9. 6. 2014 20:55 − 3169× − 3

Rally Orlické hory aneb máme co zlepšovat

O víkendu jsem měl možnost navštívit 4. ročník Pewag Rally Orlické hory, který je zařazen do Českomoravského poháru v rally.

O víkendu jsem měl možnost navštívit 4. ročník Pewag Rally Orlické hory, který je zařazen do Českomoravského poháru v rally. Jako člen velké motoristické rodiny si neodpustím několik postřehů z této akce. Sám osobně nazývám všechny jezdce, pořadatele, fotografy a diváky velkou rodinou, která v dnešní době prochází složitým obdobím, na které se projevila jak finanční krize, tak i negativní a štvavé kampaně bulvárních televizí. Řada z nás různým způsobem vyzývá ostatní k tomu, abychom svým chováním a přístupem nezavdávali příčinu k tomu, že zejména rally bude zakazováno a nepovolováno. Řada fanoušků porovnává rally s fotbalem, hokejem a jedním s používaných argumentů je třeba vandalismus, způsobování škody a podobně. To vše mě donutilo k zamyšlení. Ono v tomto nejde o to, zda je daný závod zařazen ve volných podnicích nebo v rámci mistrovství ČR. Ono to totiž ohrožuje všechny a ve většině případů to má obdobná rizika. Nejde tedy o popisované poznatky získané čerstvě z Orlických hor, oni se mohou jako přízrak objevit kdekoliv.

Na téma chování jezdců a fanoušků na tomto podniku, jsem se záměrně zeptal ředitele rally Orlické hory Jiřího Procházky:

Nejspíše nikdo, kdo sám nikdy nepořádal závody v rally, není schopen objektivně posoudit všechnu tu dřinu, starosti a zařizování ohledně povolení, zajištění bezpečnosti jezdců a diváků, organizaci rally a všechno to dění kolem. Navíc v době ekonomické krize jedno z důležitých hledisek – položky startovné. Snahou většiny pořadatelů je udržet startovné dostupné široké škále jezdců, kteří nemalé finanční prostředky vkládají do přípravy a stavby závodních ramp. Na druhou stranu je nutné uvědomit si, jaké jsou náklady na uspořádání těchto závodů. Nejen různé poplatky, pronájmy ploch, ale nemalým dílem jsou to i náklady na finanční odměny těch, kteří nám – jezdcům zajišťují bezpečný průjezd traťí. Tito lidé, kteří jsou v přímém střetu s odpůrci rally a s lidmi, kteří svojí arogancí a blbostí nehodlají respektovat bezpečnostní opatření. Po celou dobu závodu jsou venku vystaveni nepřízni počasí, ať již deště, zimy nebo naopak veder. A zeptali jste se jich někdy, kolik za to mají? Přesto se najdou arogantní jezdci nebo fanoušci týmů, kteří svým sprostým chováním tyto lidi urážejí. Kdo z Vás by se za nějakou malou finanční odměnu nechal urážet a 2 dny trávil kolem tratí? Díky pár hlupákům se může lehce stát, že tito lidé, než by se nechali urážet, se příště takové akce nezúčastní. K řadě zbytečným problémům a nedorozuměním dojde jen proto, že si posádky ani řádně neprostudují základní ustanovení nebo tyto základní ustanovení nedodržují.

Víkendová akce mě přesvědčila, že začínám chápat pořadatele, kteří na své podniky nepouštějí polské posádky se svými fanoušky. Podle zjištěných informací, které mám, to většinou byly polské posádky, které zásadně nedodržovali stanovenou rychlost při najíždění tratí a při přejíždění mezi jednotlivými rychlostními zkouškami. Jaký to má efekt? Zcela jednoduchý – i tolerantní obyvatelé se lehce stanou netolerantními. A tento stav bude opět s jediným efektem- zvětší se jen oblasti, kde rally nechtějí. Proto i ředitel rally Orlické hory bude informovat polskou motoristickou veřejnost s tím, že pokud by se měl stav opakovat, nebude těmto posádkách umožněna účast na tomto podniku.

