Uklouzané Monte Carlo v Sosnové

Mogul driving cup v Sosnové o víkendu nabídl pořádně kluzkou trať, kde se závodníci letos konečně dočkali sněhu a ledu.

Sněhem pokrytá trať a teploty hluboko pod bodem mrazu v sobotu v Sosnové přivítaly letos rekordní počet 56 účastníků třetího závodu série MOGUL driving cup, která je určená pro amatérské závodníky. Trať se tentokrát pořadatelům podařilo dokonale namotat na komunikacích autodromu v Sosnové a nechyběly rychlé pasáže, ani pomalé a hodně utažené zatáčky. Vše bylo podřízené bezpečnosti soutěžících, ale adrenalin rozhodně nechyběl. Trať, kterou po celý den pokrýval sníh, se navíc s postupem času stala v některých místech doslova ledovým peklem, které si „vychutnali“ zejména účastníci s nepříliš kvalitním obutím svých závodních strojů. I přesto se závodilo urputně a chvílemi i hodně tvrdě, a tak na některých vozech po závodech přibylo i pár šrámů, z nichž žádný naštěstí nebyl velmi vážný. I přes velký mráz byla v servisní zóně velmi pohodová atmosféra a na dění na autodromu dohlíželi diváci, kteří měli vstup tradičně zdarma. Zejména u těch nejrychlejších posádek navíc mohli sledovat velmi kvalitní jezdeckou podívanou na uklouzané trati. Zázemí závodu opět tvořil vyhřívaný stan, kde byla možnost občerstvení a hlavně okamžitý přísun on-line výsledků, takže všichni hned po odjetí své jízdy věděli, jak na tom jsou.

Více fotografií Petra Zbudila v galerii eWRC

Uklouzaná trať samozřejmě nejvíce svědčila čtyřkolkám, a tak není překvapením, že čelní pozice okupovaly právě tyto vozy. Tím úplně nejrychlejším jezdcem třetího závodu MOGUL driving cupu byl tentokrát Jiří Kratochvíl s Mitsubishi EVO X. Tento jezdec, byť se zapůjčeným vozem, se nejlépe vypořádal s nástrahami tratě a nejlépe obul. Připsal si cenný skalp ostříleného soutěžáka Petra Hozáka, který s Lancerem EVO IX skončil na druhém místě. Boj to byl velmi těsný, neboť po součtu časů oba jezdce dělilo jen 26 setin sekundy.

Třetím nejrychlejším jezdcem absolutně i v kategorii 2 byl Daniel Tasáry s Mitsubishi EVO X. Nejrychlejší ve třídě 4, tedy mezi vozy nad 1600ccm bez OTP byl známý rally fotograf Martin Trdla, který se svou pravostrannou Imprezou STi předváděl nejen rychlou, ale i oku lahodící jízdu plnou širokých smyků. Druhé a třetí místo obsadily Lancery EVO IX z dílen Semerád Rally Teamu, které řídili Benedikt Radonič – druhé místo a Vít Martinovský – třetí místo. Skvělý výkon, jako obvykle, předváděl Martin Chytráček se Škodou Favorit Štyky, který opanoval kategorii 3 (do 1600 bez OTP), obsadil desáté místo absolutně a byl nejrychlejším jezdcem s vozem s jednou poháněnou nápravou. V měřeném tréninku se navíc s tímto ne úplně nejsilnějším vozem startovní listiny blýskl třetím nejrychlejším časem absolutně! Ve stejné kategorii za ním skončili otec a syn Martinové Janouškové s Hondou Civic. Nejslabší vozy s OTP ve třídě 1 se staly kořistí zkušeného jezdce amatérských závodů v Sosnové Filipa Strahala s Fiatem Bravo 1,6 před Oldřichem Frkalem s Peugeotem 309 GTI a Janem Dvořákem se Škodou Felicia.

25. ledna se při MOGUL driving cupu všichni účastníci bezvadně svezli na kluzké trati, kde si vyzkoušeli ovládání auta v krizových okamžicích přesně v duchu kurzů bezpečné a sportovní jízdy, které v Centru kurzů bezpečné jízdy v Sosnové (www.kurzybezpecnejizdy.cz) probíhají celý rok. Další závod MOGUL driving cupu, kam se můžete přihlásit i vy, se koná 15. února. Přijet můžete se svým sériovým automobilem a nebo můžete využít zapůjčení vozu z nabídky Global Assistance Racing Arény na www.autodrom.cz. Všichni závodění chtiví účastníci, kteří se chtějí sklouznout na autodromu v Sosnové na profesionálně zabezpečené trati, jsou vítáni.

Více informací včetně přihlášek, propozic a akreditačního formuláře najdete na www.autodrom.cz

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!