9. 6. 2014 23:41 − 2498× − 0

Giandomenico Basso italským vítězem na Sardinii

Italské posádky se na ostrov vydaly s cílem získat další body do svého domácího mistrovství.

4. podnik italského mistrovství, 5. – 7. června, šotolina, 6 RZ – 140 km (1 zrušena), Aleghro

Sardinie o víkendu hostila šestý díl světového šampionátu, v jehož rámci se posádky musely vypořádat s dlouhými více než 360 ostrými kilometry. Italské posádky, které se na ostrov vydaly s cílem získat další body do svého domácího mistrovství, tolik kilometrů nečekalo. Pro ně bylo připraveno jen šest testů s celkovou délkou 140 kilometrů. Takřka polovinu pak tvořil průjezd monstrózním úsekem Monte Lerno, který byl zařazen na samotný konec soutěže. Aby si italští jezdci pořádně užili krás ostrova, i do jejich programu organizátoři zařadili předlouhý přejezd na čtvrteční superspeciálku do města Cagliari. Nejvíce z této dlouhé cesty dokázal vytěžit lídr mistrovství Umberto Scandola, který na krátké trati porazil svého nejbližšího rivala Giandomenica Bassa za volantem Fordu Fiesta R5 o 2,1 sekundy.

Druhý den jezdci Škody Fabia Super 2000 notně hrála do karet startovní pozice, díky které se nemusel vypořádávat s obrovskými mraky prachu. Jediný Paolo Andreucci, který v předešlém díle šampionátu na Sicílii slavil první triumf za volantem Peugeotu 208 T16 R5, jej dokázal jedenkrát porazit. Ani to ale nestačilo na víc než na průběžnou druhou příčku s odstupem 35,8 vteřiny před závěrečným testem. Simone Campedelli s Fordem Fiesta R5 nastupoval do závěrečné zkoušky s titěrným odstupem 3,4 sekundy za Bassem s obdobným vozem, jen poháněným plynem. Na Monte Lernu ovšem Campedellimu odešly brzdy a ten pouhé 4 kilometry před cílem vůz odstavil vedle trati. Tou dobou už byl mimo hru Andrea Nucita, který u svého Peugeotu 207 Super 2000 urval poloosu. Stejně tak už v pátek po velké havárii skončil Andrea Perego, který kompletně zdemoloval své Mitsubishi Lancer EVO X.

Kdo vydržel bez potíží až do závěrečných 59 kilometrů, mohl se spolehnout, že jej Monte Lerno dokonale prověří. Průběžně druhého Andreucciho postihnul defekt a pilot Peugeotu se z druhé příčky propadnul na třetí. Lídr soutěže Scandola měl vítězství na dosah, ale ani u jeho Fabie nevydržela jedna z gum a jako dodatek úřadujícího mistra přibrzdila porucha diferenciálu. Jak se dalo očekávat, závěrečný test kompletně zamíchal pořadím na bedně. Z nečekaného vítězství se nakonec radoval Giandomenico Basso. Pro pilota Fiesty R5 na plyn to byl už druhý letošní triumf znamenající posun na druhou pozici v šampionátu.

Výsledky této soutěže italského národního mistrovství naleznete na ewrc-results.com

Stav šampionátu: 1. Scandola 47, 2. Basso 42, 3. Andreucci 35, 4. Nucita 27, 5. Andolfi 17, 6. Perego 16, Albertini 16

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!