Fifty- Fifty zahájil sezónu na dvou frontách

První dubnový víkend otevřel motoristickou sezónu pro zlínský tým Fifty fifty na Valašsku.

První dubnový víkend otevřel motoristickou sezónu pro zlínský tým Fifty fifty na Valašsku, kde se posádky Miroslav Kadlec – Daniel Janalík a premiérově i Michal Červenka – Martin Ševčík rozhodli pokořit nástrahy prvního podniku sprintového šampionátu v rámci tradiční Valašské Rally. Na druhém konci republiky a ve zcela odlišné disciplíně se pak představil na autodromu v Mostě další z členů týmu Viktor Mechl, jenž usedl do kokpitu formule Tomis N-1400 a odkroužil si na okruhu premiérový závod sezóny v rámci Carbonia Cupu.

Nejprve tedy pojďme na Valašsko, kde se představil premiant v barvách Fifty -Fifty Michal Červenka , ale také stálý člen týmu Mirek Kadlec. ,,Do třetice v cíli, to byl náš hlavní sen při letošním startu na Valašské rally," začal povídání zlínský pilot vozu Honda Civic. V předchozích dvou ročnících jej totiž ze závodu vždy vyřadila drobná kolize, což se projevilo na opatrné jízdě především brzy po startu.

,,Opatrná jízda se bohužel projevila na dosažených časech. Pocit po dlouhé zimní přestávce v autě byl hodně rozporuplný. Na jedné straně tě dusí tíha dojetí do cíle, a na druhé straně touha jet ještě rychleji. Mezi těmito myšlenkami bylo hodně těžké hledat kompromis," vzpomíná s odstupem času a již s úsměvem na tváři na pocity za volantem při prvním letošním startu Mirek.

Posádka Hondy však s přibývajícím časem stráveným na trati získávala na rychlosti a především pak na důvěře v auto. ,,Po prvním servisu, kdy jsme změnili nastavení auta, byla honda o hodně klidnější. Jenže bohužel při průjezdu první Bystřičky hned dole pod hrází auto ztratilo výkon a nechtělo se vůbec dostat do otáček. Pocit z auta byl najednou strašný, neboť jsem nevěděl co řadit a spolujezdce jsem skoro nevnímal," přiznal pilot, který byl již pomalinku smířený s tím, že ani napotřetí cíl Valašky asi nespatří. Po dojezdu do cíle RZ a telefonním hovoru s mechaniky v servisu ,nechala posádka dle jejich rad auto chvíli stát s vypnutým motorem. Po dojezdu do přeskupení navíc kluci poslechli zvuk motoru a neshledali na něm žádnou závadu. To posádku trochu zklidnilo a mohla se tak vydat vstříc zdolávání poslední rychlostky. Po cestě na start však Mirovi neustále vrtalo v hlavě, proč auto nechtělo jet. ,,Neustále jsem vyhodnocoval, co se stalo, až mne napadla myšlenka "že ty jsi nevrátil zpět ručku? " pousmál se potutelně Mira, jenž téměř 2/3 těžké RZ absolvoval se zataženou ruční brzdou.. ,,S myšlenkou neudělat stejnou chybu jsem šel do poslední RZ a dával si pozor co dělám především na parkovišti pod hrází, kde ručka zůstala v nesprávné poloze při prvním průjezdu. Chyba tedy nebyla ve voze, ale opět mezi volantem a sedačkou, " přiznal Mira sportovně. Poslední RZ si tak posádka užila již na plno a svým výkonem si jen potvrdila, že i s těmi nejlepšími ve skupině lze závodit. V cíli byli nakonec Mirek s Danem klasifikováni na celkovém 56. místě a osmém místě ve třídě 9. Dalším závodem bude pro Mirka slovenská Rally Prešov, kde se po jeho boku premiérově posadí na sedadlo spolujezdce Zdenka Tamášová.

Druhá posádka týmu Fifty- Fifty Michal Červenka – Martin Ševčík se na valašsku představila s osvědčeným vozem Peugeot 205 Gti. I přesto, že se díky zrušení hned poloviny RZ v závodě posádka příliš nesvezla, dosáhla velmi slušného výsledku v podobě šestého místa v rámci poháru pořadatele a celkově pak místa pětačtyřicátého. ,,Mimo toho, že jsme se tady moc nesvezli, jsme docela spokojeni. Šlo nám především o vyzkoušení auta a dosažené časy naznačily, že funguje na výbornou. Již teď se ale těšíme na další závod, kterým pro nás bude stejně jako pro Mirka domácí Rallysprint Kopná," vzhlíží již směrem k téměř domácímu podniku želechovický pilot.

Třetím týmovým zástupcem je jak bylo zmíněno výše Viktor Mechl, který již v loňské sezóně začal koketovat s okruhovým závoděním ve formuli. Letos vstoupil do první kompletní sezóny s formulí Tomis a budeme jej tak pravidelně vídat na okruzích v rámci Carbonia Cupu. V době konání Valašky Viktor vybojoval první body za vítězství ve třídě D2 a páté místo mezi formulemi na okruhu v Mostě.

"Od prvních tréninků jsem měl stále na čem pracovat. Největší pomocí mi byl technik s telemetrií. Okamžitě viděl všechny mé chybičky a rezervy, což je výhoda při projíždění stejné zatáčky znovu a znovu a přesto pokaždé trochu jinak. Je to úplně něco jiného, než znám z rally a zatím mě to velice baví. Určitě se toho za tento rok opět naučím hodně nového, těší se na zbytek letošní sezóny Viktor."

Další zkušenosti s formulemi bude pilot ze Zlína sbírat již 19. května při závodě na Slovakiaringu u našich východních sousedů.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!