Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
11. 4. 2014 20:25 − 4849× − 0

Sliby se mají plnit a Jiří Kašpar přestupuje do MČR-S

Po dvou absolutních vítězstvích v hodnocení Poháru ČR v rally se posádka Kašpar – Kabourek rozhodla k přestupu mezi jezdce sprintů.

Poslední dva roky jsme posádku Kalmar motorsportu ve složení Jiří Kašpar – Daniel Kabourek mohli vídat v poli účastníků Poháru ČR v rally, kde si tato dvojice vedla více než zdatně, o čemž svědčí dvě vítězství v celkové klasifikaci PČRR za sezónu 2012 a 2013. Zejména v loňském roce sváděli vyrovnané souboje s Petrem Šimurdou a o celkovém vítězi se muselo rozhodnout až na závěrečné soutěži sezóny ve Vsetíně. Jak ukazuje pohled do výsledků, svůj úkol zvládli a stali se první posádkou, která dokázala své vítězství v Poháru obhájit. Ale zároveň to bylo poslední vystoupení v PČRR a od letoška budeme moci pražského pilota vídat mezi dvoukolkaři na českých sprintech.

Důvody toho rozhodnutí však nechme popsat už Jirku Kašpara samotného: "Po účasti v seriálu Volného poháru v rally a Rallye cupu jsem se pro rok 2012 rozhodl přestoupit do PČR v rally. Celkové vítězství v roce 2012 nás opravdu potěšilo a překvapilo zároveň. Jeho obhájení v roce 2013 nebylo tak jednoduché, jak jsme si na začátku sezóny možná představovali. Ale i díky shodě náhod, které ke sportu patří, se nám to povedlo. Bohužel změnou předpisů odešla z poháru silnější auta a tak se reálně letošní boje o nejvyšší příčky omezily jen na několik posádek," popisuje Kašpar situaci a pokračuje, "a protože si nechci „dokazovat něco sám sobě“ s naší, když ne kitovou, tak určitě „A“, Octávií na enkových autech, tak jsem se po loňské sezóně rozhodl pro přestup do sprintů. Vím že tam s Octávií díru do světa neuděláme, ale uklidíme se mezi silné dvoukolky, s kterými budeme asi bojovat marně, s tím počítám, ale budu z toho mít rozhodně lepší pocit."

Kdo byl na testování závodních vozů na Chodovci, či viděl nějaké fotky z místa, tak mohl spatřit právě i Octavii Kalmar motorsportu, která úspěšně prošla testováním do třídy 12. "S Octávií jsme toho technicky moc dělat nemuseli, hlavně jsme museli doplnit HANS a věci s tím spojené. Pojedeme třídu 12, tedy S do 2000cmᶾ," vysvětluje Jiří Kašpar. A jelikož máme začátek sezóny, jednou z otázek, která se nabízí je ta, na letošní program. "Právě proběhlou Valašku jsem musel kvůli pracovnímu vytížení vynechat. Takový malý test v Bělé s Octávií jsem si už ale udělal, mohli jsme se svézt na Mechanix rally day který pořádali kluci z Historic teamu Slaný. Jako první ostrý závod jsme plánovali Lužičky, to dopadlo bohužel jak dopadlo a tak se poprvé svezeme asi až na konci května v Kopné. Předtím určitě ještě nějaký test udělám, ještě uvidíme kdy a kde," doplňuje info Jirka Kašpar.

A jaké si Jirka Kašpar klade cíle do letošního roku a jaké bojové barvy jeho Škoda Octavia poveze? I na tuhle otázku pro vás máme odpověď. "Octávii bude možné vídat v osvědčeném loňském designu, vrátili jsme i modrou na přední nárazník jak nám někteří doporučovali :) a jak se vše bude vyvíjet se dozvíme během roku. Ambice žádné velké nemáme, spíš dojíždět, potěšit oko diváka a bavit se." Jak již padlo v textu, prvním startem pro posádku Kašpar – Kabourek by měl být Rallysprint Kopná, který je na programu o posledním květnovém víkendu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!