9. 5. 2014 22:57 − 8754× − 35

34 nebo 7 493?

Příznivce motoristického sportu a zvláště rallye zaujala mimo jiného dvě čísla, která byla v této době zveřejněna.

Příznivce motoristického sportu a zvláště rallye zaujala mimo jiného dvě čísla, která byla v této době zveřejněna. Číslo 34 znamená počet posádek přihlášených na Rally Šumava. Rally Šumava patřila k našim nejvýznamnějším soutěžím a až donedávna, i přes její, nebo možná právě pro její náročnost byl o start na Šumavě zájem mezi posádkami a nejen těmi, které si dělaly odůvodněné naděje na umístění v popředí výsledkové listiny a z toho plynoucí i trocha mediální slávy. Zástupy fanoušků lemujících tratě rychlostek v zimě, sněhu, blátě dokázaly ocenit i ty, kteří skončili na štítě, ale do poslední chvíle bojovali s maximálním nasazením. Na velký zájem o start na „Šumavě“, kdy se každý soutěžák chtěl stát taky součástí té legendy, která ožívá ve vyprávění starých kozáků, o nočních sprintetapách, erzetách v mlze, která nebyla pro mlhu ani vidět, o Trabantech, jejichž řidiči to v takových podmínkách dokázali natřít i stotřicítkám a v dalších starých pověstech závodnických. Na tuto přitažlivost „Šumavy“ hřešili dlohou dobu pořadatelé z Pošumavského automotoklubu, o jejichž přístupu k závodníkům se bohužel také tradují legendy, bohužel zcela opačného charakteru než ty závodnické. Dlouho jim to vycházelo.

Zrovna tak přístup k závodníkům ze strany Autoklubu ČR, potžmo jeho orgánu FASu, kdy ze sezóny na sezónu zavádění dalších a dalších předpisů a nařízení, a to i takových, které Mezinárodní automobilová federace ani pro národní mistrovství nenařizovala, a které jen zvyšovaly finanční zátěž závodníků, rozhodně nepřispívalo k rozvoji, nebo alespoň udržení stávající úrovně, což by mělo být smyslem a náplní práce Autoklubu ČR. Smysl zavádění těchto nařízení je snad jediný. Ukojit lokajskou povahu a předvést se vrchnosti v Paříži( jako v jiných dobách a oblastech ve Vídni, Berlíně, Moskvě, Bruselu), jací jsme my funkcionáři kabrňáci a človíčkové dole to zase zkousnou. Jo, jo, kousali dlouho a hodně, ale teď, zdá se, ucho u pověstného džbánu ruplo. 34 slovy třicet čtyři posádek přihlášených na Rallye Šumava roku 2014!

Zdálo by se tedy, že rallysport u nás vymírá. To je ovšem kardinální omyl. Svět motorů, časopis všech motoristů, přinesl materiál Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Podle ministerstva vykazuje Autoklub ČR v rallye 7 493 sportovců! Mládežníků v rallye je 1 085. Pro takové množství závodníků se jistě po celé republice musí v sezóně pořádat víkend co víkend skvěle obsazené soutěže. Z tohoto počtu se musí zákonitě rekrutovat ne jeden, ale možná desítky jezdců úrovně pánů Loeba, Ogiera, Latvaly, Hirvonena a dalších. Tyto počty nám jistě musí závidět třeba finské a francouzské federace automobilového sportu s jejich trapnými systémy hledání, výchovy a podpory mladých talentů.

Nebo je to trošku jinak? Autoklub ČR na svých stránkách publikuje seznamy jezdců a spolujezdců pro rally, pro sprintrally a pro Pohár ČR, tedy soutěže v mistrovstvích, které AČR vypisuje. Dal jsem si tu práci a spočítal jsem je. Vyšlo mi celkem 530 jezdců a 537 spolujezdců, celkem tedy 1 067 sportovců( mohl jsem se v řádu jednotek splést). V těchto seznamech jsou i závodníci v soutěžích historiků, kteří jsou ovšem v tabulce uveřejněné ve Světě motorů vedeni zvlášť v počtu 1 283. Takže ministerstvo má ve výkazech skoro 7,5 tisíc sportovců, Autoklub na seznamu 1 067 a na startu podniku Mezinárodního mistrovství ČR je 68 lidí a 54 v historikách.

