8. 5. 2014 21:16 − 2328× − 1

Oregon Trail Rally – komentář

V Oregonu se na tamních šotolinových cestách o minulém víkendu odehrálo třetí dějství amerického šampionátu.

V Oregonu se na tamních šotolinových cestách o minulém víkendu odehrálo třetí dějství amerického šampionátu. Ten v předešlých letech ovládnul David Higgins pilotující Subaru Impreza připravenou v rámci pravidel americké kategorie Open. Do letošního ročníku rodák z ostrova Man vstoupil znovu nejrychleji, když vyhrál sněhovou Sno*Drift Rally. V druhém dílu šampionátu se ovšem cíle nedočkal a bezesporu mu prospělo, že se do cíle nedopracoval ani jeho velký rival, jeden z nejrychlejších Kanaďanů Antoine L’Estage. Pilot Mitsubishi se bohužel na start třetí soutěže roku v Oregonu nepostavil a Higgins tak měl možnost se od něho bodově odpoutat. Na startu tentokrát chyběl i další přední pilot mistrovství Ken Block, který za volantem svého Fordu Fiesta zvítězil v 100 Acre Wood Rally.

Na soutěžní tratě se během druhého podniku v Missouri vrátil známý showman Travis Pastrana, který se stal novým týmovým kolegou úřadujícího šampióna Higginse. Oregonský podnik se při absenci zbylých dvou jezdců s ambicemi na vítězství měl stát duelem právě těchto dvou Subaru. Oba borci očekávání splnili, na trati si nic nedarovali a třídenní soutěž se proměnila v jejich strhující bitvu. Kratičký úvod soutěže se odehrál na dvou průjezdech dvěma úseky vytýčenými na portlandském závodním okruhu. Pastrana do soutěže nastoupil po těžké havárii, která se mu stala o předchozím víkendu při závodu Off-Roadů. Poranění nohy a otřes mozku ale nebyly natolik vážné, aby jezdce Subaru připravily o druhý start v letošním americkém soutěžním šampionátu. Do oregonské rally vstoupil Pastrana výtečně, ze čtyř úvodních zkoušek tři vyhrál a rázem měl na svého úhlavního soupeře Higginse náskok 4,4 sekundy.

Druhý den už se jezdecké pole vydalo na přírodní šotolinové úseky a na nich vládnul britský pilot. Kdyby jeho Imprezu v šesté zkoušce nepostihnul defekt, vyhrál by Higgins všechny sobotní zkoušky. Tato událost se ale nakonec ukázala v souboji s Pastranou jako zásadní. Americký jezdec si díky tomu nejen udržel vedení z pátku, ale zároveň jej navýšil na 79 sekund. V kategorii Super Production se do vedení ráno vyhoupnul Nick Roberts, ovšem v osmém testu jeho Subaru vzplálo a australská spolujezdkyně Rhianon Gelsomino musela do nemocnice. Do vedení kategorie se po sobotní etapě dostal další pilot Imprezy Dillon Van Way. David Sterckx s obdobným speciálem sice zaostával o třičtvrtě minuty, ale to mu nezabránilo v zahájení nedělního útoku. Belgičan se lídrovi Super Production kilometr po kilometru přibližoval a tak bylo jen otázkou, zda mu budou zbylé ostré kilometry k vítězství stačit. Van Way asi v koutku duše trochu doufal, že by některý z testů mohl být třeba zrušen. To se nakonec nestalo a Van Wayovi se nepodařilo v přímém souboji svému soupeři odolat. Pro Sterckxe v cíli hovořilo nicotných 7,4 sekundy.

Skvělý úspěch mohl ještě podtrhnout posunem na pódium. Ovšem Adamu Yeomanovi jeho náskok ze soboty stačil a bronzový stupínek si nakonec pohlídal. Závěrečné drama přinesl i duel vedoucích jezdců Subaru, kde byl v roli pronásledovaného Pastrana a v roli pronásledujícího Higgins. Brit už v sobotu mohl vyhrát všechny zkoušky, ale nakonec se mu to povedlo až v neděli. Do předposlední zkoušky nastupoval už s odstupem jen 6,2 sekundy a i zde to vypadalo, že bude mít souboj stejný průběh jako ten o vítězství v Super Production. Pastrana svému soupeři ale situaci ještě trochu ulehčil, když předposlední test dokončoval na dvou defektech. Ani v druhém letošním startu se tedy Američan vítězství nedočkal, zatímco jeho britský kolega vyhrál podruhé a upevnil si vedení v šampionátu.

Pořadí v cíli:
1. David Higgins/Craig Drew (GB) Subaru Impreza WRX STI 1:44.52,8
2. Travis Pastrana/Christine Beavis (USA) Subaru Impreza WRX STI +3.37,4
3. Adam Yeoman/Jordan Schulze (USA) Subaru Impreza WRX STI +7.01,7
4. David Sterckx/Karen Jankowski (B/USA) Subaru Impreza WRX STI +7.57,3 (1. SP)
5. Dillon Van Way/Andrew Edwards (USA/GB) Subaru Impreza WRX STI +8.04,7 (2. SP)
6. George Plsek/Stephen Quin (USA/IRL) Mitsubishi Lancer Evo IX +11.04,3
7. Lauchlin O'Sullivan/Scott Putnam (USA) Subaru Impreza WRX STI +12.16,5 (3. SP)
8. Ramana Lagemann/Nathalie Richards (USA/CDN) BMW M3 +12.42,3 (1. 2WD)
9. Andrew Comrie-Picard/Ole Holter (CDN/USA) Ford Fiesta ST +13.13,8 (2. 2WD)
10. Mickey Moran/Alice Von Denes (USA) Subaru Impreza WRX +20.33,8 (4. SP)

Stav šampionátu: 1. Higgins 45, 2. Pastrana 34, 3. Yeoman 32, Van Way 32, 5. Sterckx 26, 6. Block 22, 7. Roberts 21, 8. O'Sullivan 20, 9. L'Estage 18, 10. Beland 11, Comrie-Picard 11

Komentářů celkem: 1
9. 5. 2014 18:021
0 0
Gratulace pro ceskeho rodaka Jirku Plskasmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!