11. 6. 2014 08:23 − 8241× − 20

Není třída, jako třída…

Drobné zamyšlení nad budoucnosti rallye nejen v českých luzích a hájích, anebo o tom, že i sport snadno ztrácí svého ducha…

Drobné zamyšlení nad budoucnosti rallye nejen v českých luzích a hájích, anebo o tom, že i sport snadno ztrácí svého ducha…

Měl jsem jeden z klasických telefonátů, kdy jsme s kamarádem probírali rallye a vůbec všechno kolem. Onen kamarád, Zdeněk se jmenuje, se jen tak mimochodem zmínil o tom, že by snad něco našetřil a mohl začít konečně jezdit. Nápad výborný, říkám si. Teď už zbývá jen ona klasická otázka: čím? I když jsem tajně doufal, že nebudu pasován do role rádce, byla nakonec ona obligátní otázka vyřčena: „Romane, co bys tak postavil do enka?“

Skupina N byla svého času zavedena jako ekonomická varianta závodění, určená hlavně pro lokální soutěže, kdy auta byla velmi podobná sérovým modelům. Na mistrovských tratích se proháněla primárně áčka (a v osmdesátých letech na pět roků i božská béčka). Množství povolených úprav pro skupinu N bylo zpočátku opravdu marginální a leckdo jistě pamatuje, že ve vozech musely zůstat i zadní sedačky; tedy šlo opravdu o sériová auta (v angličtině je pro tuto třídu možno dohledat výraz showroom class, který úroveň původně povolených úprav dostatečně, možná až s jistou dávkou sarkasmu, naznačuje).

Diference mezi úpravami pro třídu N a A byla obrovská, proto FIA v roce 2001, ve snaze skupiny trochu přiblížit, změnila pravidla a umožnila vozům ve třídě N více úprav. Tato změna posunula ona „salonní auta“ o malý kousek dál a udělala z nich relevantnější soutěžní náčiní. Skupina N se stala relativně ekonomicky zajímavou formou závodění (to, kam se dostala třída N4 a homologované úpravy v ní, by vydalo na samostatný článek, ale to bychom zbytečně odbočovali).

Vraťme se k původní otázce – tedy, co začínající závodníci a skupina N dnes? Inu, odpověď není vůbec jednoduchá. Ono totiž není co postavit.

Kolik vlastně takových aut ještě zbývá? Provětral jsem pečlivě archivované FIA seznamy homologovaných vozidel. Jak těch současných, tak těch už dávno vyrobených. Mám historické seznamy moc rád. Ony totiž ty letité seznamy mají takové zvláštní, nostalgické kouzlo. Co řádek, to perla. Celý ten seznam je vskutku dlouhý, čítá přes 3.000 homologací vozů různých tříd a skupin. Na člověka dýchne historie, když se těmi řádky probírá a dočte se, že pro některé z vozů už ani na samotné FIA nemají originální homologační listy, protože se prostě, za ta léta, někde ztratily.

Jen tak ze zvědavosti jsem začal hledat nějaké enko, které by mohlo být vhodným vozem „pro začátek“ a mělo mezinárodní homologaci od roku 2015 na alespoň tři roky. Vynecháme-li kategorii N4, která je všechno, jen ne ekonomická, pak alespoň do roku 2018 mají platnou enkovou mezinárodní homologaci následující vozy:

  • Seat Leon 2.0 TDI
  • Dacia Logan (1.6 i 1.4)
  • Renault Clio Sport 2.0
  • Ne. Nevypadl mi zbytek seznamu. To je vše. Jsou tři. Jiné vozy nejsou.

    Je pravdou, že v případě „národního“ mistráku, je situace o něco optimističtější – tam mohou startovat i vozy, kterým mezinárodní homologace již skončila – nicméně i zde je limitace (obvykle po dobu tří let po skončení homologace, popřípadě mohou dostat delší specifickou výjimku – například jako Civiky homologované v roce 1996(sic!) či kitové felicie). Tedy smíříme-li se s faktem, že auto bude jezdit hlavně u nás a maximálně sprinty, tak se seznam znatelně rozšíří – přibude zhruba deset vozů.

    Tento optimismus je ovšem falešný. Jakékoliv výjimky totiž vozy neomladí. Za ony tři roky bude seznam aut rapidně kratší a bude mít tři řádky.

