Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
1. 2. 2014 18:41 − 2845× − 1

V souboji mladíku vede po sobotě Lappi

Po odstoupení Bouffiera zůstalo čelo závodu volné pro dva mladé jezdce Lappiho a Gryazina z nichž je po sobotě lepším tovární pilot Škody.

Druhým podnikem pokračuje letošní Mistrovství Evropy, tentokráte posádky vyrazily do Lotyšska, kde se koná Rally Liepaja, která je po přesunutí Sibiu rally posledním sněhovým podnikem. Na programu dnes bylo šest rychlostních zkoušek, které daly dohromady přes 130 ostrých kilometrů. Co se týká konkurence, tak ta byla oproti Jaenner rally o kousíček vyšší, když se do bojů o evropské body zapojili Breen s Peugeotem a Lappi se Škodou, ty doplňovala smečka pobaltských jezdců, s nimiž se musí na těchto tratích počítat. Početnou byla také účast Čechů, když pravidelné startující Tarabuse, Hudce a Tlusťáka doplnil navrátilec Orsák, Adolf a k prvnímu startu mezi juniory vyrazili Černý a Pospíšilík.

Jak ukázaly první zkoušky, volba startovního pořadí byla zejména díky počasí velmi důležitou a některé posádky nabraly hned z úvodu velkou ztrátu. Do čela šel po prvním testu Bouffier, jenž byl rozjetý z nedávného Monte Carla a v těsném závěsu jej následovala dvojice Rusů Gryazin a Arshanskiy. Velké změny přinesla hned druhá zkouška, když byl Bouffier po jezdecké chybě a poškození chladiče nucen odstoupit a do čela se posunul Gryazin. Druhá příčka patřila Kvaraciejusovi a na třetí místo se posunul Lappi. Vzhledem k podmínkám na trati zajížděli velmi parádní časy junioři a obecně posádky s vyššími startovními čísly, čehož je důkazem postavení Černého po RZ2, když Čech držel 7. příčku absolutně s 208 R2. Ostatní naši jezdci byli hlouběji ve výsledkové listině.

Ve druhé sekci si vedení nadále hlídal Gryazin, kterého následoval Kvaraciejus se ztrátou lehce nad čtvrt minuty, ale tomu mocně dýchal na záda Lappi. Čtvrtá příčka měla majitele v osobě Kajetanowicze, který měl hubený – sekundový náskok na pátého Breena. V průběhu poslední sekce došlo ke změně na postu nejvyšším, když v se RZ6 dostal před Gryazina Lappi, jenž tak přenocuje s náskokem 26 desetin na mladého Rusa. Na třetí post se propracoval Breen, kterého následoval čtvrtý Kajetanowicz a pátá pozice patřila Wiegandovi, který se vzhůru pořadím propracovával z třetí desítky výsledkové listiny po úvodní zkoušce.

Druhá polovina elitní desítky patřila převážně pilotům Lancerů desáté evoluce, když jejich smečku z šestého místa vedl Plangi, jemuž scházely necelé tři sekundy k Wiegandovu pátému místu. Čtyři sekundy scházely na Estonce Svilisovi, který měl naopak pohodlný náskok necelé minuty na osmého Jeetse. Devátá příčka a další Evo X byl Pushkar a desátý byl Vorobjovs.

Po sobotě je nejlepších z Čechů Orsák na 13. příčce, ale před Černého, jenž je na pozici 14., se dostal až v šesté – poslední zkoušce dne. Černý však vede mezi posádkami JERC, když má 7,5 sekundy náskoku na Immonena a 26 sekund na Roklanda. Na 17. příčce pak byl Tarabus, 19. místo znamenalo Adolfa s druhou Fabií S2000 Kresta racingu. Na 26. místě byl Hudec, toho však zradily brzdy, které byly příčinou propadu výsledky. Posledním z Čechů je Tlusťák na 38. příčce. Pospíšilík havaroval na RZ2 a v soutěži dále nepokračuje.

Rally Liepaja po RZ6
1.Esapekka LappiŠkoda Fabia S20001:17:30,6
2.Vasilij GryazinFord Fiesta S2000+2,6
3.Craig BreenPeugeot 207 S2000+59,2
4.Kajetan KajetanowiczFord Fiesta R5+1:35,9
5.Sepp WiegandŠkoda Fabia S2000+2:19,3
6.Sim PlangiMitsubishi Lancer Evo X+2:23,5
7.Martinš SvilisiMitsubishi Lancer Evo X+2:27,7
8.Raul JeetsFord Fiesta R5+3:20,6
9.Vitaliy PushkarMitsubishi Lancer Evo X R4+3:22,7
10.Janis VorobjovsMitsubishi Lancer Evo X+3:26,1

Rally Liepaja můžete online sledovat na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 1
1. 2. 2014 20:32
0 0
Černý moc hezky!!! smajlík mrzí mě tak brzké odstoupení jednoho z vážných adeptů na vítězství...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!