Zuzana Eliášová - eWRC.cz
23. 5. 2014 15:34 − 1580× − 0

Dunovský: Šumava nezklamala

Na start Rallye Šumava Klatovy 2014 se po nedokončené krumlovské rally znovu postavil také jezdec Václav Dunovský.

Na start 49. Rallye Šumava Klatovy 2014 se po nedokončené krumlovské rally znovu postavil také poděbradský jezdec Václav Dunovský. Se stejným spolujezdcem, Jiřím Strossem, zato Citroën vyměnil za Peugeot 208 R2.

„Na Šumavu jsme se moc těšili, protože původně ani nebyla v plánu. Od začátku jsme si to užívali, pořadatelé sestavili skvělý harmonogram seznamovaček, takže jsme všechny RZ stíhali s přehledem napsat za jeden den,“ komentuje schopnost organizátorů Dunovský.

Ale aby to nebylo jen tak, nebylo na Šumavě vše zalité sluncem. A to doslova. „Zkrátka Šumava, to mě nepřekvapí. Bylo prostě hnusně. Nám to ale hrálo do karet, protože jsme mohli využít prořezané pneumatiky z Krumlova,“ uvádí s úsměvem Dunovský.

Václav Dunovský se do jižních Čech vrátil s nádherným duhově zbarveným Peugeotem s vizí sžití se s vozem a soutěže pokud možno bez rizika. Od počátku první etapy se dařilo posádce Dunovský – Stross zajíždět pěkné časy a drobná chyba ji dostihla až na poslední noční RZ. „Hrozně pršelo, takže jsme tu poslední RZ jen tak nějak dojeli. Paradoxně mě ta opatrnost stála chybu a udělali jsme menší průsek obilím, naštěstí to nebylo nijak dramatické,“ přibližuje krizi závodník z Poděbrad.

I v druhé etapě předváděl Středočech obrovskou převahu nad ostatními piloty ve třídě 6. Ačkoli dlouhý páteční večer nedovoloval přílišný odpočinek, na jízdě Dunovského to nijak znát nebylo. Ztrácel pouze při projíždění retardéry: „Hrozně pomalu vyjíždím ze zavřených retardérů na první rychlostní stupeň. Dusí se mi motor a ztrácíme tam moře času – to musím ještě řádně pilovat.“ To by ale nebyla Šumava, aby nevnesla do soutěže trochu dramatu. Tentokrát v podobě opětovného vydatného deště. „Závěrečné dvě zkoušky byly vážně očistec. Pneu jsme neměli příliš prořezané a také už měly něco za sebou a všude po cestách tekly proudy vody. Můžu říct, že to bylo několik kilometrů permanentního aquaplaninku. Navíc poslední kilometry té úplně poslední RZ byly na širokém a tom nejlesklejším typu asfaltu, kde to bylo opravdu peklo, ale zvládli jsme to,“ popisuje vybojované závěrečné kilometry Dunovský a zároveň hodnotí získané první místo ve třídě 6 a 4. ve 2WD: „Letošní rallye Šumava jsme si opravdu užili, auto bylo po celou soutěž skvělé, stejně jako mechanici, a celý náš tým. My jsme se dokázali držet od začátku do konce svého plánu, neriskovali jsme a časy se dostavily. Máme tedy na čem stavět a snad nám okolnosti dovolí, abychom mohli zkoušet postupně zrychlovat. Opravdu moc děkujeme našim fanouškům, kteří nás po celou dobu zahrnovali podporou a samozřejmě našim partnerům, které jsme velmi rádi reprezentovali, nejen, na cílové rampě.“

Fanoušci a podporovatelé Václava Dunovského ale nemusí čekat na jeho další možná působení v MMČR, neboť se již příští víkend znovu sejde v závodním voze s kamarádem spolujezdcem Adamem Eliášem při Rallysprintu Kopná. „S Adamem nám to teď vůbec nevycházelo, protože ředitel se vedle ředitelování dvou podniků vrhnul po hlavě i do práce pro autoklub, tak nebylo možné časově skloubit všechny tyto aktivity. Měli jsme ale pořád v plánu jet spolu dál. Nakonec pod vlivem okolností nastoupil na místo stálého spolujezdce Jirka a s Adamem jsme se dohodli na příležitostných startech. Moc se proto těším na Kopnou, že si ji spolu zase užijeme,“ osvětluje na závěr spolujezdceckou situaci Václav Dunovský.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!