    Proto si začínám klást poměrně zásadní otázku: docházejí-li dostupné vozy, v čem se bude závodit? Na čem budou mladí soutěžáci růst? Vozy skupiny N, které bývaly v minulosti považovány za dobrý základ k postupu do vyšší kategorie, postupně mizí a finanční náročnost pořízení rallye auta dle představ FIA je jako z jiného světa. Auto v specifikaci R1 (tedy údajně nářadí pro začínající jezdce) stojí bratru 500.000 korun… Tím začínáme, nižší třída není. Rozjedete se, chcete o jedinou(!) kategorii výše, ale cenovka na C2 R2 Max říká něco o 950.000, a u DS3 R3 na ní čteme číslo zvíci jednoho a půl milionu. Jsem jediný, komu se tato čísla zdají absurdní, a doufá v nutnou existenci jakési rozumné alternativy? Výjimku ony nesmrtelné hondy a kitové felicie přeci natrvalo mít nebudou…

    Pokud snad někdo pochyboval o tom, kam vše s enky směřuje, tomu bylo vše vysvětleno minulý rok v prosinci, kdy FIA vypsala (nesystémově a nelogicky) třídy nové – RC1 až RC5. To byla pro skupinu N poslední rána z milosti. Jste-li šťastným vlastníkem vozu třídy N3 (tedy dnes třídy 8), budete od roku 2015 patřit do třídy RC4, tedy do téže třídy, jako vozy Kit 1.6. Tedy ostré áčko ve třídě proti enku.

    Kam tedy rallye sport směřuje, když nebudeme mít to nejzásadnější – tedy auto? Stane se rallye definitivně pouze sportem velkých týmů? Chce z ní FIA vybudovat komerční, regulativy přebujelou hydru podle formátu F1? Kolik posádek si to bude moci dovolit? A budou pořadatelé, se stále klesajícím počtem startujících, vůbec schopni pro tyto týmy soutěže organizovat? Jaká bude pak výše startovného, když se na startu sejde 25 aut? A co po sportovní stránce? Budou vidět ti opravdu dobří soutěžáci?

    FIA tlačí výrobce k homologaci soutěžních speciálů v nových R třídách. Tatáž FIA, která brojí proti růstu nákladu, se ubírá cestou vývoje profesionálního sportovního náčiní a obecně cestou profesionalizace celého sportovního odvětví. Profesionalizace je zde ovšem synonymem růstu nákladů (mimochodem, vždy mě pobaví boj proti růstu nákladů v podání FIA- například pravidlo omezení počtu pneumatik na etapu je v našich podmínkách vyloženě důležité…).

    Čím více se rallye stává izolovanou disciplínou a čím více se vzdaluje od reálného světa, tím méně bude mít fanoušků. Ti se nejsou schopni identifikovat se současným formátem rallye. Startovní pole s minimálním počtem soutěžících a neustále změny pravidel, které nestíhají sledovat ani samotní jezdci (a tomu věřte!) tomu nepomohou. Paradoxně vše oživují jen dodatečné závody přidané k soutěžím mistrovským. V těch právě nalézají diváci tu krásnou rozmanitost. Není ale smutné, že MČR HA zachraňuje rozpočet Šumavy a diváci letos, spíše než na MMČR chodí „na Kalistu“? Proč asi… Kalista symbolizuje to, čím rallye vždy skutečně bylo a co žádné peníze nikdy nedokáží – ač to možná zní kýčovitě, jinak to napsat nelze: on předvádí sport. Ten skutečný. Ten, pro který diváci na rallye chodí.

    Tato stať si nekladla za cíl hledat řešení. Snad jen naznačit, že by bylo dobré začít včas(?) přemýšlet nad tím, co dál. Ale ta řešení se tu mezi řádky sama nabízejí: vraťme se na začátek. Vytvořme si svá pravidla. S naším sprintovým mistrovstvím si můžeme dělat, co se nám zlíbí (ano, znalcům regulativů FIA Regional dávám zapravdu, že ne úplně vše). Třídy si můžeme upravit dle libosti. Můžeme jet pneumatiky, které chceme. Můžeme vytvořit třídy pro nové vozy, které nikdy neměly homologaci a jsou v souladu s přílohou J. To všechno opravdu můžeme. A mnohem více. Využijme toho. Snižme finanční náročnost tam, kde to bezpečně udělat lze. Zatím je činěn přesný opak. Nechat se ukolébat Kopnou se 140 posádkami (z nich reálně 86 sprintových) je chybou. Přijeli i ti, kteří celý šampionát nepojedou.

