Brambory stoupají na ceně, říká Martina Daňhelová

Po vítězném vstupu do sezóny vybojovaly Martina Daňhelová s Karolínou Jugasovou čtvrtou příčku ve třídě 8.

Po vítězném vstupu do sezóny vybojovaly Martina Daňhelová s Karolínou Jugasovou v dalším díle Mistrovství ČR ve sprintrally čtvrtou příčku ve třídě 8. V těžké konkurenci si děvčata vysloužila obdiv soupeřů za dvě dílčí prvenství a nadále jim patří vedení v celoročním hodnocení seriálu.

Mnozí pořadatelé automobilových soutěží sice v současnosti hudrají, že mají málo početné startovní listiny, Martina Daňhelová si ale na nedostatek konkurence stěžovat nemůže. Při dvoudenních podnicích letos závodí v rámci nejsilněji obsazené třídy 5, šampionátu sprintrally se už tradičně účastní ve třídě 8. V rámci této kategorie se při Rallysprintu Kopná představilo třináct posádek, přičemž Daňhelová byla mezi nimi jedinou dámou za volantem. Po dvou soutěžích v kokpitu vozu specifikace R3 se při moravské soutěži opět vrátila do vozu Renault Clio Sport, kvalitně připravovaného týmem LB Trans Racing.

Rallysprint Kopná je soutěží skoro kultovní, letos se jí dohromady zúčastnilo přes 130 posádek. Martina Daňhelová s Karolínou Jugasovou mezi nimi rozhodně nemínily udělat osudu a v přípravách nic nepodcenily. Vydaly se proto i na předstartovní shakedown, kde si Martina opětovně zvykala na odlišné vlastnosti ‚enka‘ oproti vozu R3. Že se jí to povedlo, ukázaly už výsledky z první rychlostní zkoušky, kterou byl technický ‚Kameňák‘. V nich se totiž dámská posádka objevila na první příčce ve své třídě! „Asi se projevil náš precizní a kvalitní rozpis, já sama měla totiž pocit, že jsme nijak na hraně nejely,“ popisovala své dojmy z úvodu soutěže světlovlasá pilotka. „Bohužel jsme na čele nevydržely dlouho, hned na následující Kopné mi to v jedné pravé rychlé zatáčce uklouzlo a já se lekla, že máme defekt. Jela jsem pak raději opatrně, nakonec se ale v cíli rychlostky ukázalo, že na vině byl jen rozteklý asfalt nalepený na kole. Pár vteřin ztráty ale stačilo k tomu, aby nás rychlé trio Řehák – Lunga – Hrubý přeskočilo. Když jsem poté na Hvozdné projela příkopem skoro jako Václav Pech na Šumavě, začínala jsem tušit, že tyhle moravské vlčáky tentokrát asi nezkrotíme. Přesto jsme s Karolínou ještě zabojovaly a i na druhém Kameňáku všechny chlapy zas udolaly. Zpět na medailové příčky už jsme se přesto vrátit nedokázaly. Zbylým soupeřům za námi jsme však ujely s bezpečným náskokem a čtvrté jsme zůstaly. A protože mým oborem je zemědělství, dobře vím, že i tahle ‚bramborová‘ medaile má svou velkou hodnotu, vždyť brambory každou chvíli zdražují,“ smála se v cíli Martina Daňhelová.

Z Kopné si Jihočeška odváží i Dámský pohár (tentokrát o to cennější, že k jeho získání bylo potřeba udolat i pilotku vozu 4WD) a také kupu bodů, které znamenají udržení se na čele třídy 8 v rámci hodnocení Mistrovství ČR ve sprintrally. Svůj hlavní úkol v podobě dosažení cílové rampy tentokrát dosáhla i druhá ‚rodinná‘ posádka, jedoucí nově ve složení Vlastimil Daňhel – Kateřina Janovská. Pro Daňhela staršího znamenala konečná sedmá příčka ve třídě 8 jeho první letošní bodované umístění. Úspěšný týmový přelom května a června následně završila spolujezdkyně Karolína Jugasová, která hned v úterý po soutěži zdárně odmaturovala. Teď nezbývá, než se těšit na začátek léta a s ním jihomoravskou Rally Hustopeče, která toto roční období tradičně zahajuje. Daňhelovi samozřejmě nebudou chybět!

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!