Redakce - eWRC.cz
6. 6. 2014 23:27 − 2097× − 1

Šest pohárů ze Slušovic

Posádka Jiří Hladík – Ondřej Krajča má za sebou nečekaný vstup do Poháru ČR.

Nově složená posádka Jiří Hladík – Ondřej Krajča vyrazila testovat na Valašskou Rally.

Na testovací Valašce jste museli odstoupit z prvního místa ve třídě, jak probíhala příprava na Kopnou?

Valaška nás hodně mrzela, protože auto dostalo po sezóně velkou péči a v přípravě se nic nezanedbalo, bohužel nás krátce po startu třetí RZ zastavil roztržený obal převodovky.

To se nám stalo už podruhé a bylo potřeba vymyslet, jak tomu zamezit, což se nám doufám podařilo. Potom jsme se soustředili na podvozek, především na zlepšení trakce. Na tlumičích dle původní specifikace už se dál nepohneme, tím pádem jsme museli hledat jinou cestu. Auto bylo celkem třikrát na geometrii, každou změnu jsme testovali a myslím, že teď jsme zřejmě na úplném konci jeho schopností. Pokud bychom chtěli auto dál vyvíjet, museli bychom opustit historickou specifikaci a využít další možnosti homologace po roce 1990, ale to nechceme. Swiftík tedy i nadále zůstane, jako historik.

Po smolné Valašské rally máte s Ondrou za sebou váš první závod, jak se vyvíjí vzájemná spolupráce?

Musím říct, že dobře. Ondra se snaží a je závod od závodu lepší. I když jsem za začátku nevěděl do čeho jdu, jsem za tuhle volbu rád.

Hned na první rychlostní zkoušce jste se ujali vedení, které jste nepustili až do cíle. Jelo se naplno?

Právě ta první rychlostka nás nejvíc překvapila. Po odbočení do lesního úseku jsme se totiž ztratili v rozpisu a ten jsme chytli až asi dva kilometry před cílem. Myslel jsem, že dostaneme hned zkraje naloženo, ale bylo to naštěstí opačně.

Před závodem jsem se domníval, že našim největším soupeřem v absolutním pořadí poháru bude Péťa Vraj, ale všichni kluci ze špičky jeli rychle, takže jsme museli opravdu pospíchat. Na pár místech nám to trošku uteklo, ale pneumatiky Pirelli nás vždycky podržely. Jedeme šířku 160 a občas jsem se divil, jak se na tak úzkých gumách dá jet na hraně. V poháru bychom sice mohli jet i širší pneumatiky, ale máme nakoupené čtrnáctky, takže v tomto směru nic měnit nebudeme.

Auto fungovalo perfektně a bez problému až do posledního servisu, kde kluci zjistili značné vůle v zavěšení na zadní nápravě. Nebyl čas to nějak řešit, takže jsme poslední dvě vložky raději trochu zvolnili, ale na výsledek to nemělo vliv, což nás nesmírně těší.

Sledoval jsi v průběhu závodu, jak si vedete v absolutním pořadí soudobých vozů?

Ondra mi hlásil, jak si stojíme v poháru a potom i absolutně, takže ano, ale nijak jsem to neřešil – šlo nám prvotně o první místo v PČRR.

S výsledkem závodu jste tedy spokojeni?

Pro nás je to skvělý výsledek. Přece jen závodíme s historikem o obsahu 1300 ccm, a i když se srovnání se současnými vozy právě teď nenosí, pohled na celkové výsledky je pro nás opět velké zadostiučinění. Stále toužím po velkém autě a srovnáním se se špičkou, ale zatím jsou nabídky na pronájem neúnosné a koupit, nebo postavit svoje velké auto, je v dohledné době utopie.

A jak hodnotíte závod po pořadatelské stránce?

Tak to je kapitola sama o sobě. Až na pár formálních drobností, které zaskřípou na každé rally, je Kopná učebnicovým závodem pro pořadatele. Seznamovačky bez problému, servis v pohodě, vstřícnost pořadatelů příkladná. To se potom člověk nemůže divit, že na Kopnou přijede doslova záplava posádek. Ono jenom taková maličkost, když pořadatel čeká na cílové rampě i na poslední posádku, které podá ruku a krátce s ní promluví o průběhu závodu, udělá svoje. Za nás má Kopná jednoznačné absolutorium.

Vlastně pokud si odvezete z jednoho závodu šest pohárů, tak to asi ani jinak hodnotit nelze:) Ale vážně, závody jednoznačně parádní. Horší bylo, že Ondrovi nějací zbojníci vykradli během závodu auto, ale to bohužel pořadatel neovlivní.

Vaší další soutěží budou Hustopeče, které jsou poměrně specifické. Jak vidíš vaše šance tady?

Trať v Hustopečích hraje do karet vozům s větším výkonem motoru, tak uvidíme, jak to půjde. V současné době urychleně měníme poškozené díly a chystáme auto na víkendovou RallyShow, kde budeme spolu s Martinem Vlčkem a jeho Fabií Super 2000 vozit klienty Centra Paraple a nově i děti, které by chtěli zažít jízdu v závodním voze, ale jejich rodiče jim to z finančních důvodů nemohou dopřát.

Foto: Vít Bezděkovský, Jan Dušek, Tomáš Urban

Komentářů celkem: 1
9. 6. 2014 22:231
0 0
Gratuluji k vykonu modrej Swfit z Hradce z legendsmajlík smajlík smajlík smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!