23. 4. 2014 20:15 − 3893× − 11

Triumf v Irsku překvapil i samotného Lappiho

Fin Esapekka Lappi ve službách Škody Motorsport zaznamenal na třetí absolvované soutěži ERC 2014 své druhé prvenství.

Finský talent Esapekka Lappi ve službách Škody Motorsport zaznamenal na třetí absolvované soutěži ERC 2014 své druhé prvenství. Po triumfu s Lotyšska si do své sbírky přidal i vítězství na asfaltovém povrchu v Irsku. Ještě díky čtvrtému místu z Rally Acropolis vede třiadvacetiletý jezdec hodnocení jezdců s náskokem 29 bodů před Craigem Breenem.


Foto: fiaerc.com

"Tak musím říct, že to byl perfektní víkend. Jsem pyšný na naše časy z prvního dne a že to tak pokračovalo i druhý den. Včerejšek byl dokonalý, dnes to bylo spíše o přežívání do cíle," řekl krátce po dojezdu do cíle spokojený Lappi a pokračoval: "Pořád je to moje první řádné vítězství na asfaltu, takže to je velmi dobré." Připomeňme, že Esapekka Lappi má na svém kontě první příčku i z loňského Pačejova a hlavně Rallye International du Valais.

Mladý Fin před startem vůbec nedoufal, že by se mohl stát vítězem 72. ročníku tradiční irské soutěže. "Bylo to tak: když jsme viděli po seznamovacích jízdách, jaké jsou zkoušky, mysleli jsme si, že by bylo šílené bojovat s místními kluky s R5-tkami. Ale nějak se nám to podařilo zvládnout a ani nevím jak. Možná, že to bylo autem. Bylo tak jednoduché ho řídit, v pohodě na horizontech, nemuseli jsme se o nic starat," vysekl poklonu Lappi i mechanikům ze Škody Motorsport.


Foto: fiaerc.com

"Před začátkem si lidé mysleli, že to není správná rally pro nás, že šotolinová soutěž by byla lepší. Ale vidíte, jak jsme na asfaltu rychlí a to je dobré do budoucna. Pořád se mám co učit na asfaltu, protože každý zpevněný povrch je odlišný, ať jste kdekoliv. Tady jsme byli rychlí a doufejme, že budeme stejně rychlí i na dalších asfaltových závodech," doufá pilot Škody Fabie S2000. Jeho letošní cíl už snad ani nemůže být jiný: stát se šampionem Mistrovství Evropy.

Komentářů celkem: 11
23. 4. 2014 21:33
0 0
A Fabia S2000 se dál vyvíjí, nebo je to odpískáno a vše se soustředí jen na R5?
23. 4. 2014 22:03
0 0
na S2000 se uz nic homologovat neda, ne? Vzdhledem k tomu, ze konkurence S2000 je uz vygumovana, tak by to bylo jen plytvani penezi.
24. 4. 2014 06:43
0 0
Tak že fabia s2000 bude asi v kopřivách naznačuje šef škodovky ve videu cesta za snem s Honzou Kopeckým a prioritou je R5.Jinak co se týká Lapíka,nic proti tomuto mladému a snad nadějnému jezdci.Všude jinde jsou ůspěchy a výsledky a pak přijede na( pro některé podřadnou) Barumku a hoří tu jak papír.Čím to tak asi je....smajlík
24. 4. 2014 07:51
0 0
ten papír hořel s časama v TOP5, před ním o 0,5s/km jeho týmovej kolega, kterej tohle auto vyvinul a dva další matadoři, kteří tam znají snad každej šutr, Kresta určitě a Pech skoro určitě smajlík
24. 4. 2014 08:09
0 0
Aaaa, koukám, že už tady opět máme tu starou známou píseň. Barumka je ta jediná rally, která ukáže. Vážně se divím, že někdo mrhá prostředky na účast v celém mistrovství Evropy nebo dokonce světa. Vždyť by přece stačilo dobře zajet jen na Barumcesmajlík Tahle soutěž je v evropském a světovém měřítku mimořádná jen tím, jak jsou rozflákané úseky na česko-moravské imitaci asfaltu spojené s letištními úseky, kde vyhrává ten, kdo má více vymaštěno v hlavě. Do ME určitě patří, právě tím, že je to maglajs, který nikde jinde není, ale soudit někoho podle toho, že nezajede na Pinďule?
24. 4. 2014 10:08
0 0
Výborně rozjetý před Krumlovem. Bude to boj s Kopeckým a domácí piloty.
24. 4. 2014 11:38
0 0
Myslím, že se mezi TOP jezdci nenajde nikdo, kdo by na Barumce v minulosti nikdy nehavaroval smajlík .... Lappi tam jel loni poprvé smajlík ... Jinak super výkon, má skvěle nakročeno k titulu ME smajlík
24. 4. 2014 11:52
0 0
Jen krátce k té Barumce: Lappi měl fest dobrou rychlost, zahodil to do kopřiv, tedy nic na unáhlené závěry. Počkám na letošní Barumku. naopak Wiegandovic Pepík je ňákej neslanej, nemastnej.
Jen se chci zeptat, víme my, co dělal Lappi zamlada? Jako hodně zamlada? Pač já nejsem schopnej dohledat jeho život před rokem 2010. Na eurosportu jsem zaslechl cosi, že jezdil okruhy, ale možná jsem se přeslechl.
24. 4. 2014 12:39
0 0
Nevím, jestli jsem někde neviděl, že jezdil motokáry, ale bez záruky smajlík
24. 4. 2014 13:38
0 0
Z rozhovoru na konkurenčním serveru: „Když mi bylo šest, začínal jsem na motokárách. V kartingu jsem vydržel deset let a získal jsem tři tituly mistra Finska. Potom jsme se snažili najít finance na posun do Formule Renault, ale ve Finsku jsme neuspěli. Proto jsem začal v šestnácti s jednodenními rallysprinty, a to se mi zalíbilo. Finská federace AKK podporuje vybrané tréninkové skupiny. Jednu z nich vedl Risto Mannisenmäki (bývalý navigátor T. Mäkinena) a myslím si, že ve mně viděl talent s možností dalšího růstu. Dostal jsem od něj spoustu cenných rad."
24. 4. 2014 17:49
0 0
A zase pro ty co mají averzi na Barumku,já to myslel jinak než je asi napsáno.Neprosazuju Barumku a už vůbec nehaním Lapíka,jen když jel myslím jiné asi cca jednu nebo dvě soutěže u nás před Barumkou tak se dařilo vše jak mělo a přišla právě Barumka(ano vyhořely tu i jiné hvězdy ale zajely tu i poprvé bednu i jiní před letitými domácímí šampiony)a byla to sice nevinná šupička ale konečná.Osahal si ji tak snad mu letos výjde.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!