Aby to pořadatelé rallyového mistrovství nemuseli řešit tak, jak to vyřešil Svaz závodů do vrchu. Aby vůbec mohl Autoklub uspořádat mistrovství v disciplíně, kde opět ministerská tabulka vykazuje 2 883 závodníků musel podepsat smlouvu z nezávislým promotérem a mistrovství republiky se jede jako součást seriálu, který není zapsán v kalendáři FAS, tedy obdobného seriálu, v kterém byli jezdci s licencí FASu za svůj start disciplinárně potrestáni ročním odebráním licence. Když jde vlastní mistrovství AČR do kopru, tak jdou zásady a předpisy zřejmě stranou a najednou je možný dokonce společný závod na jedné trati se stejným zabezpečením. Společný závod se společným zabezpečením na stejné trati, při přibližně stejném jezdeckém zastoupení obou seriálů přináší i stejné náklady, tedy startovné pro jezdce. Ovšem jelikož nezávislý promotér nečerpá žádné dotace ze státního rozpočtu, zatímco Autoklub ČR v roce 2014 podle publikované tabulky získá pro vrchaře 2 863 200 Kč, takže startovné není pro jezdce z obou seriálů stejné, ale dotovaní závodníci Autoklubu mají startovné nižší. Nebo snad ne? Samozřejmě, že ne. Držitelé licence FAS na závodě Brněnský drak platili startovné 5 600,- bez DPH plus 600,- pojištění. Závodníci v nezávislém seriálu MREC v totořném závodě 2 800,- plus 620,- pojištění. Když se proti této nerovnosti platby za stejný servis ohradil ing. Josef Michl a snažil se zorganizovat ostatní jezdce, předseda vrchařského svazu si na něj stěžoval na VV FAS a ing. J. Michl, závodník evropského kalibru, se bude zpovídat Etické komisi Autoklubu ČR. Jestli vůbec někdo ve vedení Autoklubu ČR ví, co znamená slovo etika?

Jarda Malík, fanoušek rallye, pořadatel v nezávislých závodech do vrchu a na revivalech.

Komentářů celkem: 35
22. 5. 2014 15:38
0 0
Původně napsal Vrátníček
Myslím, že je zde ta diskuze nějak mimo podstatu věci. Já jako motoristický sportovec a nečlen AČR nemám zapotřebí nějak měnit struktůru či fungování AČR,protože ani nechci být s touto organizací/ či nyní spolkem/ mít cokoliv společného. Federace automobilo...

Aniž bych AČR resp. jeho vedení jakkoli obhajoval, asi takto.
Momentálně je stav věcí jaký je a máte v podstatě jen tři možnosti.
1. se stát členem AČR a prosazovat své názory v rámci této organizace. A následně třeba dosáhnout změny.
2. Založit konkurenční svaz a pokusit se získat statut národní sportovní autority místo AČR. (Můžete se např. zapojit do ÚAMK a budete to mít třeba o něco málo snadnější).
3. Nechat věci jak jsou a ušetřit si čas, peníze a nervy.

Pokud někoho napadne jiná možnost, nechť dopíše.
22. 5. 2014 22:32
0 0
ještě jedna možnost tu je: říct svůj názor na platformě soutěžím nakloněného media, bez ohledu na to, jsem-li, nebo nejsem-li, členem jakékoli spolku či sdružení, v některých krajích se tomu říká svoboda projevu smajlík
22. 5. 2014 22:52
0 0
Ta tvoje možnost - podle mého - spadá přesně do 3 možnosti příspěvku od SABOTAGE
22. 5. 2014 22:58
0 0
ó nikoli, upozorněním na problém, rozhodně nenechávám věci jak jsou a rozhodně tím nešetřím času, ni peněz a nervů smajlík
22. 5. 2014 23:27
0 0
To upozornění na problém na nějakém foru je ale ve smyslu příspěvku SABOTAGE, neřešení konkrétního problému. Proto to zahrnul do bodu 3. Jsem ale dalek toho, vyvracet tvůj pohled, přesvědčení.
23. 5. 2014 02:14
0 0
Původně napsal Novej
ó nikoli, upozorněním na problém, rozhodně nenechávám věci jak jsou a rozhodně tím nešetřím času, ni peněz a nervů