Častokrát operujeme, že nejsme chuligáni, neničíme okolí. Skutečně tomu tak je? Skutečně se nám tak vážení fanoušci a diváci chováte? Konkrétně u Orlických hor se objevují stížnosti, jak fanoušci, kteří pár metrů nejsou schopni na dané místo dojít, zaparkují nebo vjedou svým autem pomalu doprostřed pole osetého obilí, nebo louky. Jsou opravdu tito fanoušci lepší, než vandalové u fotbalu?

Organizace daného podniku je nesmírně náročná. Nikdy není nic na 100%, protože to tak nefunguje. A ani Orlické nebyly bez chyby, čehož si myslím, že si je pořadatel vědom.

Co tedy uvést na závěr?

Je to vše o hlavě a o myšlení a také poučení. A především o tom, že vše souvisí se vším. Pokud si neuděláme pořádek sami v té naší velké rodině, usnadníme to jen těm, kteří nám tento sport zakazují. A společný negativní jmenovatel ve všech podnicích je jednoduchý: arogance, hloupost a sobectví. Dokud si budeme nalhávat, jak je mezi námi vše v pořádku budeme mít sice chvíli pocit, že je vše ok, dokud nepřijde okamžik, že není kde jezdit.

Komentářů celkem: 3
10. 6. 2014 14:01
0 0
Já bych naopak chtěl poděkovat pořadatelům za vynikající soutěž. Jestli byla bez chyby nebo ne, to nedokáži posoudit, ale i přes komplikace se organizátoři přenesli velmi profesionálně. Trať byla v sobotu místy dokonce příkladná a pořadatelé to po této stránce vzali za správný konec.
Pořádání všech těchto podniků po Lopeníku je složitější a náročnější, než kdykoli předtím. Spílat bulváru sice můžeme, ale všichni víme, že zejména Autoklub České republiky v čele s jeho předsedou Romanem Ječmínkem fatálně selhal a toto selhání bude mít dlouhodobé a velmi závažné důsledky. Skutečnost, že toto skutečně zásadní selhání, které je v přímém rozporu se smyslem existence samotného Autoklubu, zůstalo bez jakékoli odezvy, je neuvěřitelné.
S obsahem článku nicméně souhlasím, nechovejme se jako stádo táhnoucí ze Sparty. Bylo by moc fajn, kdyby se rally stala z bulvárně propírané "zábavy milionářů" spíše jakýmsi "sportem intelektu".
12. 6. 2014 09:52
0 0
K těm fanouškům a divákům, co nejsou schopni pár metrů dojít... Byl jsem svědkem toho, jak na šotolinovém úseku mezi jednotlivými průjezdy přilétlo po RZ několik aut, vlétla na louku, zůstala tam stát a alkoholem notně posílení cestující z těchto aut se jali sledovat další průjezd. Problém je v tom, že to nebyli nějací přespolní, ale jakási místní ho*ada, která fandila hlavně předjezdcům (Mooooréééé a Šááátéééék) a jejichž kamarád/známý byl majitelem chalupy naproti (proč tedy nezaparkovali auta k chalupě?) a staral se tam o značně nekvalitní diskotéku.

Na soutěži, byť se snažím chápat všechny starosti, které pořádání podniku přináší, jsem ale byl svědkem několika větších pochybení, budu to ale komunikovat přímo s pořadateli ČMPR.
12. 6. 2014 17:41
0 0
hm: "arogance, hloupost a sobectví. Dokud si budeme nalhávat, jak je mezi námi vše v pořádku budeme mít sice chvíli pocit, že je vše ok, dokud nepřijde okamžik, že není kde jezdit.", nebo: http://www.ewrc.cz/ewrc/show.php?id=24562&title=zazitky-a-zklamani-z-rally-orlicke-hory#kom nechce se autor, místo neadresné a přesto zajímavě protipolsky mířené kritiky poptat pana ředitele konkrétně? otázek je v odkazu celkem dost...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!