Kuwait International Rally – komentář

Mistrovství středního východu se po katarském úvodu přesunulo do Kuvajtu ke druhému dějství.

Mistrovství středního východu se po katarském úvodu přesunulo do Kuvajtu a špičku jezdeckého pole i tam tvořily hlavně posádky se speciály Ford třídy RC2. Jedinou výjimkou v elitě MERC zůstává Khalid Al-Qassimi startující s Citroënem DS3 RRC, který by měl být podle papírových předpokladů hlavním soupeřem úřadujícího mistra Nassera Al-Atiyaha. Na katarské půdě ale pilota Fordu Fiesta RRC nejvíce proháněl jiný jezdec, Abdulaziz Al-Kuwari za volantem identického speciálu. Nejlepší vstup do soutěže zaznamenal jiný z předních jezdců šampionátu, Yazeed Al-Rajhi využívající stejně jako většina jeho soupeřů služeb Fiesty RRC. První rychlostní zkouška se ovšem odehrála na městském diváckém úseku, takže v celkových výsledcích nehrála nikterak podstatnou roli.

O to podstatnější věci se odehrály druhý den na pouštních úsecích a v dobrém na ně nebude vzpomínat Al-Kuwari. Tentokrát se do bojů o vítězství nestačil ani zapojit a už měl na svém kontě velký odstup zapříčiněný problémy s turbem. Na konci první etapy už za lídrem zaostával o pět a půl minuty. V sobotu se chtěl Al-Kuwari poprat s nepřízní osudu, ale pro změnu jej přibrzdil poškozený tlumič a z šestého místa už se nikam neposunul. Páté místo si tak udržel domácí pilot Salah bin Eidan, který po neúspěšném krátkém tažení katarským podnikem konečně až do cíle dovezl Fiestu R5.

První vedoucí muž rally Al-Rajhi na svůj skvělý výkon ze čtvrtečního večera o den později navázat nedokázal a na písečných úsecích se i kvůli přehřívajícímu se motoru postupně vzdaloval nejrychlejším dvěma jezdcům. Do závěrečné etapy šel pilot Fordu s odstupem více než minuty a na bronzovém stupínku setrval až do cíle. Páteční etapu začal výborně Al-Qassimi a po RZ 3 s náskokem 8,2 sekundy držel vedoucí pozici. Následně zaútočil Al-Attiyah zotavující se z prodělané chřipky a hned po čtvrtém testu šel do čela. Soupeř s Citroënem ještě zaútočil ke konci etapy, ale do sobotní části už šel s odstupem 12,5 sekundy. Poměrně malý odstup sice teoreticky sliboval zajímavé dění, ale hned úvod druhé etapy ukázal, kdo bude hrát prim. Al-Qassimi sice během etapy vyhrál dvě zkoušky, ale Al-Attiyah zůstával nadále ve vedení a do cíle přijel s náskokem téměř půl minuty. V obou úvodních soutěžích letošního MERC úřadující šampión musel odrážet útoky silných soupeřů, ale pokaždé si s tím poradil a sezónu rozjel stejně dobře jako vloni.

Ke konečným výsledkům tohoto podniku středního východu se dostanete na ewrc-results.com

Stav šampionátu: 1. N. al-Attiyah 50, 2. K. al-Qassimi 33, 3. al-Rajhi 27, 4. Abdulaziz al-Kuwari 26, 5. Abdullah al-Kuwari 16, 6. A. al-Qassimi a al-Mutawaa 12

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!