Dramatická zápletka od začátku až do konce

Na start krumlovské soutěže se postavilo pět dvojic, které se přihlásily do pohárové klasifikace.

Rallye Český Krumlov 2014 poznala definitivního vítěze pohárového klání ROPRO Clio R3 Czech Trophy až v samotném závěru. Josefu Petákovi nakonec po posledním testu zůstalo k dobru pouhých pět vteřin před Adamem Koblihou. O to více mohla valašského pilota mrzet minutová penalizace…

Na start krumlovské soutěže se postavilo pět dvojic, které se přihlásily do pohárové klasifikace. A nakonec se všem podařilo zdárně absolvovat téměř 167 ostrých kilometrů. Zejména sobotní etapa, kterou provázelo nevlídné počasí a teploty jen kousek nad nulou, pořádně prověřila jezdecké kvality všech jezdců.

Úvodní speciálka na českobudějovickém výstavišti přinesla první dílčí vavřín pro talentovaného Adama Koblihu. Valašský jezdec však pokračoval v rychlém tempu i nadále a do servisu po RZ4 se vracel na vedoucí pozici. Nutno však zmínit, že ve třech zkouškách sekce se společně s Josefem Petákem a Patrikem Rujbrem podělili o vítězství na „erzetách“ a po RZ4 byli srovnání v pěti vteřinách. Opakované průjezdy tři klasických zkoušek první etapy Rallye Český Krumlov dále potvrzovaly vyrovnanost špičky ROPRO Clio R3 Czech Trophy. Adam Kobliha si však vedení nenechal vzít, na Josefa Petáka měl k dobru 5,3 vteřiny. Patrik Rujbr se propadl na třetí místo, na čelo ztrácel přes dvacet vteřin. Ztráta čtvrtého Vlastimila Maxy už byla více než minutová, s novým vozem se sžívala i domácí Martina Daňhelová.

O konečném vítězství dvojice Josef Peták – Alena Benešová rozhodla druhá etapa. V jejím průběhu sice příbramská dvojice tahala za „kratší provaz“, ale nakonec v závěru uhájila darovaný náskok. Adam Kobliha s Petrem Chodurou totiž inkasovali minutovou penalizaci na předčasný příjezd do časové kontroly a v cíli se museli spokojit s druhou příčkou. O to více se už nyní můžeme těšit na další závody ROPRO Clio R3 Czech Trophy, neboť Petákovi zřejmě roste v osobě Koblihy zdatný konkurent v boji o celkové prvenství.

„Pro mě jsou Adam s Petrem určitě morálními vítězi. Na to, že nemají s cliem příliš odjeto, zajeli perfektní závod. Klobouk dolů před jejich bezchybným výkonem. Ale na druhou stranu mi přijde normální, že mladý šikovný kluk je rychlejší než já. Tak by to mělo být, v 55 letech už budu jen těžko zrychlovat… Bohužel taková chybička, která je připravila o lepší výsledek, se prostě občas stane každému, určitě to není tragédie… Naopak ze svého výkonu jsem byl trochu rozpačitý. Nějak jsem se nemohl vyrovnat s novými pneumatikami a nastavením podvozku. Dostali jsme je na poslední chvíli a pro další závody budeme hledat řešení. Určitě se pokusíme najít nějaké rezervičky,“ komentoval vítězný Krumov Josef Peták.

„Rally Český Krumlov je zdárně za námi a musíme být spokojeni. Mnohému jsme se na krumlovských tratích naučili, posbírali mnoho cenných zkušeností, které doufám zúročíme v dalších závodech. Určitě jsme na dobré cestě. V průběhu rally jsme se nějak zásadně nesledovali dosahované časy, jeli jsme si vlastní závod, o to více nás průběh závodu překvapil. Poznávali jsme i nové evropské pneumatiky, které i za panujících podmínek fungovaly výtečně,“ reagoval Adam Kobliha.

A do tohoto duelu bude jistě dále chtít zasáhnout i Patrik Rujbr, jenž za vedoucí dvojicí zaostal o více než minutu. Do závodu nastupoval po zlomenině zápěstí, což se ukázalo být při dvoudenním závodě značným handicapem.

„Ruka určitě ještě nebyla v pořádku. S každým odjetým kilometrem jsem cítil větší a větší bolest. Proto jsem rád, že jsme dojeli až do cíle, neboť jsem měl i myšlenky na odstoupení. Uvidíme, jak se ruka dá do pořádku a až podle toho se rozhodneme o startu na Šumavě,“ přiznal Patrik Rujbr.

Vlastimil Maxa s velezkušeným navigátorem Štěpánem Palivcem skončili čtvrtí, pátou bodovanou příčku obsadili Martina Daňhelová s Vlastimilem Daňhelem.

„Jsem rád, že se potvrdilo moje očekávání, že ROPRO Clio R3 Czech Trophy může dostat nový náboj. Adam Kobliha, i když nakonec skončil druhý za Pepou Petákem, rozhodně oslnil. Průběh českokrumlovské soutěže byl dramatický od začátku až do konce a nakonec rozhodovaly pouze vteřinky. A to je na rallysportu vždy krásné," komentoval výsledky promotér ROPRO Clio R3 Czech Trophy 2014 Zdeněk Pekárek.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!