Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
19. 4. 2014 19:46 − 3422× − 3

Lappi vítězem Circuit of Ireland

Pátý podnik Mistrovství Evropy zná jména vítězů, kterými se stala tovární posádka Škody motorsport ve složení Lappi – Ferm.

O tomto víkendu pokračoval seriál Mistrovství Evropy v Irsku, kde se jela jedna z nejstarších soutěží na světě – Circuit of Ireland. Oproti předchozím soutěžím se na Britských ostrovech prezentovala o něco slabší konkurence, ale z pohledu mnoha diváků nechybělo to hlavní, tovární posádky Škody Peugeotu. Kromě nich vážil cestu do Irska Consani či Vizin, který letos přesedl do P207 S2000 a konkurenci chtělo čeřit několik domácích posádek – Barrable s Fiestou R5, Simpsnon s Fabií S2000 či Moffett s Fiestou RRC. Circuit of Ireland byl také druhým podnikem, kde se na start postavili evropští junioři, kterých se oproti Lotyšsku na startu prezentovalo o několik méně.

V pátek do soutěže nejlépe vstoupil Lappi, který si po celou první sekci pomalu, ale jistě budoval náskok na dvojici pronásledovatelů z Peugeot Rally Academy, z nichž byl opět tím rychlejším Abbring, ale od třetího Breena jej v polovině pátku dělily necelé dvě sekundy. V RZ6 domácí jezdec dostal před Holanďana na druhou příčku, ale to už pomalu nastával konec Abbringova učinkování v soutěži, protože na následujícím testu ztratil tři minuty a v RZ8 se už neobjevil, protože musel odstoupit opět kvůli chlazení, které se stává Achillovou patou nových Peugeotů. Na čele nadále bez potíží zůstával Lappi, kterého stíhal Breen a v polovině soutěže měl Fin v českých službách náskok 12 sekund na Ira. Třetí byl další domácí pilot, ze startů ve WRC2 známý, Barrable, který však na posádky před sebou ztrácel minutu a půl. Osm sekund zpět byl čtvrtý Wiegand a pátou příčku držel po pátku další domácí zástupce Moffett s Fiestou RRC.

V sobotu ráno přišel Lappi o posledního soupeře, protože do cíle soutěže se odmítl povídat i Peugeot Breena a Fin měl rázem na čele více jak minutu a půl k dobru na Barrabla, který si držel konstantní odstup od třetího Wieganda. Čtvrtou příčku si hlídal Consani a pátý jel Simpson. Závěrečné tři rychlostní zkoušky už žádné změny na čele nepřinesly a Lappi si dojel pro další vítězství v ME, ale jméno druhé se změnilo, protože Wiegand v předposlední zkoušce soutěže udolal Barrabla a slavil tak stříbro. Na domácího pilota tedy zbyl bronz. Pro nejlepší výsledek v ME v kariéře si dojel na čtvrté příčce Consani a pátý byl domácí Simpson. O druhou polovinu TOP 10 se z větší části postarali dvoukolkaři, kteří se na této soutěži dokázali probojovat hodně vysoko. V ERC 2WD zvítězil a celkově byl šestý McKenna, sedmý absolutně dojel Moffett s Lancerem, ale na osmé příčce byla druhá nejlepší dvoukolka a vítěz JERC Jana Černého, který si i ze druhé soutěžeme veze plný počet bodů mezi juniory.

Devátý byl Greer a nejrychlejší desítku uzavřel Parpottas. Nyní se ještě krátce ohlédněme za JERC. Jak již bylo zmíněno, zvítězil Černý, kterému byl po celou soutěž více než vyrovnaným soupeřem Ingram s Twingem, ale Brit boj o vítězství nezvládl a na RZ13 skončil v kotrmelcích. Druhé místo v JERC tedy bral Parpottas, třetí příčku obsadil Kristiansen. Čtvrtý byl Wright, pátý Zawada a posledním juniorem, který dorazil do cíle byl Bux.

Circuit of Ireland – konečné výsledky
1.Esapekka LappiŠkoda Fabia S20002:06:15,5
2.Sepp WiegandŠkoda Fabia S2000+1:50,0
3.Robert BarrableFord Fiesta R5+1:57,5
4.Robert ConsaniPeugeot 207 S2000+5:34,0
5.Neil SimpsonŠkoda Fabia S2000+6:33,5
6.Daniel McKennaCitroen DS3 R3T+10:46,5
7.Josh MoffettMitsubishi Lancer Evo IX+11:00,6
8.Jan ČernýPeugeot 208 R2+12:57,4
7.Jonathan GreerCitroen DS3 R3T+13:50,1
10.Alex ParpottasFord Fiesta R2+15:10,1

Kompletní výsledky naleznete jako vždy na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 3
19. 4. 2014 21:26
0 0
Esapekka Lappi, asi nikdo nečekal, že pojede tak rychle. Já jsem mu věřil před soutěží. Potěšil mě, ten titul si myslím, že udělá. Jan Černý určitě fantastická soutěž pro něho! smajlíksmajlíksmajlíksmajlík
19. 4. 2014 21:50
0 0
Honza Černý výborně. Jinak Colin McRae Flat Out Trophy získal jeho největší soupeř v soutěži, Chris Ingram. Ten ale soutěž nedokončil, v duchu Colina jel hranu a docela těžce havaroval, naštěstí je posádka ok. Trofej předával Kris Meeke https://pbs.twimg.com/media/Blm8wXXCIAE8moG.jpg:large
19. 4. 2014 22:06
0 0
Honza Černý suprověsmajlík.Další R2 pomalu o 2 minuty ztráta.Začínám to vidět na titul.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!