Martina Škardová: „Na můj vkus se jelo až příliš rychle!“

Velmi vydařený vstup do sezóny zažila na Valašské rally posádka Jan Sýkora – Martina Škardová.

Velmi vydařený vstup do sezóny zažila na Valašské rally posádka Jan Sýkora – Martina Škardová. Přestože neměla k dispozici svoji Fiestu R5 a startovala s vypůjčenou Fabií S2000, pohybovala se hned od úvodní rychlostní zkoušky v popředí klasifikace. V cíli jí nakonec patřilo druhé místo, které je na valašské půdě jejím dosavadním maximem.

Přestože tým Sýkora Racing disponuje loňskou novinkou – Fordem Fiesta R5, novou sprinterskou sezónu zahájil s fabií. „Fiesta byla poškozena na rakouské Rebenland Rallye. Gerwald Grössing s ní sváděl dramatický souboj s legendárním Raimundem Baumschlagerem a dokonce vedl. Po defektu však klesl na pátou příčku a ve snaze ztrátu dohnat na třinácté vložce havaroval. Pro Valašskou rally ještě fiesta nebyla ve stoprocentní kondici, proto jsme se domluvili na zapůjčení fabie od týmu JM Racing,“ popisuje neplánovanou změnu techniky Jan Sýkora, jenž s fabií loni zvítězil v Krkonoších. Před Valašskou rally s ní pak najel zhruba třicet testovacích kilometrů nedaleko Vizovic.

Do úvodního sprintu sezóny vstoupili Honza s Martinou čtvrtým nejrychlejším časem na první rychlostní zkoušce a po té druhé si ještě o příčku polepšili. „Snažili jsme se od začátku dostat do dobrého tempa. Vzhledem k jízdě s půjčeným autem jsme si však přece jen nechávali určitou rezervu. Ukázalo se, že tratě více svědčily vozům specifikace WRC. Jejich piloti začali velmi svižně a my se museli hodně snažit, abychom jim stačili,“ hodnotí blovický pilot úvod soutěže.

Díky dílčímu druhému času na páté erzetě postoupila posádka se startovním číslem 2 už na stříbrnou příčku, kterou na závěrečném testu uhájila. „Po odstoupení Jardy Tomaštíka jsme se soustředili především na boj s oběma piloty fabií – Karlem Trněným a Matthiasem Kahlem. Výbornou soutěž jel také Honza Dohnal. Držel se stále na dostřel a v případě naší větší chyby nás mohl okamžitě přeskočit. Na poslední erzetě nám v přemíře snahy fabia klouzala až příliš. Rychlejší by asi byla klidnější jízda. Se vstupem do sezóny jsem každopádně navýsost spokojen,“ neskrývá spokojenost Honza.

Jeho slova potvrzuje i spolujezdkyně Martina. „Vyrovnané souboje se odehrávaly od úvodních kilometrů až do poslední chvíle. Karty nebyly dlouho rozdané a pro posádky i diváky to musel být pěkný sportovní zážitek. Na můj vkus se ale jelo až příliš rychle. Před závěrečnou rychlostní zkouškou jsem neměla radost z malého časového rozestupu mezi námi a Karlem Trněným. Obávala jsem se, že Honza půjde do přílišného rizika. Jsem ráda, že jsme tento tlak ustáli. Druhého místa si velice cením. Kladně hodnotím i hojnou diváckou účast, která vždy potěší.“

Jan Sýkora a celý jeho tým budou mít napilno i nadcházející víkend. „Půjčujeme naši, již opravenou, fiestu opět Gerwaldu Grössingovi, jenž se s ní představí na třetím podniku rakouského šampionátu – Lavanttal Rallye. A jelikož do dalšího sprintu je téměř dvouměsíční pauza, zvažujeme i my zařazení nějakého dalšího startu či velkého testu, abychom se před Kopnou dobře rozjeli. Tempo na tomto populárním podniku totiž určitě bude opět hodně vysoké.“

Foto: Marek Sekáč

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!