24. 4. 2014 20:58 − 1891× − 0

Circuit of Ireland National Rally – komentář

Třetí muž úvodní irské rally zaznamenal hned na začátek rally za volantem svého Fordu Focus WRC 08 nejrychlejší čas.

Na zajímavé asfaltové tratě v Severním Irsku o víkendu zavítal evropský šampionát a jeho přední zástupci se tam utkali v dalších bojích o mistrovské body. Soutěže se ale samozřejmě účastnily rovněž posádky absolvující irský asfaltový šampionát. V něm mohou startovat rozličné vozy v zahraničí homologované i nehomologované včetně speciálů WRC, takže národní jezdci rally absolvovali v rámci vloženého pole. Třetí muž úvodní Galway Rally Donagh Kelly zaznamenal hned na začátek rally za volantem svého Fordu Focus WRC 08 nejrychlejší čas. V dalších dvou zkouškách se mu ale na skocích, které jsou pro tratě Circuit of Ireland doslova typické, moc nedařilo a už po RZ 2 se propadnul za Subaru Impreza WRC S12B úřadujícího mistra Garryho Jenningse. Pro obezřetný start se rozhodnul vítěz úvodní rally Declan Boyle, který své Subaru Impreza WRC S12B nastavil na pomalejší tempo a držel se na třetí příčce.

Do druhé sekce lídr šampionátu změkčil podvozek svého speciálu a hned to bylo na jeho tempu znát. V pátém testu se navíc dopustil chyby a následně divoké piruety Kelly, což Boyle okamžitě využil k posunu na druhou příčku a tu si i přes neustále útoky soupeře ve Fordu udržel. Ve vedení se už po druhém testu objevil Jennings a na konci etapy už měl na první příčce náskok 23,2 sekundy. Za nejrychlejší trojicí spolu bojovala dvojice pilotů Mini WRC. Rychleji začal Derek McGarrity, ovšem pak i kvůli problémům se spojkou trochu ztratil a jeho pozici převzal Eugene Donnelly. Na konci páteční etapy držel čtvrtou příčku stále Donnelly, v jehož prospěch hovořilo 12,6 vteřiny.

Do náročné sobotní etapy někdejší šampión nevstoupil vůbec dobře. V jedné technické pasáži chyboval a jeho Mini WRC skončilo mimo trať. O jednu příčku nahoru se tím posunul další pilot stejné techniky McGarrity. Na pódiových příčkách se v první ranní zkoušce nic zvláštního nedělo, vrásky na čele však jezdcům přidělávalo počasí, kdy během jediné hodiny vystoupala teplota o 12 stupňů a všichni přemýšleli o tom, jak výhodná nakonec bude jejich ranní volba gum. Hodně bizarní odstoupení potkalo třetí Mini WRC. Alan Carmichael s ním absolvoval 15 mil se „zataženou“ ruční brzdou a doslova uvařil zadní diferenciál.

Kelly s Focusem WRC stále držel třetí příčku a v RZ 13 jeho snahy o posun před Boyleho skončily na poli mimo trať. I přes tuto ztrátu jeho odstup zůstával těsně nad čtvrt minuty. Hodně k tomu pomohl i incident jezdce Subaru, který na skoro půl minuty zaparkoval v příkopu. Svou pozici před Kellym si ale Boyle dokázal až do konce soutěže udržet a nakonec za to ještě získal hodně sladkou odměnu. Soutěž měl po dvou stech ostrých kilometrech rozjetou na jasné vítězství Jennings. Na konci předposlední zkoušky se ale dostal do potíží, které jej stály tolik času, že před posledním testem rozestup mezi ním a jeho nejbližším soupeřem činil pouhé tři sekundy! Jennings nervy drásající finále těsně před koncem posledního testu nezvládnul a místo vítězství si domů odvážel rozbitou Imprezu.

Konečné výsledky této irské soutěže si můžete prohlédnout na ewrc-results.com

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!