    Nevolám po starých časech. Nejsem principiální nostalgik. Jen mě zajímá, jestli si všichni dostatečně uvědomujeme, že se tento sport ztrácí. A začínám mít neodbytný pocit, že si to dostatečně neuvědomují hlavně ti, kteří sport řídí.

    Rallye nikdy nebyla a nebude sportem pro každého. Vždy byla drahou milenkou a vždy bude. Nicméně finanční nároky tohoto sportu poslední dobou stoupají neúměrně a zdá se, že právě nesmyslné náklady mohou být tomuto sportu hrobníkem. S tím, jak roste jeho finanční náročnost a jak ochotně všechna cenu zvyšující pravidla implementujeme do našeho vlastního mistrovství, mizí i sny těch, kteří by jednou za volant zasednout chtěli. I těch, kteří by se za něj rádi vrátili.

    Zdeněk nebude stavět enko. A to je škoda.

    Komentářů celkem: 20
    11. 6. 2014 09:29
    0 0
    Moc pěkně jsi to shrnul... V nových třídách se už ani nepočítá s A1400, protože auta nejsou a nebudou. Kde jsou ty doby, kdy sis dal do auta rám a hasičák, vyměnil sis případně tlumiče a mohl jsi vyrazit. Dneska v rámci dolování miliónů za nejrůznější homologace tě nenechají ani natankovat benzín u pumpy...
    Bůh pomoz RALLY - a to jsem ateista .-) !
    11. 6. 2014 10:00
    0 0
    Vypadá to, že za pár let budou v historicích nejvíce obsazované třídy...
    11. 6. 2014 10:57
    0 0
    Dokonalý materiál k zamyšlení pro čerstvé síly v AČR (i jinde,ale ti to číst nejspíš nebudou a zatím jsou přesvědčení,že to vedou správným směrem)smajlík
    11. 6. 2014 12:52
    0 0
    Ano, naprosto přesně a dobře napsáno....když jsem před časem tady někde psal, že FIA nemá při zavádění nových tříd žádnou koncepci a natož nějakou představu, co s těmi starými auty ze starých tříd, mimo standartního a oblíbeného zákazu použivání WRCů, Kitů/A6,A7/ či i normálních aut bývalé třídy A8 a že FIA dojde dech snad až "dojdou " písmena a číslice v abecedě pro označování těchto "nových " tříd, tušil jsem, že je stav věcí ohledně homologovaných aut tristní, ale že je to až tak zdecimováno, tak mne překvapilo.....asi už je pomalu víc tříd, než použitelných aut,případně i počet pohárů, než naplněnost některých tříd....Ale z tohoto pohledu přestup do historiků je malou výhrou...tady už žádná homologace nepropadne.
    Řešením by bylo zrušení nutnosti homologace a zavedení obecnějších předpisů pro více či méně upravené vozy, stejně jde jen o vybírání poplatků a umožnit tak stavbu závodních aut bez toho, aby "stavitel" či úpravce byl závislý na libovůli té či oné automobilky něco homologovat....když si koupíte tenisovou raketu, tak se asi taky nemusíte výrobce ptát, zda si s ní můžete jít ten tenis třeba i závodně zahrát...
    11. 6. 2014 13:24
    0 0
    pěkně sepsané smajlík ...jako mjiteli nehomologovaného auta se mi některé pasáže čtou velice příjemně, stejně tak text p. Vrátníčka
    11. 6. 2014 19:24
    0 0
    Původně napsal Vrátníček
    Řešením by bylo zrušení nutnosti homologace a zavedení obecnějších předpisů pro více či méně upravené vozy, stejně jde jen o vybírání poplatků a umožnit tak stavbu závodních aut bez toho, aby "stavitel" či úpravce byl závislý na libovůli té či oné automobilky něco homologovat....když si koupíte tenisovou raketu, tak se asi taky nemusíte výrobce ptát, zda si s ní můžete jít ten tenis třeba i závodně zahrát...
    jo, jo, jo! do kamene tesat smajlík
    11. 6. 2014 20:21
    0 0
    Jejej to by bylo pokoukání:Značek přehršel jak pamatuju z let 76.Co kus to originál a sport velmi bojovnýsmajlík
    11. 6. 2014 22:07
    0 0
    Nedavno som sa pri trati zamyslal, ze kua ja sa naozaj divam na 20 rocne civici a netusim cim ich realne nahradit. Tato uvaha trafila klinec po hlavicke.
    11. 6. 2014 22:55
    0 0
    existuje nejaky zasadni duvod proc mame MMCR?
    12. 6. 2014 12:13
    0 0
    Jeden z nejkvalitnějších článků co jsem četl smajlík
    12. 6. 2014 20:39
    0 0
    Fazzy: Český mistrák má své místo. Je to prostě první liga rallye v ČR. Svou první ligu mají všechny státy okolo a všechny jezdí podle FIA pravidel.

