25. 5. 2014 23:45 − 2335× − 0

Rally Saturnus – komentář

Největší soutěžáckou akcí ve Slovinsku je Rally Saturnus, na kterou se pravidelně vydává početná skupina posádek ze zahraničí.

Největší soutěžáckou akcí ve Slovinsku je každoročně Rally Saturnus, na kterou se pravidelně vydává početná skupina posádek ze zahraničí. Z Ukrajiny měl do Lublaně dorazit druhý nejrychlejší jezdec loňského ročníku Oleksandr Saljuk jun. Jak se ale u něho v posledních několika případech stalo zvykem, jeho jméno se mezi seznamem přihlášených a startovní listinou vypařilo. Jako první se tak na trať vypravil Yagiz Avci, který do Slovinska přivezl speciál Mini Super 2000, který letos pilotuje i v domácím tureckém mistrovství. Hned v úvodní divácké superspeciálce se ale Turek musel spokojit až se třetím místem. Nejrychleji rally rozjel další zahraniční jezdec Hermann Gassner jun. s tradičním Mitsubishi Lancer EVO X. Na výborné výkony z rakouských soutěží chtěl ve Slovinsku navázat další německý pilot Manuel Kössler se Subaru Impreza Sti R4. Na divácké superspeciálce v pátek večer se mu to druhým časem povedlo, ale v první přírodní zkoušce přišel pád až na konec top ten.

Následně se Kössler začal posouvat pořadím vzhůru a po nejrychlejším čase v prvním průjezdu nejdelším úsekem Višnja Gora už byl čtvrtý. V dalším testu se lídr Mitropa Cupu pustil i do zástupce české rally scény Vojtěcha Štajfa a sebral mu průběžný bronz. Český pilot Subaru ale souboj nevzdával a v RZ 6 se vrátil před německého soupeře. Kössler mohl zajistit pro Němce kompletní obsazení bedny, ovšem v předposledním testu místo posunu na třetí místo skončil mimo trať. Z bronzu se nakonec radoval Štajf a po drtivém útoku v závěru mohl dokonce skončit druhý, chybělo mu pouhých 4,2 sekundy. Pro double si tak na atraktivních slovinských tratích dojeli Gassnerové. Herman sen. skončil druhý a jeho syn si se stejnou technikou připsal naprosto jednoznačné vítězství. Zahraniční konkurence nakonec odsunula nejlepšího domácího jezdce a loňského vítěze Alekse Humara s Renaultem Clio R3 na čtvrtou příčku. Jedno ale tohoto Slovince těšit mohlo, s odstupem 42,1 sekundy až za ním do cíle dojel pilot zřejmě nejsilnějšího vozu v poli Avci, který se s místními tratěmi očividně nedokázal sžít.

Výsledky soutěže si můžete prohlédnout na těchto stránkách.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!