Černý Kohout se probouzí ze zimního spánku – video

Jan Černý s Pavlem Kohoutem a Peugeotem 208 R2 se v Lotyšsku připravují na start Rally Liepaja.

ERC FIA Mistrovství Evropy v rallye v letošním roce získalo hodně lákavou příchuť pro mladé soutěžní jezdce zařazením Juniorského Mistrovství Evropy (JERC). Mladí jezdci do 25 let mají možnost se tohoto šampionátu účastnit s vozem kategorie R2 a ti, kteří uspějí ze všech nejlépe, za odměnu absolvují vybrané soutěže Mistrovství Evropy v nadcházející sezoně s vozem kategorie R5. Právě možnost soupeřit s dalšími talentovanými jezdci na vyrovnané technice v soutěžích ERC nalákala v tomto roce k účasti v Juniorském Mistrovství Evropy v rallye i posádku týmu Peugeot Černý Racing Jana Černého a Pavla Kohouta.

Mladíci z České republiky rozhodně nebudou v úvodní soutěži Juniorského Mistrovství Evropy Lotyšské Rally Liepaja žádnými nezkušenými nováčky. Jan Černý s Pavlem Kohoutem mají za sebou nejen zisk titulu mistrů Evropy v rally kategorie 2WD z roku 2012, titul mistrů České republiky ve stejné kategorii z roku 2013, ale také velmi úspěšný start právě na lotyšské rally v loňské sezoně. „Vracíme se do Lotyšska, kde se nám v loňském roce podařilo dosáhnout velmi dobrého výsledku s vozem kategorie S2000. Zejména druhý a třetí den jsme tady bojovali s těmi nejrychlejšími. Zdejší rychlostní zkoušky mi vyhovují, jsou dost rychlé a já navíc miluji šotolinu. Momentálně není na tratích rychlostních zkoušek sníh, a tak to vypadá, že nás čekají podobné podmínky jako v loňském roce,“ předvídá Jan Černý, který v loňském roce přivezl z Lotyšska skvělé čtvrté místo absolutně a dokonce i premiérové vítězství v jedné z rychlostních zkoušek.


Jan Černý s Pavlem Kohoutem

Pro tým Peugeot Černý Racing se startem na lotyšské Liepaja rally otevírá další kapitola jejich soutěžácké kariéry. Tým vstupuje do sezony velmi dobře připravený se slušným materiálním zázemím a mnoha zkušenostmi z domácích i zahraničních soutěží. Ambice tedy rozhodně nemohou být malé. „Náš loňský mistrovský Peugeot 208 R2 jsme prodali a v rekordně krátkém čase naši mechanici postavili další „erdvojku“, kterou jsme tentokrát oblékli do černého matu. Před odjezdem do Lotyšska jsme absolvovali test, kterého se účastnil i Roman Kresta a nastavovali jsme podvozek na tratě, které nás v Lotyšsku čekají. Neměli jsme proto úplně nejlepší podmínky, protože trať testu nebyla tolik zmrzlá, jako zde v Lotyšsku, ale základní nastavení jsme našli a doladíme jej podle aktuálních podmínek. Tým je perfektně připravený, máme dostatek pneumatik a budeme se snažit hned od začátku jet co nejvyšší tempo. Pokud se chceme ukázat v JERC, musíme předvést, že nám nechybí rychlost a tím je naše taktika do této soutěže daná. Už se nemohu dalšího ostrého startu s naším Peugeotem dočkat,“ dodává Jan Černý.


Týmový Peugeot 208 R2 se letos převlékl do černé barvy

„Tým Peugeot Černý Racing předvedl v loňském českém mistrovství, že skutečně patří mezi špičku. Letos bude usilovat o to, aby se prosadil i na mezinárodní úrovni. Honza a Pavel s vozem Peugeot 208 R2 poměří síly s nejlepšími evropskými juniorskými posádkami a my jsme přesvědčeni, že na to mají. Očekáváme, že se jim opět podaří posílit image značky Peugeot a zejména našeho klíčového modelu Peugeot 208,“ komentuje Marco Venturini, prodejní ředitel Peugeot ČR a vedoucí projektu rallye.

Jan Černý se spolujezdcem Pavlem Kohoutem, který mimochodem v minulých dnech oslavil 30. narozeniny, odstartují do Lotyšské Rally Liepaja v pátek 30. ledna, kdy je čeká kvalifikační rychlostní zkouška. Ta určí startovní pořadí do celkem 12 měřených úseků ve dvou etapách, jenž jsou připraveny pro účastníky Rally Liepaja. Cíl celé soutěže e plánován na neděli 2. února.

Sledujte posádku Jan Černý – Pavel Kohout během Rally Liepaja na facebooku: https://www.facebook.com/cernyracing

Více informací na: www.peugeot.cz, ww.cernyracing.cz

Komentářů celkem: 4
30. 1. 2014 12:551
0 0
Na Černého Kohouta se v Lotyšsku těším. Budu bedlivě sledovat jejich výkon. Měli by patřit k TOP jezdcům mezi juniory, pokud chtějí uspět. Na žádné výmluvy není čas.
30. 1. 2014 13:252
0 0
Myslím , že nic jiného než vítěztví od nich nelze čekat. Teda pokud vydrží technika.smajlík
30. 1. 2014 14:353
0 0
Mezi největší favority určitě patří,ale myslím,že hlavně Lefebvre,Immonen,Rokland a Crugnola pojedou taky na vitězství,takže to zase tak jednoduché nebude. ;)
30. 1. 2014 23:474
0 0
Řekl bych , že Honza se probudil ze zimního spánku už před Janner rally. Jel tam velmi dobře. Byl jsem svědkem ovací na otevřené scéně (RZ6 St.Oswald - průjezd křižovatkou na Sandl), kde promrzlé diváky probudil z dřímoty smajlík. Lotyšský led určitě zvládne i s předohrabem, ale čtyřkolka by mu slušela více.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!