    Je zde ovšem jedno velké "ALE". Druhé (a nižsí) ligy v okolních státech (tedy ty, odpovídající naší sprint rallye), už mají velmi specifická pravidla. V drtivé většině nepřebírají otrocky pravidla velkého mistrovství. Ono totiž přebírání pravidel MMČR do sprintů opravdu nemá příliš logiky; děláme si tím pravidla zbytečně přísnější. Bylo mi vysvětleno, že to tak být "musí", protože pokud by byla diference v pravidlech mezi MMČR a sprinty příliš velká, nikdo by MMČR jezdit nechtěl a všichni by jezdili sprinty. Tuto myšlenku považuji za nesmyslnou (titul Mistra ČR v Rallye se uděluje jen v MMČR a jeho prestiž je stále vysoká). Dovolil bych si ji dokonce označit za nebezpečnou, protože pod (diskutabilní) pohnutkou zachování počtu posádek v MMČR jsou dávány všanc všechna ostatní mistrovství.

    Toto všechno má jeden důsledek, na který se zapomíná - potlačuje se tak přirozená možnost růstu posádek. K cestě vzhůru jsou potřeba schůdky o rozumné výšce. Od příštího roku bude mezi Pohárem ČR a Sprinty postaven obrovský schod - navýšený o pneumatiky (8.000 za 1ks) a nutné nové homologace (přilba cca 15.000 za 1 ks). Již před lety se schod navýšil o povinná HANS zařízení ve všech sprintových třídách. Předpokládám, že od roku 2015 bude pozvolný přechod z PČR do vyšší kategorie pro většinu posádek v podstatě nemožný. Takový schod by byl mnohem akceptovatelnější i logičtější mezi sprinty a MMČR.

    A to jsem stále vynechal meritum mého článku výše - tedy že vozy z PČR (které přitom soutěží na stejných tratích jako vozy sprintové) do sprintů přejít nemohou vůbec. Přitom jejich možný přechod do sprintů (samozřejmě v separátních třídách, které by měly rozumná omezení, např. věk vozu) by prospěl jak pořadatelům, kteří by inkasovali standardní výši startovného), tak bohatosti startovního pole a tím i sportovní stránce věci.

