17. 1. 2014 07:44 − 2642× − 0

Po zlatu čtvrté místo a utrpení v jedenácté etapě

Tři minuty po desáté hodině se včera postavil Aleš Loprais na trať jedenácté etapy dakarského dobrodružství.

Tři minuty po desáté hodině se včera postavil Aleš Loprais na trať jedenácté etapy dakarského dobrodružství. Na speciálku dlouhou 605 kilometrů spojující chilská města Antofagasta a El Salvador vyrazil v kategorii kamionů jako první, předchozí etapu totiž vyhrál. Tentokrát mu ale tolik štěstí při projíždění pouště Atacama nepřálo. Po 43 kilometrech se do čela dostal Rus Karginov s Kamazem, Aleš na něj ztrácel 24 vteřin. Po dvou stovkách kilometrů už byli před Královnou 69 i Iveco Nizozemce de Rooye a další Kamaz s Nikolajevem za volantem. V tu chvíli zaostával Aleš Loprais o 7 minut a 49 vteřin.

Ovšem zdaleka se nevzdával. Na jednom z dalších mezičasů, konkrétně na 329. kilometru, se posádka vozu s číslem 504 probojovala na třetí místo, čtvrtý byl v tu chvíli de Rooy, pro kterého to znamenalo ztrátu celkového vedení v soutěži. Novým lídrem se stal Karginov, který nezadržitelně mířil k cíli.

A Kamaz Karginova skutečně jedenáctou etapu letošního Dakaru zvládl nejrychleji. V cíli byl za 6 hodin a 22 minut. Aleš Loprais bojoval s nástrahami náročné tratě o 22 a půl minuty déle, etapu dokončil na čtvrtém místě. Stejnou příčku drží i celkově. V čele kategorie kamionů ovšem došlo ke změně – de Rooye vystřídal Karginov a má před ním osmiminutový náskok. Aleš ztrácí na ruského lídra bezmála dvě hodiny a 18 minut, na třetího Nikolajeva má ztrátu 42 minut. A jeho nejbližší pronásledovatelé Sotnikov a Šibalov? Ti jsou o hodinu pozadu.

„Dnešek perná etapa. Utrpení v podobě drkotání zubů a ran do páteře. Praskla nám kabina, dnes v noci ji musíme svařit a šlápnout do toho zítra znovu,“ svěřil se Aleš Loprais a nám je jasné, že toho museli pánové z našeho týmu zakusit v jedenácté etapě opět hodně. A to nejen posádka 504 na trati, ale i mechanici a podpora po jejich návratu do bivaku. Druhá týmová posádka 519 dojela včera na 19. místě a celkově se drží na krásné 14. pozici hned za českou posádkou 525 Liaz.

12. etapa: El Salvador – La Serena
Spojovací úsek: 349 km / Rychlostní zkouška: 350 km
Před závodníky je teď už předposlední šance něco udělat s výsledkem. Neřkuli poslední, neboť v sobotní závěrečné etapě už se čas bude dohánět jen těžko. Znovu se pojede podél pacifického pobřeží směrem na jih a na všechny jezdce čeká opět poušť Atacama se svými mnoha tvářemi. Organizátoři závodníky znovu přivedou do kopců, technika se bude znovu škrábat po kamenech do dvoutisícových výšek. Po polovině měřeného úseku dlouhého 350 kilometrů vystřídá kamenitý povrch písek a ten bude všechny provázet až do cíle speciálky. Všichni se budou muset znovu utkat s dlouhými pásmy dun u města Copiapó. A tentokrát nepřijde po cíli etapy rovnou odpočinek – závodníci budou muset urazit ještě dalších 350 spojovacích kilometrů do bivaku v La Sereně.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!