Lavanttal Rallye – komentář

Ve třetí soutěži letošního rakouského mistrovství se do bojů zapojil další debutant ve voze Super 2000 Hannes Danzinger.

Rakouský šampionát má za sebou za posledních patnáct let různá období, po několika letech se speciály WRC na začátku milénia přes dobu produkčních Mitsubishi, nástup speciálů Super 2000 až po současnost, kdy se spolu utkávají atmosférické dvoulitry a zcela nové speciály R5. Jeden takový měl v minulé soutěži hodně blízko k vítězství, ale nakonec Gerwalda Grössinga nejprve zpomalil defekt a následně vyřadila havárie. Z dalšího vítězství se tak radoval rakouský matador Raimund Baumschlager, který prošel všemi výše zmíněnými obdobími a na jeho postavení v čele se nic nezměnilo. Letošní mistrovství ovšem vypadá velmi atraktivně, když se do bojů vypravilo několik nových atraktivních jmen. Kromě již zmíněného Grösssinga tu je další pilot Fordu Fiesta, v tomto případě ve specifikaci Super 2000. Hermann Neubauer v Rebenlandu sice vyhrál první zkoušku, ale pak musel kvůli technickým potížím odstoupit.

V Lavanttal Rallye se do bojů zapojil další debutant ve voze Super 2000 Hannes Danzinger. Premiéra se čtyřkolkou ale pro něho nedopadla vůbec dobře, když už na samém začátku v jednom výmolu poškodil zavěšení svého Peugeotu 207 a etapa pro něho předčasně skončila. Na hektický začátek rally doplatil i Baumschlager, když v RZ 2 nedobrzdil a po nárazu poškodil svou Fabii. Naštěstí pro něho mohl v rally pokračovat, ovšem s devítiminutovým mankem mohl na vítězství zapomenout. Motivací lídra mistrovství tak bylo dostat se ve výsledcích co nejvýše a získat maximum bodů v Power Stage. Na její trati Baumschlager zbylou konkurenci skutečně deklasoval a soutěž dokončil jako osmý nejrychlejší. Čest stáje BRR ale museli zachraňovat zbylí dva jezdci Fabií Super 2000. Mario Saibel se od začátku držel na bedně a v závěru soutěže se radoval z posunu na druhou pozici.

Mladý Chris Brugger v Korutanech absolvoval svou teprve pátou rally kariéry. Tu předešlou zakončil v lese a jeho hlavním cílem tak bylo hlavně dojet až do cíle. Od začátku se utkával v těsném duelu s německým pilotem Subaru Manuelem Kösslerem. V osmé zkoušce jej ale přibrzdily problémy s motorem a tak se v cíli Brugger musel spokojit až s pátou pozicí. Kössler v Rebenlandu zazářil fantastickým druhým místem a v Lavanttalu ve svém úspěšném boji s Rakušany pokračoval, když se znovu prodral až na bednu. Po vyhrané druhé zkoušce s náskokem 22 sekund se vyhoupl do čela Neubauer. Pilot Fiesty Super 2000 navázal na rychlost předvedenou v úvodu předcházející soutěže. Grössing jeho tempu vůbec nestíhal a jeho odstup postupně vzrostl až na minutu.

Před závěrečnou zkouškou vypadala soutěž jednoznačně, Neubauer bez větších potíží směřoval za prvním vítězstvím. Ani tentokrát mu ale nebylo přáno, v úplně poslední zkoušce zničehonic prošel přední tlumič karoserií a Neubauer poškozený vůz horko těžko dotlačil do cíle. Propadu až na čtvrté místo se ale nevyvaroval. Z premiérového vítězství v rakouském šampionátu se nakonec tedy raduje sedmačtyřicetiletý Grössing s Fiestou R5 stáje Jana Sýkory. O českou stopu v rakouské rally se staralo i několik českých posádek. Nejlépe (osmý) si z nich až do odstoupení v deváté zkoušce počínal Robert Adolf. Nakonec nejlépe dopadnul další pilot Škody Fabia Super 2000 Jiří Tošovský, který dojel do cíle třiadvacátý.

Pořadí v cíli:
1. Gerwald Grössing/Siegfried Schwarz (A) Ford Fiesta R5 1:49.39,7
2. Mario Saibel/Ursula Mayrhofer (A) Škoda Fabia S2000 +1.00,0
3. Manuel Kössler/Benedikt Hofmann (D/A) Subaru Impreza WRX STI R4 +2.11,9
4. Hermann Neubauer/Bernhard Ettel (A) Ford Fiesta S2000 +2.13,7
5. Christoph Brugger/Klaus Wicha (A/D) Škoda Fabia S2000 +3.04,2
6. Hermann Gassner/Karin Thannhäuser (D) Mitsubishi Lancer Evo X +3.56,9
7. Aleks Humar/Florjan Rus (SLO) Renault Clio R3 +7.47,5
8. Raimund Baumschlager/Thomas Zeltner (A) Škoda Fabia S2000 +8.02,3
9. Rok Turk/Enej Ložnar Kranjc (SLO) Peugeot 208 VTi R2 +8.15,9
10. Asja Zupanc/Blanka Kacin (SLO) Mitsubishi Lancer Evo IX +9.07,4

Stav šampionátu: 1. Baumschlager 56, 2. Saibel 40, 3. Grössing 29, 4. Zupanc 27, 5. Kubica 23, 6. Neubauer 23

Komentářů celkem: 3
13. 4. 2014 02:591
0 0
velká škoda Neubauera, vítězství si zasloužil, jel úplně jinou ligu než ostatní...
13. 4. 2014 08:472
0 0
u nich se jezdí Powerstage? mě osobně by se to libílo i na českých soutěžích smajlík
13. 4. 2014 10:533
0 0
Krásné soutěže a ta divácká místa u toho vracáku, no jedna báseň.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!