27. 2. 2014 19:56 − 2979× − 0

Rally in the 100 Acre Wood – komentář

Po úvodní sněhové soutěži zavítal americký šampionát na první letošní šotolinu, kterou byl tradiční podnik umístěný do lesů v Missouri.

Po úvodní sněhové soutěži zavítal americký šampionát na první letošní šotolinu, kterou byl tradiční podnik umístěný do lesů v Missouri. Vloni tamní šotolinové tratě na mnoha místech pokrýval sníh a i druhý podnik sezóny byl do značné míry zimní záležitostí. Letošní zima je přeci jen o něco slabší a tak se 25 zúčastněných posádek nemuselo nikterak obávat, že by si do sytosti neužily prašných cest. Rekord v počtu vítězství drží v Salemu Ken Block a jelikož jde o jeho oblíbenou soutěž, nemohl se svým Fordem Fiesta na startu chybět ani letos. Se šesti triumfy na kontě platil Block za největšího favorita a tuto roli do puntíku plnil hned od prvních kilometrů. Měl proti sobě ale silného soupeře, který zde při Blockově loňském zaváhání získal vítězství, Davida Higginse. Jezdec Subaru sezónu rozjel vítězstvím na Sno*Drift Rally a na vítězné vlně chtěl pokračovat i v lesích druhé soutěže.

V první etapě dokázal rodák z ostrova Man jako jediný porazit suverénního Blocka, ale i kvůli defektu v páté zkoušce na konci dne zaostával o 20,6 sekundy. Po několikaleté pauze se na soutěžní tratě v druhé soutěži amerického mistrovství vrátil Travis Pastrana. Zbytek letošní sezóny Američan odjede v druhé Impreze po boku Higginse. V první řadě si ale musí zvyknout na novou techniku a osvěžit si soutěžácké zvyklosti. Po sobotní části Rally in the 100 Acre Wood Pastrana zůstával na čtvrté příčce s odstupem dvou minut za lídrem, o jednu pozici a jednu minutu lépe na tom byl Antoine L’Estage s Mitsubishi Lancer.

Zatímco první etapa příliš dramat nepřinesla, druhý den se začaly dít velké věci a na pódiových příčkách skoro nezůstal kámen na kameni. Nutno dodat skoro, lídrovi soutěže se totiž větší problémy vyhnuly. Block v druhé etapě vyhrál všechny odjeté zkoušky a v cíli se mohl začít radovat ze svého sedmého vítězství v této rally. Pokud by tento úspěch a posun na druhé místo v šampionátu známého showmana přesvědčil k účasti ve více než jen pár plánovaných amerických soutěžích, nikdo by se nezlobil. Úřadující mistr Higgins držel všechny své hlavní mistrovské rivaly i v druhé soutěži za sebou. V RZ 9 ovšem dodýchal motor jeho Subaru a Britovi tím skončila senzační série dvaadvaceti pódiových umístění v řadě. Cesta k druhému místu se tím otevřela L’Estageovi, který si dělá zálusk na americký titul a tyto body by pro něj měly cenu zlata. Kanaďana bohužel čtyři testy před cílem také zradil vůz. Stříbrnou příčku nakonec při svém návratu obsadil Pastrana a na bednu se ještě vešel Adam Yeoman s dalším Subaru. V produkčních vozech, jejichž pole ještě před startem zchudlo o v shakedownu havarované Subaru Lauchlina O’Sullivana, nakonec slavil vítězství Nick Roberts s další Imprezou. Kategorii vozů s pohonem přední nápravy ovládnul Andrew Comrie-Picard s Fordem Fiesta R2.

Výsledky tohoto podniku zařazeného do amerického šampionátu naleznete na ewrc-results.com

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!