    Těch konsekvencí je hrozně moc, mrzí mě, že nejsou více diskutovány. Stejně tak se divím, že za změny nebojují i sami pořadatelé.
    12. 6. 2014 20:54
    0 0
    Rebbyman: malinko se mýlíš, v detailech, ale mýlíš. Titul Mistra ČR se uděluje ve sprintech a v MMČR se uděluje titul Mezinárodního mistra ČR. Právě dvoustupňovej šampionát (národní a mezinárodní) je požadavek FIA právě kvůli tomu výkonnostnímu růstu. Nápad tedy zpočátku skvělej, ale provedení pohříchu tradičně nikoli nejlepší. Viz. třeba povolení WRC a 2,0kit v "nižším" národním mistráku. To nebere rozum, když by se ta měli kluci učit závodit, ale narovnání brání právě FIA striktním příkazem/zákazem dodržování mezinárodních řádů v mezinárodním mistráku a tím pádem tak nejsilnější auta nesmějí, čemuž se mnozí smějí (trapný pokus o vtip z mé strany). Jinak souhlas
    12. 6. 2014 21:15
    0 0
    Novej: Jsem si vědom nepřesnosti a omlouvám se - šlo mi jen o to ve zkratce napsat, že vítěz sprintového mistrovství není držitelem "nejvyššího" rallyového titulu - ať už se ten titul jmenuje jakkoliv smajlík
    12. 6. 2014 21:18
    0 0
    Jako když to popíšu že jsem amatér který rád jezdí souteže. Tak postavit Enko dle homologace viz Historik. Favorit Auto dobrej stav 15 tis. Rám 20 tis podvozek 20 tis převodovka 25 tis Motor 80 tis sedačky 20 tis. tad a zatím jsem na 180 tis a to nic nemám. A to další věci. Podle Homologace a aby to vonělo Komisařum. Takže I obyčejnej favorit aby kapku jel a bylo to vše 100% je také drahej.smajlík
    14. 6. 2014 19:14 Upraveno 19:16
    0 0
    A to si vem, že na testování bude auto komisařům vonět a na prvním závodě ti samí TK řeknou že máš něco špatně co před tím bylo dobře. Napíšou ti to v lepším případě do závad a budeš zase tvořit a investovat. A to ber jako nekonečnej příběh! Vím o čem mluvím.smajlík
    16. 6. 2014 18:24
    0 0
    starej pes: Jak říkáš, oni tě vyhodí i s tím Historikem kvůli úplné kravině, která vůbec nemá vliv na chování vozu a odrazují tak i těch pár posledních co zbylo. Ono se stačí ve startovce podívat kdo ještě jezdí z vlastním vozem, dneska kdo už má ty peníze, tak je radši vezme a zaplatí si třeba sezónu s pronajatým vozem a o nic se nestará než aby kupoval/stavěl auto. A pak má něco jezdit smajlík
    20. 6. 2014 11:15
    0 0
    velice dobře napsanésmajlík bohužel se to i přes to velice špatně čte..smajlík z pozice amatéra který by taky jednou rád za volant je tohle vyloženě jako číst si parte pros svoje budoucí "závodnické" sny... smajlík
    20. 6. 2014 20:30
    0 0
    Původně napsal 987654
    starej pes: Jak říkáš, oni tě vyhodí i s tím Historikem kvůli úplné kravině, která vůbec nemá vliv na chování vozu a odrazují tak i těch pár posledních co zbylo. Ono se stačí ve startovce podívat kdo ještě jezdí z vlastním vozem, dneska kdo už má ty peníze, ta...

    Jako příklad nesmyslů TK: Můj syn startoval se Š1000MB a na přejímce měl problém, že nemá střed volantu zakrytej. Vyškubli sme kryt z treningáče, nalepili Chemoprénem a pak prošel. I když kryt neměl nikdo, tak technik se rozhodl, že my ho tam mít budeme a nejel přes to vlak! Takový kraviny sme řešili, přejímka co přejímka. To jen pro obrázek nezasvěceným nebo začínajícím, na co se musí připravit. Když se technik rozhodne, tak připravený auto není připravený. Tedy pokud nepatříte mezi vyvolené!!smajlík
    10. 8. 2014 14:33 Upraveno 14:35
    0 0
    Ale ta buzerace byla i za naší éry , neměl jsi chromovanou lištu na střeše enka 110 ŠKODOVKY a nejel jsi ( po závodě když to zjistil technik vyloučení ) , to taky znám , nebo chyběla guma na větráku chladiče u enka 110 ŠKODOVKY A NEJEL JSI ( po závodě když to zjistil technik vyloučení ) . Měl jsi o 1 mm MENŠÍ nebo slabší startovní ČÍSLO NA DVEŘÍ a nejel jsi V PŘÍBRAMY měřili hluk nejen před závodama , ale i během závodů mezi RZ - překročený hluk před RZ nejel jsi . Taky TO NEBYLO RŮŽOVÝ a buzerace byla taky , MOŽNÁ I VÍCE jak na N nebo A2 nebyli rozšířené homologace jelo se podle přílohy . jO JINÁ DOBA smajlík
    10. 8. 2014 20:59 Upraveno 21:00
    0 0
    no zřeba v Krumlově když měřili pmeumatiky a ty po 20 km jízdy rozměrově každému neprošly, takže nakonec diskvalifikovali jen toho kdo měl 3 a více co se nevešly .......
    Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

    Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
    Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!