Zlato k narozeninám nezacinkalo, tentokrát zbyla brambora

Rozkaz zněl jasně – napodobit výsledek z prvního závodu, vybojovat vítězství ve třídě a umístit se v desítce absolutního pořadí.

Rozkaz zněl jasně – napodobit výsledek z prvního závodu v Hořovicích, tedy vybojovat vítězství ve třídě a umístit se v první desítce absolutního pořadí. Přesně takové ambice měl před 5. Rallye České Středohoří Vonka Racing, který se na start postavil v tradičním složení Jan Vonka – Tomáš Pfajfr s modrobílým BMW M3. Jejich snažení ale brzy zhatila stávkující technika.

Na osm desítek posádek čekalo zhruba šedesát měřených kilometrů v okolí Litoměřic. Jan Vonka, který v sobotu slavil své padesáté první narozeniny, se před soutěží nechal slyšet: „I přes nepříznivé počasí doufám, že si k narozeninám nadělím zlato.“ Jeho plán ale brzy vzaly za své.

„Na první rychlostní zkoušce se nám po vyjetí z jednoho retardéru ozvalo cosi zezadu. Myslel jsem, že jsme někde udělali gumu. Ukázalo se, že se ale jedná o poškozený diferenciál,“ doplnil spolujezdec Tomáš Pfajfr.

Odstoupit nebo pokračovat? Tuhle otázku si pokládala modřicko-jablonecké posádka krátce po projetí cílem zkoušky. „Řekli jsem si, že to zkusíme dovézt alespoň do servisu, kde by to kluci mohli vyměnit. Ani jeden jsme ale moc nevěřili tomu, že to vyjde,“ dodal Tomáš Pfajfr.

Jen těžko odhadovat, jestli bylo dokončení druhé a třetí zkoušky větším trestem pro posádku nebo jejich BMW. Diferenciál, který přišel nejen o olej, ale také o spousty zubů, nakonec vydržel.

„Vše jsem stihli a dorazili do servisu, kde kluci odvedli výbornou práci a za necelou půl hodinku vyměnili poškozený diferenciál,“ potvrdil spolujezdec.

V té době bylo jasné, že sen o kvalitním umístění je ti tam. Problémy se ale nevyhýbaly ani dalším posádkám, z čehož modřicko-jablonecké duo ve finále profitovalo.

„Soupeřům ve třídě se také nedařilo, takže po odjetí druhé sekce, která se skládala ze tří zkoušek, jsme se vrátili zpět do hry. Řekli jsem si, že zabereme a zkusíme utržit alespoň třetí místo ve třídě, na které nám scházelo něco málo přes dvě minuty,“ pokračoval Tomáš Prajfr a uzavřel: „Na posledních dvou měřených testech jsme zabojovali, ale bohužel to stačilo „pouze“ na bramboru. Ale i tak jsme rádi, že jsem spatřili cíl a ukořistili důležité body do hodnocení ve třídě.“

Posádka bledě modrého BMW už začátkem června vyrazí vstříc další, letos už třetí soutěži Českomoravského poháru v rallye. První červnový víkend na posádky čeká 4. Pewag Rally Orlické hory.

On-board video posádky z průjezdu RZ 9:

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!