Rebenland Rallye – komentář

Třetí ročník Rebenland Rallye na svůj start přivedl posádky rakouského mistrovství i mezinárodního šampionátu Mitropa.

Třetí ročník Rebenland Rallye na svůj start přivedl posádky rakouského mistrovství i mezinárodního šampionátu Mitropa. Kvůli nedostatku financí způsobenému mimo jiné i krachem dosavadního hlavního sponzora chyběl na startu Beppo Harrach. Rakouský hrabě si sice nedávno pořídil Ford Fiesta R5 a absolvoval s ním minulý víkend testovací soutěž v Maďarsku, ale vůz se dále bude na tratích objevovat v rukou nájemců. O Fiestu R5 ale diváci, kteří zavítali do okolí Leutschachu, nepřišli. Na start se s jedním exemplářem pronajatým z Čech postavil stejně jako na konci loňské sezóny Gerwald Grössing. Hlavním favoritem na vítězství ale zůstával pilot Škody Fabia Super 2000 a lídr mistrovství Raimund Baumschlager. Kromě Mundla se jeho tým staral ve druhé rakouské rally i o Fabie Super 2000 Maria Saibela a mladíka Chrise Bruggera.

Na domácí tratě se vrací i Hermann Neubauer, který bude letos usedat do Fordu Fiesta Super 2000 stáje Zellhofer Motorsport. Soutěž rozjel výborně a na první zkoušce zaznamenal dělený nejrychlejší čas. Ve druhé zkoušce ale Neubauer bohužel urval u svého Fordu poloosu a v servisu musel další jízdu vzdát, když se ukázalo, že poškození je daleko většího rozsahu. Osmnáctiletý Brugger vloni už několik startů s Fabií Super 2000 zažil, ale po zimní přestávce začínal pozvolně. V sobotu se ale na chvíli objevil i na druhé příčce. Ani jemu ale skvěle rozjetou soutěž nebylo přáno dokončit, když se Škodou skončil v RZ 12 mimo trať.

Na bedně jej nakonec vystřídal Saibel, kterého ale zastínil Manuel Kössler. Němec se Subaru Impreza Sti R4 zajel skvěle a už po první dnu byl na bedně a držel za svými zády Bruggera i Saibela. Druhý den se sice před něho první jmenovaný dostal, ale po jeho odstoupení se Kössler vrátil na druhé místo a udržel si jej až do cíle. O největší vzrušení se ale starali Baumschlager s Grössingem. Pilot Fiesty R5 začal rychleji a udržel se v čele i přes Baumschlagerův nejrychlejší čas v druhé zkoušce. Další nejrychlejší čas rakouský matador v první etapě už nezaznamenal a šel spát s odstupem 6 sekund na Grössinga. Strhující duel pokračoval i v sobotu ráno, na prvním testu zajeli oba borci naprosto identický čas. Následně se radoval z triumfu Baumschlager a snížil svůj odstup na 5,1 sekundy. V dalších tří testech zajel lépe Grössing, ale na pořádné zvýšení náskoku to nestačilo, do RZ 11 šel s náskokem jen 8,3 sekundy. V jejím průběhu ale vedoucí Ford postihnul defekt a Grössing se Schwarzem museli z auta a ujmout se výměny kola. Pádu na páté místo se už ale nemohli ubránit. V předposlední zkoušce své nešťastné vystoupení zakončili ještě hůře, když Fiestu R5 rozbili po výletu mimo trať. V Lavanttalu se ovšem chtějí do bojů s Baumschlagerem pustit znova. Ostřílený rakouský matador s Fabií tedy vyhrál i třetí ročník Rebenland Rallye a upevnil si tím vedoucí pozici v šampionátu.

Výsledky této soutěže naleznete na ewrc-results.com

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!