No a vyřešíš tím co? Prd Kelišová. O problému se ví a upozorňování je pouze konstatování stavu. Nicméně stav věci samotné je neměnný.
23. 5. 2014 05:28
0 0
ale no tak mi přece odpusťte, že nemám ambici vyřešit každej problém, o kterým vím, kterej se mi nelíbí a přesto bych rád dal najevo, že se stavem věcí nesouhlasím smajlík
23. 5. 2014 09:34 Upraveno 09:35
0 0
No tak kdyz se k tomu takto postavi kazdy, tak si sice hezky pobrecime, zanadavame, ale nestane se vubec nic. A to jsme se takovym oslim mustkem dostali zase zpatky na zacatek.
23. 5. 2014 10:56
0 0
Původně napsal SABOTAGE

O problému se ví a upozorňování je pouze konstatování stavu.

A kde se o problému ví? Tady, popř. mezi odbornou veřejností, která se motorsport zajímá. Ostatní občané, jejichž daně jsou takto nejspíš rozkrádány, to nevědí. A proto je potřeba to medializovat, nejen tady. To mi neříkejte, že všemi milovaný bulvární Plesk by se toho nechytil jako h*vno košile? Sice by u toho opět byly teatrální komentáře o bohatých podnikatelích ve vytůněných autech, kteří zabíjejí bezbranné domorodce při trati, ale těch už bylo hafo. Motorsportu jako takovému by to možná krátkodobě trochu ublížilo ještě víc, ale kdyby to vedlo k odstranění těch zkostnatělých struktur, tak z dlouhodobého hlediska by z toho měli všichni zainteresovaní profit?!
23. 5. 2014 13:31
0 0
Původně napsal SABOTAGE
No tak kdyz se k tomu takto postavi kazdy, tak si sice hezky pobrecime, zanadavame, ale nestane se vubec nic. A to jsme se takovym oslim mustkem dostali zase zpatky na zacatek.
a že zrovna tys toho, narozdíl od nás ubrečenců a nadávačů, udělal o hodně víc smajlíksmajlík
23. 5. 2014 14:31
0 0
Já teda čtu, že SABOTAGE vidí možnost řešení ve svém bodě 1 a 2. To ale nemusí znamenat, že má chuť řešit to osobně. Jen napsal alternativu k těm mnohdy úsměvným výkřikům řešičů pomocí defenestrace.
23. 5. 2014 19:38
0 0
buzerpark a sabotage děkuji,že jste mě pomohli otevřít oči zaslepené nenávistí k AČR.Neprodleně spěchám přihlásit se za člena a budu rozvracet ten chlév tvz. zevnitřsmajlík i když mě ten spolek vlastně vůbec nezajímá,tedy nezajímal by,kdyby tolik neškodil
26. 5. 2014 11:06
0 0
Původně napsal Novej
a že zrovna tys toho, narozdíl od nás ubrečenců a nadávačů, udělal o hodně víc


Milane, tentokrát jsi se spletl. Iniciativa probíhá, ale to je vše, co chci a mohu v tuto chvíli veřejně napsat. Když, tak můj telefon máš.
26. 5. 2014 12:58
0 0
A jen možná na závěr a pro úplnost. Řešíme zde rally, ale svaz rally je jen jeden z celkem 18 svazů, které jsou pod AČR. Já v tuto chvíli nemám dostatek relevantních informací ani například z okruhů, nebo z vrchů, abych byl schopen posoudit (ne)spokojenost zástupců těchto odvětví s vedením AČR. A to bychom byli jen u tří svazů. Problematika je tedy jak vidno o hodně širší, než zde řešíme.
26. 5. 2014 13:20
0 0
ale tak jsou věci a chvíle, kdy se pletu rád a bude-li tomu tak a povede-li to k lepšímu, rád smeknu a omluvím se, to mi asi budeš věřit, že smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!