13. 2. 2014 21:41 − 2593× − 0

V Kanadě odstartováno

O víkendu odstartoval na zasněžených a zmrzlých cestách nový ročník kanadského šampionátu.

O víkendu odstartoval nový ročník kanadského šampionátu. Jako obvykle se první měření sil odehrálo na zmrzlých a zasněžených tratích soutěže v okolí Maniwaki v Quebecu. Na startu se sešlo o devět posádek více než vloni a pro těchto devětatřicet dvojic bylo připraveno náročných 209 ostrých kilometrů, které se odjely za světla i tmy. Vloni se tu z vítězství radoval Patrick Richard se Subaru, zatímco jeho dlouholetý rival, se kterým se pravidelně utkává o kanadské tituly, Antoine L’Estage za volantem Mitsubishi do cíle kvůli poruše motoru vůbec nedojel. Zbytek roku ale zvládnul pilot Lanceru bravurně a Richardovi nedal šanci náskok z úvodu roku uhájit. Pilot Subaru se během zimní přestávky rozhodnul udělat změnu na sedadle spolujezdce a trochu tím tak oslabit svého úhlavního rivala. Po osmi letech vzájemné rivality totiž bude Richardovi číst noty jeho sestra Nathalie.

Technika obou soupeřů zůstala stejná a tak se dá očekávat, že se bude letošní rok v Kanadě odehrávat v duchu tradičního duelu, ve kterém poslední roky lépe zvládal L’Estage. Potrápit oba nejrychlejší borce se v posledních letech snažil mnohdy až moc divoký Leo Urlichich. Ten ovšem dal vale svému oranžovému Subaru a za volantem Fordu Fiesta R2 hodlá potrápit zahraniční soupeře v DMACK Fiesta Trophy. Na bronzový stupínek za zády těžko dosažitelného dua Richard – L’Estage si dělá zálusk Alexandre Beland, který obsadil uvolněnou pozici v Subaru Beast po Urlichichovi. Loňskou sezónu Beland věnoval přípravě na premiérové plné nasazení v kanadském mistrovství a na rozjetí absolvoval i úvodní podnik amerického mistrovství, kde dojel pátý. Důkladná příprava se jezdci Subaru vyplatila a v první kanadské rally i přes potíže s transmisemi obsadil kýženou bronzovou příčku.

V kategorii vozů s přední poháněnou nápravou od začátku vedl Simon Dubé s historickým VW Golf II. V předposlední přírodní zkoušce ale náročné zimní podmínky Dubé nezvládnul a skončil ve sněhové bariéře. Z té ho musel vytáhnout jeden ze soupeřů a tím mu zachránil vítězství v kategorii 2WD. To si pilot Golfu udržel díky velkému náskoku, který si během soutěže vyjel. Největší pozornost diváků byla soustředěna na souboj o celkový triumf. Jeho protagonisté byli od začátku jasní, otázkou bylo, kdo z nich bude tentokrát rychlejší. Richarda ovšem od začátku trápily problémy s tlakem turba a moc mu nepomohla ani riskantní volba gum. Od té si sliboval, že by díky ní mohl zasadit L’Estagemu důležitou ránu, ale nakonec se risk otočil proti němu. Na třetího v pořadí měl ale pilot Subaru dostatečný náskok a na začátek roku tak bral body za druhou příčku. Pro vítězství si na začátku roku dojel úřadující mistr, který si tím vytvořil mnohem lepší vstupní podmínky než vloni.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!