18. 2. 2014 18:09 − 2602× − 0

Vorumaa Talveralli – komentář

Estonský šampionát vloni naprosto dominantním způsobem ovládnul jediný pilot WRC v poli Georg Gross.

Estonský šampionát vloni naprosto dominantním způsobem ovládnul jediný pilot WRC v poli Georg Gross. Letos už ale tento Ford Focus WRC 08 na tamních tratích k vidění nebude a stejně tak domácí půdu opouští úřadující vicemistr Ott Tanäk. Ten uplynulý rok předváděl za volantem postaršího Subaru Impreza Sti N12 skvělý sport a nyní se s cílem uspět ve WRC2 vrací na světovou půdu. O estonský titul si to tak spolu rozdají piloti vozů nové kategorie R5 a klasických a v Pobaltí velmi oblíbených produkčních aut. Do šampionátu by měl naskočit i Rus Alexey Lukyanuk. Úvodní soutěž ale vynechal, když se ve stejném termínu neúspěšně pral o přední příčky v druhé soutěži ruského mistrovství.

Nejlépe do nové sezóny vstoupil Roland Murakas s produkčním Mitsubishi Lancer EVO X, který se stal lídrem hned na začátku úvodní soutěže. Tu zdobily pravé zimní podmínky se spoustou čerstvě napadaného sněhu. V takové situaci byl dost v nevýhodě první startující jezdec. Jelikož Martin Kangur svůj zdejší start vzdal a druhý v pořadí Rainer Aus na RZ 2 své Mitsubishi Lancer EVO IX zaparkoval s poškozenou poloosou, role čističe trati připadla jednomu z hlavních favoritů. Tím nebyl nikdo jiný než bronzový muž loňské sezóny Timmu Korge startující s Fordem Fiesta R5.

Korge se však čištěním trati nenechal příliš brzdit a po třetím testu se vyhoupnul do čela. O vedoucí příčku sice záhy zase přišel, ale v pátém testu se dokázal do vedení vrátit. Jeho kolega s druhou Fiestou R5 stáje Markka Märtina Raul Jeets soutěž dokončil až na pátém místě. Závěr rally zajel ve velkém stylu místní borec Siim Plangi, když s Lancerem EVO X vyhrál jeden test a v závěrečné Power Stage jej od vítězství dělilo pouhých devět desetin. Ani tak se ale na bednu vyhoupnout nedokázal, když bronzový stupínek uhájil Markus Abram s obdobným vozem. Na čele se po pátém testu už nic nezměnilo, Korge nedal nejrychlejšímu jezdci produkčního vozu Murakasovi šanci a nový rok rozjel nejlepším možným způsobem.

Výsledky podniku estonského mistrovství se nacházejí na tradičním místě ewrc-results.com

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!