jak to má v životě asi každý z nás. Jednou z nejzábavnějších fází večera je rozhodně barvité vyprávění jeho fenomenálního příjezdu na cílovou rampu na Novém Zélandu v roce 1996, kdy za doprovodu jeho gestikulace rukou a těla všichni přítomní řvali smíchy.

Průběžně Emil podepisuje knihy, modely aut i části lidských těl a samozřejmě pokračuje náš „velký šampionát“ na simulátoru, kde už je po odjetí několika zkoušek jasné, kteří soutěžící budou bojovat o příčky nejvyšší, i když rozdíly jsou velmi těsné.

Dáváme kávu a zakusujeme zbytky vánočního cukroví, které nám přichystaly naše drahé polovičky. Nálada je výborná a debata v plném proudu. Václav střídá pozici fotografa za funkci reportéra a sedá si hned vedle Emila, aby měl pana mistra na dosah a mohl z něho vyždímat spoustu informací, které nejsou nikde publikovány. Ty mu stimulují veliký rohlík spokojenosti v obličeji. Takto je obklopen svými fanoušky a přáteli téměř do osmé hodiny večerní, kdy se zvolna se všemi loučí. Poslední podpisy, poslední hromadná fotografie, přání všeho nejlepšího do nového roku 2014 a obdarován dvoukilovou vyuzenou krkovičkou a něco málo klobásek může náš host vyrazit na cestu domů do Příbrami.

Kouzlo přátelské a sváteční nálady sice odjíždí, v každém z nás však zanechává velmi sympatické dojmy, které jistě dlouho uchováme v naší paměti. Sedáme si ke stolu a pokračujeme v hodování a zábavě, která nijak neutrpěla odchodem mistra volantu. Je po půlnoci, šampionát skončil a je jasné kdo je vítěz a kdo poražený. Konečné pořadí je podobné výsledkům z loňského roku, což vlastně nikoho nepřekvapuje. Prostě někdo umí to, druhý zase tamto. Dopíjíme poslední žejdlíky a postupně se loučíme s odkazem na Jänner Rally v Rakousku, kde se drtivá většina z nás opět setká za necelý týden.

I my přejeme všem rally příznivcům šťastný nový rok 2014 a hlavně zdraví ať nás všechny provází na tratích rychlostních zkoušek i mimo ně, prostě na Rally bezpečně.

Za Rally fans Sedlčany
Aleš Rebec a Tomáš Hašek
Foto:Václav Parma

Komentářů celkem: 6
31. 12. 2013 19:47
0 0
Emil neskutečnej zábavnej pohodář,je jenom jeden ale superrrr.........smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
31. 12. 2013 20:49
0 0
Emil je jen jeden a nemůžeme dopustit aby se ze startovek vytratilo jméno TRINER !!!
1. 1. 2014 00:40
0 0
Neskutečnej večer a velká pohoda,Emil byl supr...))smajlík
1. 1. 2014 10:55
0 0
Nejlepší bylo maso ! Velký dík obsluze smajlík
6. 2. 2014 14:25
0 0
psal mi někdo z organizátorů Rally Příbram ohledně Rally Fans Sedlčany na Viber, bohužel jsem ztratil kontakt. Pošlete prosím zprávu ještě jednou. Děkuji Aleš Rebec
7. 2. 2014 14:46
0 0
mě psal taky někdo přes facebook,poslal jsem na sebe email..smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!