Jarní roztáčení kol u CERS performance

Se začátkem jara skončila dlouhá závodní přestávka a všechny týmy již nedočkavě vyhlížely start další rallysprintové sezony.

- Zkušební start na rakouské Rebenland Rallye
- Ondřej Bisaha a Martin Tomečka na podiu svých objemových tříd

Se začátkem jara skončila dlouhá závodní přestávka a všechny týmy již nedočkavě vyhlížely start další rallysprintové sezony, o který se letos poprvé postarala Valašská Rally. Zlínský tým CERS performance nemohl na téměř domácí a oblíbené soutěži ve Valašském Meziříčí chybět. Ještě před prvním letošním startem v Česku si však odskočil na poslední ze tří zimních zahraničních zastávek – na rakouskou Rebenland Rallye.

Soutěž na samém jihu Rakouska byla po lednovém Jänneru druhou soutěží tamějšího mistrovství, tentokrát ale byli hlavními aktéry junioři Tomáš Guryča s Jakubem Navrátilem, kteří Rebenland absolvovali hlavně jako ostrý test před nástupem do letošního MMČR a připojené Citroën Racing Trophy. S už takřka tradičním Citroënem DS3 R1 úspěšně absolvovali 140 kilometrů rychlostních zkoušek mezi vinicemi okolo Leutschachu. Zcela odlišný charakter tratí oproti těm českým a noční rychlostní zkoušky byly studnicí zkušeností, které mladíci jistě zužitkují při letošních startech ve vícedenních rally. „Rebenland rally byla opravdu náročnou soutěží a dala nám obrovské množství zkušeností. Posunula nás s Kubou zase o něco dál. Rally jsme pojali jako jeden velký test před startem českých mistráků a hlavně v průběhu první etapy jsme se spíš učili, než závodili. První den večer jsme se snažili vychytat chyby v jízdním stylu a také v rozpisu. Druhý den jsme zkusili zabrat a nakonec se nám podařilo na poslední RZ vyhrát o 1,5 sekundy naši třídu i juniory,“ řekl spokojený Tomáš Guryča. Jen o dva týdny později tato dvojka nastoupila i na zmíněnou Valašku, jenže jak bezproblémově u ní proběhl rakouský závod, tak smolně skončil úvodní sprint české sezony – na první vložce Tomáš s Kubou kvůli zrušení vložky vůbec nezávodili, pak se sice dostali do tempa a v obrovské skupině šestnácti konkurenčních posádek ve třídě 9 se probojovali až na páté místo, jenže jejich cesta předčasně skončila těsně za startem první Bystřičky, když jejich Citroën zastavila mechanická závada…

Bohužel to nebyly jediné ztráty, které posádky spřízněné s týmem CERS performance zaznamenaly. Roman Martinec s Josefem Pížou, kteří už několik let soutěží s Hondou Civic Type-R ve třídě 8, na Valašské rally neviděli cíl rovněž kvůli technickým problémům, a ještě hůř dopadli Radim Koutek s novou spolujezdkyní Veronikou Havelkovou, kteří havarovali na RZ 4. Jejich Honda Civic VTi utrpěla četné šrámy, posádka samotná ale naštěstí z nehody vyvázla téměř bez úhony.

Mnohem lépe dopadl druhý týmový civic třídy 9 pilotovaný Martinem Tomečkou. Ten spolu s navigátorem Martinem Trlifajem navázal na úspěšnou bilanci loňských příležitostných startů a i přes dlouhou zimní odmlku dokázal Valašskou rally dokončit na třetím místě v opravdu nebývale nabité třídě 9. Po volnějším začátku se Martinové v průběhu rally neustále zrychlovali a jejich snaha vyvrcholila výhrou v závěrečné šesté rychlostní zkoušce.

Úspěšným dojezdem do cíle skončila také účast obou posádek CERS performance startujících s Citroëny C2R2 Max ve třídě 6. Marcel Svačina poprvé vyrazil na trať s Kateřinou Janovskou a tato dvojice se nakonec umístila na šestém místě ve třídě. „Valašku mám moc rád a nikdy jsem ji nevynechal. Letošní tratě byly pekelně rychlé, ale moc se mi líbily. Samozřejmě jsme chtěli uspět, ale tentokrát to nevyšlo. Nestihli jsme přehrát mapu jednotky motoru, takže jsme neměli optimální výkon. Nicméně rozhodující ztrátu jsme nabrali hlavně nefunkčními brzdovými deskami, které se na testu jevily dobře, ale v závodě nás zásadně zbrzdily. Pak už nemělo cenu riskovat a soustředili jsme se na souhru v autě. Kateřina jela poprvé v áčku, ale musím říct, že je velmi přizpůsobivá a výhledově s ní počítám. Mile mě překvapila a děkuji ji za spolupráci,“ řekl v cíli Marcel Svačina.

Více důvodů k úsměvům měli Ondřej Bisaha se spolujezdcem Petrem Pížou, kteří si na Valašské rally dali jako hlavní úkol zajet a vyzkoušet nový motor v jejich cé-dvojce. Ten starý se postaral o odstoupení na lednové Jänner Rallye a právě valaška byla první příležitostí, kde se bílý citroën znovu mohl rozjet vlastní silou. Že je vše tak, jak má být, se ukazovalo už od začátku rally. Ondřej s Petrem začali čtvrtým místem v „šestkách“, postupně se ale během úvodních čtyř vložek prokousali na druhé místo ve třídě – jediný, kdo odolával, byl Petr Zedník s tradičním kitovým fordem. Posádka CERS performance se v závěru pokusila manko zlikvidovat, ale ani výhry v obou průjezdech Bystřičkou k vítězství nevedly. „Petr Zedník jel hodně rychle, snažili jsme se, ale nestačili jsme na něj. Nakonec druzí, ale zase mě těší, že kompletní stupně vítězů patří ještě spolu se spolujezdcem Martina Vopatřila, Michalem Večerkou kroměřížským zástupcům,“ řekl po soutěži Ondřej Bisaha. „Celkově byla valaška dobrou bitvou, pro nás je důležité, že nový motor od Jardy Vančíka šlape jako hodinky a můžeme tak s klidnou hlavou nastoupit do velkého mistrovství. Před Krumlovem ještě opravíme naši er-jedničku, kterou bohužel postihla stejná závada jako vloni na barumce. Naštěstí už máme od Citroën Racingu k dispozici nové díly, na kterých byla odstraněna jistá výrobní vada, takže by se tyto potíže už neměly opakovat,“ dodává Ondřej.

Valašská rally tedy byla poměrně ostrou prověrkou a jak bylo naznačeno, další soutěžní tažení na tým CERS performance čeká v Českém Krumlově. Tamější soutěž zlínská stáj absolvovala zatím jen s jedním vozem dva roky nazpět, takže půjde o velkou výzvu! Aktuální novinky z týmu včetně fotografií, videoklipů a zpráv můžete najít na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance!

Přílohy a odkazy:

Onboard Ondřeje Bisahy z Valašské rally, RZ4: http://www.mediasport.cz/jezdci---rally/bisaha-ondrej/6074.html
Onboard Ondřeje Bisahy z Valašské rally, RZ6: http://www.mediasport.cz/jezdci---rally/bisaha-ondrej/6094.html

Web týmu CERS performance: www.cersperformance.com
FB prezentace týmu: www.fb.com/cersperformance
Youtube channel: www.youtube.com/cersperformance

Společnost CERS performance s.r.o. je rovněž výhradním dovozcem LED světlometů LAZER do České republiky a na Slovensko: lazer.cersperformance.com / www.fb.com/lazerlamps.ceskoslovensko

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!